Meidän Mökki

Saapastellen mökille! Pete rakensi perheelleen mökin kotirantaan – pulahdus avantoon ja nuotiolla poriseva kalakeitto kruunaavat irtioton arjesta

Saapastellen mökille! Pete rakensi perheelleen mökin kotirantaan – pulahdus avantoon ja nuotiolla poriseva kalakeitto kruunaavat irtioton arjesta
Jaana ja Pete Kovasen perheen uusi mökki on rakennettu pitkästä tavarasta mutta lyhyen kaavan mukaan. Sauna ja pulahdus avantoon kruunaavat talvisen mökkipäivän Äänekosken Sumiaisissa, Keitele-järven rannalla.
Julkaistu: 19.2.2021
Pakkanen on huurtanut mökkimaiseman tänään erityisen kauniiksi. Lumi narahtelee Peten jalkojen alla, kun hän kävelee rantaan valmistelemaan tulipaikkaa ruuanlaittoa varten. Yöllisen pyryn jälkeen lapiomiehellä riittää matkalla työtä.
Peten ja Jaanan perheen mökkimatkalle tarvitaan talvisin kulkupeliksi vain ahkio ja saappaat. Niillä taitetaan luminen reissu omasta pihasta rantaan rakennetulle mökille, jolle kertyy käyttökuukausia yhtä monta kuin niitä on vuodessakin.
Muheva kalakeitto maistuu Kallelle ja Niilolle talvisena mökkipäivänä. Jaana valmistaa tulilla myös lettuja ja tikkupullaa.
Tulipaikka muokkautuu tarvittaessa myös kalan savustamiseen. Silloin nuotion päälle nostetaan savustuspönttö. Lampaantaljat tuovat mukavuutta istuskelijoille.
Petellä meni vanhan mökin purkamiseen ja uuden rakentamiseen vain vuoden verran.
Mökkipaikka tuli omakotitalotontin ohessa. Ensimmäisen kerran Jaana ja Pete mökkeilivät täällä vuonna 2014. Uusi mökki valmistui vanhan paikalle vuonna 2018.
– Tällä paikalla aikaisemmin sijainnut rakennus ei ollut enää korjattavissa. Niinpä päätimme rakentaa paikalle uuden pitkästä tavarasta. Kaikki muu on tehty itse, paitsi sähköt. Nyt poikamme Kalle on tosin jo sähkömies, eli nekin voitaisiin jo toteuttaa omin voimin, Pete kertoo.
Peteltä meni vanhan mökin purkamiseen ja uuden rakentamiseen vain vuosi. Hän ei suunnitellut rakennusaikataulua ennakkoon. Välillä järveltä puhaltava navakka tuuli kääri aluskatteet rullalle – varmasti ajatteli pärjäävänsä rakentajalle. Toisin kävi, mökki nousi ja katto sen päälle.
– Jos Peteltä kysyttäisin, mitä pitäisi mökkirakentamisessa ottaa huomioon, hän varmasti vastaisi, että vaimon mielipiteet. Saattaa olla, että sisustuksellisissa säädöissä olen ne kertonut, Jaana sanoo nauraen.
Modernissa valkoisessa keittiössä on kaikki tarvittava.
Mökkisisustus on hallitulla tavalla riisuttu. En halua tuoda tänne tavarakuormaa, jolla ei olisi käyttötarkoitusta.
Mökin pintojen vaaleus saa terää tummasta tulisijasta ja vanhoista esineistä. Takkatulen lämpöön kutsuu oleilemaan nojatuoli, joka on kiertänyt pariskunnan mukana jo useassa kodissa. Vanhan kiinalaisen penkin tehtävä on olla nyt mökkipöytänä Sumiaisissa. Poikkeuksellisesti se kuuluu Peten tekemiin sisustusostoksiin.
Ulkona tervetulleeksi toivottavat Jaanan lapsuusajan vanhat huopatöppöset.
– Mökkisisustus on hallitulla tavalla riisuttu. En halua tuoda tänne tavarakuormaa, jolla ei olisi käyttötarkoitusta. Ikkunoiden näkymä on kaunein ilman verhoja, Jaana kertoo.
Mökillä on levitettävä sohva, josta saa nukkumapaikan kahdelle. Makuuhuoneen ohella se riittää perheelle.
Pete ja Jaana nauttivat uuden mökin pelkistetystä vaaleudesta.
