Piparipaja pystyyn! Taiteile piparkakuista syötävän ihania koristeita – kurkkaa 4 kivaa ohjetta ja tulosta kaavat helpottamaan askartelua

Piparipaja pystyyn! Taiteile piparkakuista syötävän ihania koristeita – kurkkaa 4 kivaa ohjetta ja tulosta kaavat helpottamaan askartelua
Pukit, himmeli ja viirinauhat ovat mitä perinteisimpiä joulukoristeita. Oletko koskaan tehnyt niitä pipareista? Tai leiponut kokonaisen piparimaiseman? Näillä ohjeilla onnistut loihtimaan tuoksuvia ja kauniita luomuksia. Kestävän piparitaikinan ja pikeerin reseptit sekä piparikoristeiden kaavat löydät jutun lopusta.
Julkaistu: 2.12.2021

Nostalginen piparihimmeli

Valmista täksi jouluksi himmeli pipareista ja ripusta se kattoon kauniiksi koristeeksi, joka tuo taatusti mieleen nostalgisia muistoja.

Tarvikkeet:

  • 1 annos piparitaikinaa
  • 2 (40 cm) puutikkua tai henkaria
  • narua.

Piparihimmeli askarrellaan näin

  1. Piirrä himmelin kaavat läpi leivinpaperille. Leikkaa kaavat irti viivoja pitkin.
  2. Kauli piparitaikina noin 3 milliä paksuksi levyksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa taikinasta kuusi isoa kuviota kaavan avulla. Säästä kukin keskiosa ja tee sen yläreunaan kolo esimerkiksi pillillä.
  3. Leikkaa taikinasta lisäksi kuusi pientä kuviota. Nosta palat leivinpaperille uunipellille. Voit valmistaa varalle muutaman ylimääräisen osan.
  4. Paista pipareita uunissa 200 asteessa 8–9 minuuttia. Jäähdytä piparit hyvin.
  5. Valmista himmelin teline sitomalla esimerkiksi kaksi henkaria ristikkäin. Voit käyttää myös puukeppejä.
  6. Kokoa himmelin osat: Valmista viisi ketjua solmimalla piparit narulla yhteen pienimmästä isoimpaan. Tee keskimmäiseksi jäävästä ketjusta halutessasi hieman muita pidempi.
  7. Kiinnitä varovasti pipariketjut puutikkuihin. Solmi tiukasti kiinni, jotta ne pysyvät varmasti paikoillaan. Ripusta piparihimmeli kattoon.

Perinteiset pukit

Perinnekoriste syntyykin nyt olkien sijaan pipareista. Tätä pukkia ei tosin kannata eikä kyllä maltakaan säilyttää seuraavaan jouluun saakka.

Tarvikkeet:

  • ¼ annosta piparitaikinaa (määrä riittää kahteen pukkiin)
  • 2 rkl sokeria.

Piparipukki askarrellaan näin

  1. Piirrä piparipukkien kaavat läpi leivinpaperille ja leikkaa ne viivoja pitkin.
  2. Kauli piparitaikina noin 3 milliä paksuksi levyksi jauhotetulla alustalla.
  3. Aseta kaavat taikinalle ja leikkaa veitsellä sarvia ja jalkoja neljä kappaletta sekä kaksi vartalo-osaa.
  4. Nosta piparit leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 200 asteessa 8–9 minuuttia. Jäähdytä piparit hyvin.
  5. Kokoa olkipukki kiinnittämällä sen sarvet sulatetulla sokerilla: Sulata sokeri kuivalla paistinpannulla miedolla lämmöllä kullankeltaiseksi. Laita pieni tippa sulatettua sokeria sarven paksuimpaan kohtaan ja paina se kiinni pukin päähän. Kiinnitä samoin muut sarvet ja anna jäähtyä.
  6. Asettele piparipukki seisomaan jaloilleen. Voit halutessasi kiinnittää sokerilla myös jalat kiinni vartalo-osaan, mutta pukit pysyvät pystyssä ilman kiinnittämistäkin.

Piparinen maisema

Rakenna oma talvinen dioraamasi piparkakuista. Nosta taulu pöydälle koristeeksi – jos uskot, ettei joku käy heti nappaamassa siitä palasta.

