Avotakka

Raikkaasti retro! Punaruskea trendiväri yllättää erilaisissa sisustuksissa – katso kuvat kodeista & poimi sisustustoimittajan vinkit

Raikkaasti retro! Punaruskea trendiväri yllättää erilaisissa sisustuksissa – katso kuvat kodeista & poimi sisustustoimittajan vinkit
Maalaisitko seinät tai puutuolit vai lisäisitkö kevään juurevaa trendiväriä olohuoneeseen punaruskealla matolla? Sisustustoimittaja Anna Aromaa vinkkaa, kuinka punaruskeasta saa parhaat puolet irti.
Julkaistu: 14.1.2022

Retrohenkisen punaruskean mieltää helpommin syksyn kuin kevään sisustusväriksi. Sitä se tavallaan onkin, mutta kun sävyyn yhdistää valkoista, beesiä, sinistä ja vaaleita puunsävyjä, on lopputuloksena raikkaasti retro sisustus, joka ihastuttaa myös valoa tulvivana vuodenaikana.

Punaruskea sopii oivasti maalisävyksi puisiin kalusteisiin. Trendivärillä maalattu senkki tai ruokapöytä erottuu komeasti vaaleilla väreillä sisustetussa kodissa. Punaruskealla maalilla saa muutettua valkoisen huoneen tunnelman ujosta rohkeaksi. Nyt suositaan yhden tehosteseinän maalaamisen sijaan kaikkien seinien maalaamista samalla värillä.

Maaliyritys Tikkurila valitsi vuoden 2022 trendiväriksi sävyn L478 Tuulihaukka. Punaruskean seurassa viihtyvät esimerkiksi murrettu oranssi ja sininen. Jos haluat huoneeseen vahvaa tunnelmaa, kokeile sävy sävyyn sisustusta. Ripaus valkoista keventää tunnelmaa.

Menun Androgyne -sivupöydän (50 x 39 cm) jalka on tammiviilua ja kansi Kunis Breccia -kiveä, 680 €. &Traditionin Flowerpot VP3 -pöytävalaisin 309 €, Klassik Studion Knox 33 -maljakko 58 €, Finnish Design Shop. Laura Itkosen uniikki Sculptural Series Unique 29/8 -rasia 150 €, Laura Itkonen Shop. Ferm Livingin Free-tyyny 65 €, My o My. Stailaus Anna Aromaa.
Intensiivinen, lämmin väri rajaa eteisen omaksi vyöhykkeekseen ja maastouttaa tummat talvitakit naulakossa paremmin kuin valkoinen seinä.

Värisävy vaihtelee valon mukaan. Keinovalossa punaruskea näyttää punaisemmalta ja luonnonvalossa hieman ruskeammalta. Kokeile punaruskeaa vaikkapa eteisen ja ruokailutilan seiniin, sillä lämpimät värit kiihottavat ruokahalua ja kohottavat tunnelmaa.

Intensiivinen lämmin väri rajaa eteistilan omaksi värivyöhykkeekseen ja maastouttaa naulakossa riippuvat tummat talvitakit paremmin kuin valkoinen seinä. Tiilenpunainen on piristävä lattian väri vaaleassa keittiössä ja kylpyhuoneessa.

Poimimme kuvat kodeista, joissa punaruskeaa on yhdistetty erilaisilla tavoilla.

1. Väri-ilottelua ja näyttäviä viherkasveja

Entiseen makkaratehtaaseen remontoidun kodin olohuoneessa on käytetty luovasti maalipensseliä ja yhdistetty materiaaleja. Maalatun, jykevän lankkulattian reunassa on hauska shakkiruutulaatoitus. Lattian väriin sulautuva näyttävä vintage-nahkasohva ja suuret viherkasvit luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Punertava ruutulattia ja tummanpunainen vintage-nahkasohva ovat komea yhdistelmä.

2. Tiilenpunaista kodikkuutta keittiössä

1960-luvun paritalossa sijaitsevan keittiön tiilenpunainen laattalattia on kodikas kontrasti Ikean puunvärisille keittiökalusteille ja harmaaksi maalatuille seinille. Tiilenmalliset laatat korostavat kapean keittiön pitkulaisuutta. Laattalattian ruudutusta voi myös tehostaa erivärisellä saumausaineella.

Samankaltaisia tiilenvärisiä laattoja on Pukkilan Natura-mallistossa.

3. Retroile tekstiilleillä

Ruotsissa Dalarössä sijaitsevan kodin olohuone on sisustettu rehevästi runsailla tekstiileillä, taiteella ja vahvoilla väreillä. Punainen ryijymatto ja maalauksen punaiset siveltimenvedot erottuvat ensisilmäyksellä siniseksi maalatussa huoneessa. Valkoiset sohvat ja kalusteet raikastavat retrotyylisen sisustuksen.

Siniset sohvatyynyt ja siniharmaat seinät ovat trendikäs vastapari tummanpunaiselle.

4. Väriportaat piristävät

Vanhat puuportaat ja ovet ovat oivia kohteita rohkeiden maalisävyjen kokeiluun. Portaiden herkullinen väri on valittu remontissa paljastuneiden alkuperäisten värien mukaisesti. Seinämaalauksen on toteuttanut talon asukas, kuvataiteilija Pia Sirén.

Portaikon maalisävyn kanssa samantyylinen sävy on Virtasen Maalitehtaan Porstua-puulattiamaalin sävy Rödharu NCS S 4040-Y80R.
1 kommentti