Avotakka

Aavat järvinäkymät Pispalanharjun laelta! Viehkeä puuhuvila vei Hannalta ja Jesseltä jalat alta, ja moderni koti sai väistyä

Aavat järvinäkymät Pispalanharjun laelta! Viehkeä puuhuvila vei Hannalta ja Jesseltä jalat alta, ja moderni koti sai väistyä
Romanttinen puuhuvila Tampereen Pispalanharjun järvimaisemissa sai Hanna ja Jesse Luoman rakastumaan ensi silmäyksellä ja jättämään taakseen juuri rakentamansa modernin hirsitalon. Kodin tärkein tila on ruokailuhuone, joka korvaa olohuoneen.
Julkaistu: 7.5.2020
Talon kaksi sisäänkäyntiä ovat puutarhan puolella. Kotiin astutaan suloisen lasiverannan kautta. Toinen ovi johtaa yksiöön, joka toimii vierashuoneena ja satunnaisesti Airbnb-käytössä.

Kiemurteleva tie kapenee kapenemistaan harjun laelle. Korkealta Tampereen Pispalanharjun laelta aukeaa aava näkymä kahdelle järvelle. Hurmaavat pastelliset hirsitalot reunustavat katua molemmin puolin. Sen keskivaiheilla on Hannan ja Jessen kotitalo ja takapihalla suuri, vehreä puutarha.

Muutama vuosi sitten, kun Hanna odotti parin toista lasta Stellaa, 3, sai Jesse idean talon rakentamisesta. Perhe ehti asua uudessa, modernissa hirsitalossaan vain hetken, kun törmäsi nykyisen kotitalon myynti-ilmoitukseen.

Talo oli hurmaava vanha hirsitalo ja sijainti poikkeuksellinen, aivan Pispalanharjun laella. Hanna ja Jesse lähtivät katsomaan taloa ja rakastuivat siihen ensi silmäyksellä. Niin parin rakentama moderni talo meni myyntiin ja perhe muutti Pispalanharjulle.

Vuonna 1913 rakennettua hirsitaloa on laajennettu 20-luvulla. Sen yläkerta on saneerattu asuinkäyttöön vuonna 2000. Talon 120 neliön lisäksi siihen kuuluu omalla sisäänkäynnillä varustettu 40-neliöinen yksiö, jota pariskunta käyttää osin työhuoneena, osin vierashuoneena. Hanna ja Jesse tekivät ison pintaremontin muuttaessaan taloon muutama vuosi sitten.

Hanna suunnitteli uuden keittiön Ikean rungoista ja Blaun ovista. Suuren saarekkeen ääreen mahtuu aamiaiselle ja iltapalalle. Baarituolit ovat Hayn ja valaisin Monday to Sunday Homen.
Hanna yhdistää uutta ja vanhaa. Modernin keittiön somisteet vievät menneeseen aikaan.

Minulle koti merkitsee…

paikkaa, jossa voin olla rauhassa kauniissa ympäristössä. Olen valinnut vaaleita värisävyjä ja harmonisia kuoseja, joten kodin yleisilme on hyvin seesteinen. Hirsiseinät antavat ripauksen historian havinaa.

Kotini kertoo minusta, että…

rakastan vanhoja huonekaluja ja asioita, joissa elämä näkyy. Meillä on aika vähän tavaroita, mutta ne harvat ovat erityisen kauniita ja meille tärkeitä. Monet kalusteista on hankittu kirpputorilta tai antiikkiliikkeistä.

Sisustajana olen…

käytännönläheinen. En hanki mitään turhaa. Jos jotain tarvitsemme, koetan löytää sen käytettynä paikallisesta kierrätysryhmästä. Värini ovat vaaleita, ja pidän myös harmaasta. Materiaaleista suosin luonnonmateriaaleja.

Talon rakentanut uuniseppä kokeili monenlaisia malleja eri huoneisiin. Ruoanlaitosta nauttiva perhe siirsi keittiön pienestä huoneesta entiseen ruokailutilaan. Keskelle huonetta tuli suuri saareke ja kaapistot taustaseinälle. Taso on massiivitammea. Matto on antiikkiliikkeestä.
Ruokailutila syrjäytti olohuoneen, koska perhe nauttii ruoanlaitosta ja ystävien kanssa syömisestä.
Ilmava valaisin on House Doctorin.

Pidän kodissani erityisesti…

sen sijainnista. Asumme lähellä keskustaa mutta silti kuin maaseudun rauhassa. Järvinäkymät aukeavat ikkunoista molempiin suuntiin, ja korkealla harjulla asuminen on toteutunut haave. Olen tutustunut naapureihimme, ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Pispalanharjun asukkaat ovat rentoja ja hieman boheemeja. Lähellä on monia ravintoloita ja kahviloita, uimaranta ja Suomen vanhin yleinen sauna.