Tarvikkeet:

  • 1 annos piparitaikinaa
  • tomusokeria
  • elintarvikeliimaa
  • pikeeriä.

Piparitaulu askarrellaan näin

  1. Piirrä raamien kaava läpi leivinpaperille ja leikkaa viivoja pitkin. Voit halutessasi piirtää kaavaa hieman isomman kehyksen.
  2. Kauli piparitaikinasta noin 3 milliä paksu levy jauhotetulla alustalla.
  3. Leikkaa piparitaikinasta kaavan avulla yksi raamien kokoinen pala mutta jätä keskiosa leikkaamatta irti.
  4. Valmista kehykset leikkaamalla myös keskiosa pois.
  5. Leikkaa kaksi raamien kokoista sisäkerrosta ja tee niihin metsämaisema jättämällä hahmot kiinni raamin alareunaan. Tee yhteen kerrokseen esimerkiksi kuusia ja toiseen hirvi ja pieni kumpu sen alle.
  6. Nosta piparit uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa 8–9 minuuttia. Jäähdytä hyvin.
  7. Koristele puut tomusokerilla. Aloita piparitaulun kokoaminen pohjasta. Levitä sen reunoille hieman elintarvikeliimaa ja paina päälle toinen kerros eli metsäraamit. Liimaa samalla tavalla seuraavaksi kerros, jossa on hirvi. Liimaa lopuksi pelkät kehykset.
  8. Koristele pikeerillä. Anna taulun kovettua rauhassa.
  9. Koristele taulu lumiseksi maisemaksi tomusokerilla. Nosta piparitaulu pöydälle koristeeksi.

Tuoksuva pipariviiri

Piparista tehty viiri on hauska joulutervehdys oman kotiin tai ihana lahja hellästi pakattuna. Huoneen ylle ripustettuna se levittää hurmaavaa tuoksua.

Tarvikkeet:

  • 1 annos piparitaikinaa
  • 1 annos pikeerikuorrutetta.

Pipariviiri askarrellaan näin

  1. Piirrä leivinpaperille sopivan kokoinen kolmio kaavaksi ja leikkaa irti.
  2. Kauli piparitaikinasta noin 3 milliä paksu levy jauhotetulla alustalla. Leikkaa kaavan avulla taikinasta veitsellä 12 kolmiota. Tee jokaisen yläreunaan pillillä kaksi reikää molempiin kulmiin.
  3. Paista pipareita uunissa 200 asteessa 8–9 minuuttia. Jäähdytä piparit hyvin.
  4. Kirjoita pipareihin pikeerillä teksti ”hyvää joulua”. Anna pikeerin kuivua kovaksi.
  5. Pujota pipariviirin osat kahteen naruun. Kiinnitä viirit koukkujen varaan seinälle päällekkäin.
Kestävän piparitaikinan salaisuus piilee tavallista vähäisemmässä voin määrässä.

Kestävä piparitaikina askarteluun

Valmistusaika 15 min + 12 t

  • 2 ⅓ dl (200 g) sokeria
  • vajaat 1 ½ dl (200 g) siirappia
  • 100 g voita
  • 2 rkl piparkakkumaustetta
  • 1 tl suolaa
  • ¾ dl vettä
  • 7 ¾ dl (500 g) vehnäjauhoja
  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi kattilassa. Lisää joukkoon piparkakkumauste, suola ja vesi.
  2. Sekoita joukkoon jauhot. Sekoita voimakkaasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Anna taikinan tekeytyä muovikelmun alla jääkaapissa seuraavaan päivään.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä. Leikkaa taikinasta haluamiasi osia tai leivo pipareiksi. Nosta pellille ja paista uunin keskitasolla noin 8–9 minuuttia.

Kestävä pikeeri

Valmistusaika 15 min

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 3 dl tomusokeria
  • 5 tippaa sitruunamehua
  • (elintarvikeväriä)
  1. Laita valkuainen ja desilitra tomusokeria kulhoon. Vatkaa niitä sähkövatkaimella muutama minuutti.
  2. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja loppu tomusokeri. Vatkaa vielä minuutti.
  3. Värjää pikeeri halutessasi elintarvikevärillä.

Kommentoi »