Kotivinkki

Pionin istutus ja hoito – 10 vinkkiä!

Pionin istutus ja hoito – 10 vinkkiä!

Pionit hurmaavat niin romanttisissa kuin itämaishenkisissä puutarhoissa. Suurikokoisimmat pioninkukat ovat lapsen pään kokoisia, joten yhdestäkin kukasta saa näyttävän asetelman kukkamaljakkoon tai laakeaan vatiin. Lue, miten sujuu pionin istutus ja hoito.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Sari Tammikari
Mainos

1. Valitse sekä aikaisin kukkivia että keskikesän pionilajeja ja -lajikkeita. Kun istutat niitä puutarhan erilaisille kasvupaikoille, saat kukintaa pitkälle ajalle. Yksittäinen pioni kukkii muutaman viikon.

2. Valitse istutuspaikka huolella, sillä pionit eivät pidä siirtämisestä.

3. Älä istuta aivan pionin viereen syväjuurisia perennoja. Pidä versoalueelta pieni kohta vapaana muista kasveista.

4. Laita istutuskuopan pohjalle palanutta lantaa, lisää vähän multaa (peltomulta käy hyvin) ja laita juuripaakku kuoppaan. Älä istuta liian syvään, jätä juurenniskan päälle vain 3–5 senttiä multaa.

5. Istuta pionit vettä läpäisevään paikkaan, sillä pionit eivät pidä seisovasta vedestä. Pioni viihtyy rinteessä ja kohopenkissä.

6. Pionit viihtyvät happamassa maassa, jätä siis kalkitseminen väliin.

7. Pionit pitävät auringosta ja puolivarjosta. Liuskalehtisimmät pionit sietävät paremmin suoranaista paahdetta.

8. Tue suurikukkaiset lajikkeet ajoissa­, jotta niiden raskaat kukat eivät lakoa maata myöten.

9. Leikkaa varret vuosittain, keväisin tai syksyisin.

10. Älä muokkaa maata pionin lähellä­, sillä varastojuuret ovat lähellä maanpintaa.

Juhannuspioni on suomalaisissa puutarhoissa säilynyt vanha kulttuurikasvi, jota saa toisinaan taimistoiltakin. Sen violetinvaaleanpunaiseen taittuvat kukat koristavat vanhan mökin tai kartanon pihapiiriä, mutta siro olemus sopii hyvin myös itämaishenkiseen puutarhaan.

Sarah Bernhardt on suosituimpia kiinanpioneja. Sen suuret kukat tuoksuvat makeasti, ja runsaina ne ovat näyttäviä ja kestäviä leikkokukkia.

Julkaistu: 5.6.2012