Unelmien Talo&Koti

Joulu vaaleanpunaisessa Villa Honkasalossa: pönttöuunin lämpöä, riisipuuroa kermavaahdolla ja omenoita Nekku-ponille!

Joulu vaaleanpunaisessa Villa Honkasalossa: pönttöuunin lämpöä, riisipuuroa kermavaahdolla ja omenoita Nekku-ponille!
Malla ja Sami Ruutiaisen perheen kotitalo on ehtinyt toimia konditoriana, kelloliikkeenä ja kakkukahvilana. Villa Honkasalossa jouluinen juhlatunnelma alkaa jo kynnykseltä.
Julkaistu: 13.12.2018

"Villa Honkasalossa on kahviteltu jo 1920-luvulla, kun Martta Manner piti täällä kahvilaa. Pullantuoksuisten vuosien jälkeen talossa toimi kelloliike. Sami ja minä ihastuimme paikkaan ensi näkemältä, vaikka rakennus ei tuohon aikaan ollut kovinkaan häikäisevä.

Nekku-ponin herkkua ovat porkkanat ja omenat. Lasten – ja miksei vanhempienkin – mielipuuhaa on ponin hellittely.
Malla löysi aulaan rustiikkisen heinäseiväskuusen Kotirapun joulumyyjäisistä Ilmajoelta. Perheen jouluinen lempikukka on valkoinen amaryllis eli ritarinkukka. Ryhmänä niistä syntyy näyttävä asetelma. Kranssi on kelloliikkeen peruja.

Kun kaksoset ilmoittivat tulostaan yhdeksän vuotta sitten, silloinen rintamamiestalomme alkoi tuntua ahtaalta. Tänne löysimme siskon vinkin perusteella. Talo lumosi meidät siitä huolimatta, että se oli remontoitu 70-luvulla oranssin ja keltaisen sävyisillä pintamateriaaleilla.

Alkajaisiksi kunnostimme alakerran ja osan yläkerrasta. Hirsiseinien päältä kuorittiin lastulevyt ja lattioista muovimatot. Purkutavaraa kertyi kuormakaupalla.

Jotexin joulukuusiverhon taakse piiloutuu tyttöjen huoneen toinen oviaukko.
Olohuoneen pönttöuunissa palaa usein tuli. Vanha ikkunanpoka tuo tilaan Mallan kaipaamaa raikkautta.
Lapsiperheessä tarvitaan reilusti säilytystilaa. Pikkusohvan alle hankittiin pyörällinen laatikko leluille.
Makuuhuoneen tiilitapetti löytyi Prismasta. Komeron ovi on maalattu liitutaulumaalilla.

Viitisen vuotta sitten perustimme tänne pienen kahvilan. Pikkuhiljaa asiakkaat löysivät sen, ja tila alkoi käydä ahtaaksi. Niinpä kahvila levisi koko alakertaan ja meidän perhe muutti yläkertaan. Sieltä kaadettiin aikaisemmin rakennettuja väliseiniä ja sinne tehtiin myös pieni keittiö.

Haaveilin loft-tyyppisestä kodista, mutta Sami pudotti minut maanpinnalle toteamalla, että osa seinistä on kantavia eikä niitä voi purkaa. Kun asuimme alakerrassa, meillä oli tosi värikästä. Pönttöuunitkin maalattiin vaaleanpunaisiksi. Yläkerran kodissa on paljon vaaleita pintoja ja rustiikkia rouheutta.

Mallan sisustuskahvilassa ikkunanpokat on maalattu vaaleansinisiksi.
Nukkekotien rakentaminen on Mallan harrastus. Jouluksi pikkutalojen ikkunanpielet koristellaan karkkikepein.
Syötävät piparikoristeet tuovat joulun tuoksuja keittiöön. Seinää vasten nojailee patinoitunut ovi. Tuolit ovat Mallan omasta sisustuskahvilasta.

Valmistaudumme ensimmäiseen jouluumme näissä huoneissa. Tunnustan olevani jouluhullu. Olen jo aloittanut koristelun! Talkoilla leivoimme jättipipareita ikkunoihin. Joulunaikaan kuuluvat myös punavalkoiset astiat, jotka otetaan esille vain kerran vuodessa. Kuusen koristelemme yhdessä lasten kanssa jouluviikolla.

Jouluaatto on aina yhtä ihana. Aamulla herkuttelemme riisipuurolla ja metsästämme manteleita – niitä on kaiken varalta piilotettu puuroon useampi kappale. Päivällä kodin täyttää sukulaisten joukko. Jokainen tuo herkkuja yhteiseen joulupöytään. Illan hämärryttyä ja vieraiden lähdettyä käperrymme sohvalle. Silloin on aika avata muutama konvehtirasia!"

Keinuhevonen on nähnyt monet leikit, ennen kuin se päätyi Villa Honkasalon kuusen juurelle Vaasan Combo-kirpputorilta. Televisio on piilotettu laskosverhon taakse.
Kuusen alle on ilmestynyt jo muutama kauniisti kääritty lahjapaketti.
Nekku-poni asuu pihapiirin tallissa. Se viihtyy ulkosalla melkein joka säällä.
Hämärän laskeutuessa vaaleanpunaisen talon ikkunoihin syttyvät kynttilät. Sisääntulo on somistettu kasvein ja valoköynnöksin.

Mallan vinkit jouluun

  • Vaali perinteitä. Lapset tykkäävät siitä, että meillä on tiettyjä asioita, joita teemme vain jouluna. Aattoaamuna on aina tarjolla kermavaahdolla höystettyä riisipuuroa.
  • Muista myös tuoksut. Leivomme yhdessä lasten kanssa sydänpipareita ikkunoita koristamaan. Niistä leviää ihanaa joulun tuoksua kotiin.
  • Kata kauniisti. Meillä on punavalkoisia astioita, jotka otamme esille vain jouluna. Ne tuovat juhlavaa tunnelmaa arkisiinkin aterioihin.
  • Nyyttärimeininkiä. Jouluaterian valmistelu ei käy ylivoimaiseksi, kun vieraat tuovat yhteiseen pöytään itse kokkaamiaan herkkuja. Tuomiset kannattaa sopia etukäteen. Odotan jo äitini tekemää jälkiruokaa!

Lue lisää perheen elämästä Mallan blogista: villahonkasalo.blogspot.fi

Juttu on julkaistu alunperin Unelmien Talo&Kodin numerossa 12/2017.

Juttua muokattu 2.1.2019: Yhteen kuvatekstiin tarkennettu tieto ritarinkukasta, toisesta kuvatekstistä poistettu maininta kasvilajista.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Pue koti jouluun! Tilaa hurmaavat joulukoristeet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia