Pönttöuuni savuttaa
Rakenna ja remontoi
Pönttöuuni savuttaa
Nuohooja on syytä kutsua käymään, jos vanha pönttöuuni savuttaa huomattavasti. Syy löytyy usein piipun ja pönttöuunin liitosalueelta, kun aika on rapistanut laastitiivistyksiä.
Julkaistu 8.5.2014
Meidän Talo

Kysymys: Vanhan maalaistalomme pönttöuunissa on loistava veto, mutta silti se savuttaa sisälle niin, että palohälyttimet huutavat kilpaa.

Olen yrittänyt ratkaista ongelmaa, ja yksi ajatus voisi olla uunin kallistuminen ylhäältä päin eteen. Luukun matkalla vatupassilla mitattaessa ero on jo noin kaksi senttimetriä. Luukku on enemmän kallellaan kuin itse uuni.

Sytyttäessä olen kokeillut erilaisia tapoja. Vähiten savuttaa, kun latoo lähes tikkumaiset puut pystyyn ja laittaa sytykkeen niiden taakse. Missä mahtaa olla vika?

Vastaus: Kun ottaa käyttöön vanhan tulisijan, jonka aiemmasta käytöstä ja hoidosta ei ole varmaa tietoa, on aina syytä pyytää paikalle nuohooja. Nuohoojien yhteystiedot saa paikallisen palolaitoksen virkamiehiltä. Nuohooja tarkastaa ja nuohoaa pönttöuunin sekä hormin, jotta ne ovat käyttökelpoisia ja paloturvallisia. Jos korjattavaa löytyy, saat häneltä paikallisten muurareiden nimiä ja siten myös korjausapua.

Vika saattaa olla tulisijan suuluukuissa, mutta usein syy löytyy piipun ja pönttöuunin liitosalueelta, kun aika on rapistanut laastitiivistyksiä. Mikäli piipun pellit ovat olleet tiukasti kiinni nuo joutovuodet, on sekin mahdollistanut sadeveden ja lumien sulamisveden jäätymisen piippuun. Tämä aiheuttaa piipun seinämien rapautumista ja jopa halkeilemista. Jos näin on käynyt, edellyttää se suurempaa korjausta.

Kun tulisijaa ei käytetä, on savupellit aina syytä jättää auki tai raolleen, jotta piipussa virtaa sen seinämiä kuivattava ilmavirta. Piipun päässä on hyvä olla tuuletuksen mahdollistava lumi- ja sadevesisuoja.

Pitkään käytöstä poistettuna olleiden piippujen sisälle on saattanut joutua myös roskaa, ja linnutkin ovat voineet tehdä niihin pesiään, joten nuohoojan huoltokäynti on siksikin tarpeellinen.

Itse vetoon vaikuttavat lisäksi piipun kylmyys sekä sinne jäänyt savukaasujen virtauksen estävä kylmä ja kostea ”ilmapatja”. Se syntyy myös, kun piipun yläpää on jäähtynyt liikaa.

Tulisijojen alaosassa on tuhkaluukku tai luukkuja, joissa poltetaan sytytysvaiheessa pieni määrä sanomalehteä samalla, kun palotilassa poltetaan paperia. Sulje luukku, kun nuohouskanavassa oleva sytyke alkaa palaa, niin veto muuttuu voimakkaaksi. Sen jälkeen vedon palotilassa pitäisi riittää.

Jos nuohouskanavassa ei ole tuhkaa, voi tulisijan kanavien ja piipun esilämmitykseen kokeilla tukankuivaajaa pienellä nopeudella.

Asiantuntija: rakennusarkkitehti Pekka Luotonen

Kommentoi »