Porrashyllykkö nojaa seinään ilman kiinnitystä – katso ohje, jolla nikkaroit tilaa säästävän tehohyllyn itse
Tee itse
Porrashyllykkö nojaa seinään ilman kiinnitystä – katso ohje, jolla nikkaroit tilaa säästävän tehohyllyn itse
Porrashyllykkö nojaa seinään ilman erillistä kiinnitystä. Monikäyttöisen kalusteen hyllyiksi käyvät sekä kapeat että leveät laudat. Katso ohje ja nikkaroi porrashyllykkö itse!
Julkaistu 26.3.2019
Meidän Mökki

Hyllykön koko: 65 × 167 × 50 cm.

Porrashyllykkö – tarvikkeet:

  • 48 × 198 mm:n karkeahöylättyä puutavaraa, 4 m
  • 21 × 120 mm:n ja/tai 21 × 145 mm:n höylättyä mäntyä, yhteensä 4 m
  • 4 × 50 mm:n uppokantaruuveja tai 8 mm:n poranterä ja poratappeja sekä puuliimaa
  • saha (esim. pistosaha), pora ja ruuvinväännin
  • pari puristinta ja listanpätkä
  • vasara ja listasaha
  • rullamitta, suorakulma, lyijykynä ja kumi
  • hiomapaperi tai -kone
  • sävytettyä, vesiliukoista kalustelakkaa ja sivellin.

Porrashyllykkö nikkaroidaan näin

1. Sahaa kaksi 180 cm:n mittaista lankkua. Sahaa kapeasta ja leveästä laudasta 5 kpl 65 cm:n pituisia hyllytasoja. Leveällä laudalla saat syvemmät hyllyt. Sahaa vielä yksi samanpituinen tukilauta.

2. Piirrä suorakulmalla lankkuihin porrastukset. Aloita ylhäältä ja mittaa portaiden väliksi 30 cm ja askelman syvyydeksi 12 cm. Alin porrasväli voi olla suurempi. Kiinnitä puristimilla lista ohjuriksi ja sahaa porrastukset.

3. Sahaa lankkujen ylätasot 14,5 cm:n levyisiksi ja lankkujen ja seinän välinen kulma suoraksi. Sahaa myös lankkujen alareunat suoraan kulmaan. Hio kaikki sahareunat siisteiksi.

4. Aseta lankut lattialle ja hyllytasot paikoilleen. Mittaa ristikkäisten kulmien välit tasapitkiksi, jotta hyllyköstä tulee suora. Laita ylimmäksi leveä lauta ja muille tasoille kapeita tai leveitä laitoja, oman mielen mukaan.

5. Kiinnitä hyllytasot ruuvein. Jos haluat ruuvittomat kiinnitykset, liimaa hyllyt paikoilleen ja kiinnitä ne neljällä väliaikaisella ruuvilla. Irrota ruuvit parin tunnin kuluttua, poraa syvät reiät poratapeille, pursota liimaa tappeihin ja lyö ne vasaralla reikiin.

6. Kiinnitä hyllykön taakse tukilauta. Sahaa tapit hyllyjen tasoon ja hio tappien kohdat. Jos haluat pitää hyllykön vaaleana, käsittele se aavistuksen vaaleaa pigmenttiä sisältävällä vesiliukoisella kalustelakalla.

Kommentoi »