Porrasremontti viimeisteli talon täydellisen muodonmuutoksen − "Lopputulos oli vielä parempi kuin osasimme kuvitella"

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Grado Design
Porrasremontti viimeisteli talon täydellisen muodonmuutoksen − "Lopputulos oli vielä parempi kuin osasimme kuvitella"
Portailla on iso vaikutus asunnon yleisilmeeseen. Tämän huomasi kotinsa remontin myötä myös Marika – nykyiset portaat istuvat saumattomasti vaaleaan sisustukseen. Uudistuksen ansiosta saatiin myös alakertaan lisää tilaa.
Julkaistu: 18.11.2021

Kauniaisissa sijaitseva 1976 rakennettu paritalo sai uudet asukkaat vuonna 2012, kun siitä tuli koti Marikan perheelle. Pari ensimmäistä vuotta talo sai olla alkuperäisessä kunnossa ennen remontointia. Kaikkea ei laitettu tuolloinkaan kerralla kuntoon, vaan muutoksia on tehty ripotellen.

− Tämä on ollut toimiva järjestely, sillä hetken aikaa talossa asuttuaan saa paremman kuvan, mitä haluaa laittaa uusiksi. Hiljalleen toteutetuissa remonteissa on ollut sekin hyvä puoli, että saa rakennettua pala palalta omaan tyyliinsä sopivan kokonaisuuden ja pidettyä myös kustannukset kurissa.

Talo on vuosien varrella kokenut täydellisen muodonmuutoksen, sillä sisätiloissa tehtyjen remonttien lisäksi ikkunat, salaojat ja katto on laitettu kuntoon yhdessä naapurin kanssa. Alkujaan beige tiiliverhoiltu talo on saanut myös valkoisen tasaisen rappauksen pintaansa. Myös talon sähköt ja käyttövesiputket uusittiin märkätilaremonttien yhteydessä.

Kirkas lasi tuo avaruutta yläkertaan. Kaide on valmistettu laminoidusta turvalasista, joka on hyvin vahvaa ja kestää isompiakin kolhuja. Lasikaiteen viimeistelevän alumiinilistan väriksi Marika valitsi muussa sisustuksessa toistuvan mustan.

Portaat viimeistelevät uuden tyylin

Uusimpiin muutoksiin kuuluu 1970-luvulta peräisin olevien massiivisten portaiden vaihtaminen modernimpiin. Alakerran lattian saumoista löytyi asbestia ja kun ne alkoivat halkeilla, oli aika vaihtaa lattia. Samalla puheeksi tuli portaiden kohtalo.

Alkuperäiset 1970-luvulta peräisin olevat portaat olivat massiiviset ja lakkauksen väri oli muuttunut vuosien saatossa hieman tunkkaiseksi.

Aluksi pariskunta suunnitteli maalauttavansa portaat ja pyysivät työstä tarjouksenkin, mutta säästöä ei olisi juuri syntynyt. Lisäksi he miettivät, tulisiko myöhemmin kuitenkin halu vaihtaa portaat. Päätökseen vaikutti sekin, että portaat olisi kuitenkin poistettava sekä kunnostuksen että lattialämmityksen asentamisen ajaksi.

− Portaat kiinnittivät huomiomme ja herättivät kiinnostuksemme, kun kävimme katsomassa taloa. Muun asunnon remontoimisen myötä ne alkoivat kuitenkin tuntua liian tummilta ja raskailta. Lisäksi lakkaus teki kokonaisuudesta hieman punertavan ja tunkkaisen. Kaipasimme modernimpaa ilmettä, mutta mietimme samalla, että olisiko pitänyt säilyttää 70-luvun henki. Toisaalta se oli jo osittain mennyt ikkunoiden vaihdon myötä, Marika kertoo.

Lopullinen päätös vaihtamisesta syntyi, kun aiemmat remontit tehnyt luottourakoitsija totesi, että vaihtoon vaan ja tilalle kotimaisen Grado Designin portaat. Ei mennyt kauaakaan, kun yrityksen edustaja vierailikin perheen kodissa ja pariskunta kävi hänen kanssaan läpi eri vaihtoehtoja tabletilta. Vaihtoehdoista suosikeiksi nousivat Kide ja Valo.