Vanha, mukava nojatuoli on kiertänyt perheen mukana jo useassa kodissa. Tumma takka paitsi lämmittää myös terästää vaaleaa sisustusta.
Ennen päämökin rakentamista Pete, innokas saunoja, kunnosti saunarakennuksen. Rakennus oli tehty 1960-luvulla vanhan kyläkoulun hirsistä, jotka kaipasivat veistämistä istuvammiksi. Jokainen hirsi puhdistettiin, ja ne saivat uuden käsittelyn ulkopinnoilleen. Pete kunnosti ikkunat ja hankki Metsänkylän navetalta tuplapokia varten puutavaraa ja vanhaa ikkunalasia.
– Perustuksia on suoristettu ja tuettu. Piilukirvestäkin on pitänyt näyttää joillekin kurittomille hirsille. Nyt rakennus on ryhdikkäästi omalla paikallaan, Pete kertoo.
Saunan sisäseiniä ei haluttu käsitellä uudelleen. Patina saa näkyä.
Ensimmäinen saunareissu ryhtiliikkeen saaneessa saunassa vietettiin jo vuonna 2015. Kuohuvaakin remontoija kertoo nauttineensa sen kunniaksi, mutta tarina ei kerro, nautittiinko se lasista vai tölkistä. Joka tapauksessa järvimaisema oli yhtä kaunis silloin kuin tänäänkin. Vuodenaika ei tee siihen eroa. Järveen pulahdetaan, oli se auki tai jäässä.
– Avannon teen talvella aina. Käyn siellä Niilon kanssa pulahtamassa, mutta on sinne joskus joku vieraskin uskaltautunut. Sieltä nostetaan myös vesi saunalle, sillä emme halunneet tuoda putkea järvestä saunalle remontin yhteydessä. Silloin olisi tunnelma kadonnut, Pete sanoo.
Saunassa on uudet lauteet mutta kauniit, vanhat hirsiseinät. Pete pitää kunnon löylyistä. Kiuas on mitoitettu siihen tarkoitukseen, sillä 20 kilowatin teho takaa kipakankin lämmön. Vaikka saunalle ei vesi juokse, se poistuu sieltä kaupungin viemäreihin.
Pete vitsailee, että Jaana päättää mökillä kattilan paikan ja hän löylykipon. Saunan terassilla on suojaisa vilvoittelupaikka.
Saunan lämmitys kestää vajaan tunnin. Ennen saunaa Jaana on valmistanut kalakeiton perinteiseen tapaan ulkotulilla. Kivistä koottu tulipaikka toimii samalla perheen lämmittäjänä, kun taas jätkänkynttilät loimuttelevat tunnelmatulina. Ruokavastuu on aina Jaanalla, jonka taidot eivät kylmene kovimmassakaan pakkasessa. Hän on valmistanut nuotiolla keittoja, tikkupullaa, makkaraa ja lettuja.
– Talvikeiton salaisuus piilee tuoreissa raaka-aineissa, kuohukermassa ja tillissä. Annan sen levätä rauhassa kiehumisen jälkeen, Jaana kertoo.
– Kala voisi kyllä tarttua järvestäkin, jos kävisimme kalalla. Tunnustan, että käymme kaupassa, Pete paljastaa karvalakki päässään.
Muhkea lampaantalja lämmittää talvisaunojia.
33 neliön ja lautarakenteisen mökin tontilla sijaitsee myös hirsinen saunarakennus. Tontin vanha saunarakennus on tehty 1960-luvulla vanhan kyläkoulun hirsistä. Sininen ovi ja ikkunanpokat sopivat hienosti tumman hirren pariksi. Saunan hirsien väleissä kiersi aikaisemmin lasivilla eristeenä. Pete vaihtoi sen pellavanauhaan.
Uuden mökin rannasta avautuva näkymä on kylmän kaunis.
Saunan viisarin kivutessa 70 asteeseen Jaana kiipeää lauteille. Vasta 90 astetta riittää Petelle. Hänen saunareissunsa kestää kolmekin tuntia. Kesällä lämmitys on maltillisempaa.
Kiireettömillä aamukahveilla aloitettu talvipäivä on kruunattu kalakeitolla, päiväunilla ja ulkoilulla. Sauna ja avanto sinetöivät hyvän mökkipäivän.
Kommentoi »