Erityistä kodissani on…

että meillä ei oikeastaan ole olohuonetta. Siirsimme olohuoneen paikalle ruokailutilan, koska kutsumme mielellämme ystäviä syömään ja illanviettoihin. Tarvitsimme enemmän suurta ruokailutilaa kuin sohvaryhmiä. Olohuonemaisen tilan järjestin yläkerran aulaan, jossa rentoudumme perheen kesken television ääressä.

Arkea helpottaa…

että kodinhoitohuone on yläkerrassa makuuhuoneen lähellä ja vaatehuolto toimii helposti, kun kaikki vaatteet säilytetään yläkerrassa.

Jessen tekemän ruokapöydän ympärille Hanna kokosi Eamesien DSR-tuoleja ja nettikirpputorilta hankittuja valkoisia tuoleja. Antiikkikaappi on Pannu ja huoneesta.
Yläkerran aulassa on tilaa pienelle työpisteelle. Pöytä on Jessen tekemä ja tuoli löytö paikallisesta kirpputoriryhmästä.
Sohva muutti yläkerran aulaan, kun perhe teki alakerran olohuoneesta ruokasalin. Sohvan Hanna löysi Torista ja rottinkipöydän Pispalan kirpputorilta. Harmaa tuoli on Muuton. Vanhoista ikkunoista tehdyt pariovet jakavat yläkerran makuuhuoneeksi ja oleskelutilaksi.

Erityisen onnistunut ratkaisu on…

kodin vaalea yleisilme ja meidän tarpeisiimme toimiva huonejako. Sisustin kodin siten, että meille tärkeät tilat ovat suuria ja toisiinsa yhteydessä. Keittiön koko kolminkertaistui, kun siirsimme sen Hugon, 8, nykyisen huoneen paikalta vanhaan ruokailutilaan. Poistimme seiniltä keltaisia kukkatapetteja ja korvasimme ne vaaleilla sävyillä.

Epäkäytännöllistä sen sijaan on…

tilojen jakautuminen kahteen kerrokseen, josta toisaalta pidän, koska yläkerta on privaatimpi tila ja alakerta toimii hyvin, kun meillä käy paljon ystäviä. Mutta tavaroita joutuu kuljettamaan aika paljon kerroksesta toiseen. Haaveilen vielä joskus vanhaan loftmaiseen tilaan tai tehtaaseen saneeratusta kodista yhdessä tasossa.

Rakkaimpia aarteitani ovat…

kirpputorilta löytämäni kalusteet, jotka sopivat talon tunnelmaan paremmin kuin entiseen moderniin kotiimme. Suosikkini on ruokasalin valkoinen suuri kaappi, vaikka sen ovet eivät aivan kunnolla toimikaan. Sinne kätkeytyy suuri määrä säilytystilaa.

Minimalistinen tavaramäärä tekee makuuhuoneesta levollisen.
Vinot kattoikkunat luovat kauniita varjoja yläkertaan. Vanhempien makuuhuoneen puutuoli on kulkenut suvussa. Päiväpeite on H&M Homesta.
Kylpyhuone ja kodinhoitotila sen yhteydessä sijaitsevat yläkerrassa. Tänne on keskitetty perheen vaatehuolto. Tuoli on Parolan rottingin.

Kotini on vaikuttanut minuun…

rauhoittavasti. Täältä ei ole kiire minnekään. Aika on kuin pysähtynyt jonnekin menneeseen. Vaikka töissä olisi kiire, rauhoitun heti kotiin päästyäni. Aiempina kesinä meillä oli pihalla kanoja, ja ehkä vanhat kalusteetkin tuovat maalaismaista tunnelmaa.

Lempipaikkani täällä on…

suuren keittiön saarekkeen äärellä. Laitamme paljon ruokaa, vaikka ystäväni nauravatkin aina, etteivät ymmärrä miten, kun meillä on hyvin minimalistinen määrä astioita ja haarukoitakin vain muutama. Olen hankkinut astioita vain, kun olen kirpputorilta löytänyt erityisen kauniita, ja siksi kaikkia on vähän eriparisesti. Valikoima karttuu kuitenkin vähitellen.

Hienoimmat hetket täällä…

ovat kesäisin, kun kotimme leviää puutarhaan ja vietämme paljon aikaa ulkona. Vanhat omenapuut reunustavat puutarhaa, jonne olen sisustanut oleskelupaikkoja, joiden yllä on harsomaisia katoksia.

Hanna sisustaa puutarhaan ihania oleskelupaikkoja. Korituolit ja pikkupöytä saivat ylleen hulmuavan katoksen.
3 kommenttia