− Päädyimme lopulta Valoon, sillä se oli näistä kahdesta ilmavampi. Lisäksi Kide tuntui olevan yleisempi ja halusimme persoonallisemman vaihtoehdon. Suunnitteluvaiheessa nousi esille, että onko portaiden pakko olla U:n malliset vai sopisiko tilaan joku muu ratkaisu paremmin.

U-mallin vaihtaminen L:n mallisiin Valo-portaisiin kevensi vaikutelmaa ja toi lisää tilaa alakertaan.

Lopulta päädyttiin L-portaisiin, joissa on neliön mallinen lepotasanne. Sellainen kannattaa tehdä, jos tila antaa vain myöten, sillä lepotasanne helpottaa kulkemista ja esimerkiksi tavaroiden kantamista. Portaat saadaan pienempään tilaan, jos käytetään viuhkamaista ratkaisua. Eivätkä kaikki Grado Designin mallit vaadi tasannetta.

− Tässä tapauksessa porrasmallin vaihtaminen oli hyvä ratkaisu, sillä U-malli vei todella ison osan alakerrasta. Nyt sieltä vapautui tilaa muuhun käyttöön. Talon pohja vaikuttaa siihen, millaiset portaat pystymme tilaan rakentamaan. Kyseissä talossa oli nyt tosi hyvä pohja, sillä suuri porrasaukko mahdollisti useita erilaisia ratkaisuja, kertoo Grado Designin toimitusjohtaja Lauri Kristo.

Väritys räätälöitiin sisustuksen mukaan

Marikan mukaan valinta oli lopulta helppo, sillä hänellä oli omien sanojensa mukaan melko vahva mielikuva siitä, millaiset portaat hän haluaa. Muussa sisustuksessa on käytetty valkoista ja mustaa, tehosteena puuta. Lisäksi asunnossa on suosittu suoria linjoja.

Lämminsävyinen led-valo on hyvä valinta etenkin iltaisin, sillä se tuo mukavasti lisää valoa ja lisää myös turvallisuutta.

Valo-portaiden lasikaiteen päälle laitettiinkin musta kapea lista ja askelmat ovat vaaleaa puuta, jonka sävy valittiin yläkerran uuden kalanruotoparketin mukaan. Halutessaan lasikaiteisiin olisi saanut myös mustat tai valkeat tolpat. Marika, kuten monet muutkin nykyisin, päätyi tolpattomaan versioon sen rauhallisen ilmeen ansiosta.

− Iso osa asiakkaistamme haluaa portaiden istuvan asunnon muuhun värimaailmaan. Siksi haluamme tarjota laajan värivalikoiman, jotta asiakas löytää mieleisensä. Päivitämme vaihtoehtoja muun muassa parkettitrendien mukaan. Turvalasiakin on tarjolla esimerkiksi huurrettuna ja tummennettuna, mutta valtaosa valitsee nykyisin kirkkaan toisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, Lauri Kristo sanoo.

Portaiden etureunaan tehtiin upotetut liukuesteurat, jotka tekevät kulkemisesta entistä turvallisempaa. Ne ovat hyvä lisä etenkin silloin, kun talossa on lapsia tai lemmikkejä.

Remontti sujui joutuisasti perheen viettäessä kesälomaa mökillään. Tuttu urakoitsija hoiti kaikki kontaktit ja muut remonttiin liittyvät asiat, joten pariskunnan ei tarvinnut niitä miettiä.

− Kaikki meni putkeen ja pääsimme kotiin lopulta pari päivää etuajassa. Emme olleet ajatelleet kuinka paljon yleisilme muuttuu tämän uudistuksen myötä. Aluksi tuntui, että olisi tullut jonkun toisen kotiin ja mieskin hyräili Lemmenlaivan tunnaria. Nopeasti sitä kuitenkin tottui ja lopputulos on paljon parempi kuin osasimme odottaa, Marika summaa perheen tuntoja.

Kodin yleisilmeeseen sopivat portaat – lue lisää

Kommentoi »