Piha ja puutarha
Meidän Talo

Pihlaja kaunistaa pihaa ympäri vuoden

Pihlaja kaunistaa pihaa ympäri vuoden

Pihlaja on kaunis pihapuu ympäri vuoden. Valkoiset, runsaat kukkatertut avautuvat kesäkuussa, ja syksyllä puu pukeutuu näyttävään syysväriin.
Teksti Saara Hirvonen
Kuvat 123RF

Pihlaja menestyy luonnonvaraisena koko maassa. Paras kasvupaikka on valoisa ja ravinteikas. Luonnossa tyypillisiä kasvupaikkoja ovat lehdot, lehtomaiset kangasmetsät, rannat, rehevät korvet ja kalliorinteet. Pihlajat luetaan pienehköiksi puiksi tai pensaiksi. Puuna se saattaa kasvaa kuitenkin jopa 10 metriä korkeaksi.

Suomessa yleisiä lajeja ovat kotipihlajan lisäksi ruotsinpihlaja, Sorbus intermedia ja suomenpihlaja, Sorbus hybrida. Muita erinomaisia lajeja ovat tuurenpihlaja, Sorbus dodong ja tataanipihlaja, Sorbus thuringiana ’Fastigiata’.

Kotipihlajasta on jalostettu useita muunnoksia. Pihoille ja puistoihin yleistyneimpiä muunnoksia ovat riippapihlaja, Sorbus acuparia ’Pendula’ sekä kapea ja korkea pylväspihlaja, Sorbus aucuparia ’Fastigiata’.

Terveellinen ja karvas pihlajanmarja

Aiemmin pihlajia ja omenapuita ei suositeltu samalle pihalle pihlajanmarjakoiden takia, sillä pihlaja toimii koiden isäntänä. Nykyisin tällä ei nähdä olevan merkitystä, sillä luonnossa on kuitenkin paljon pihlajia.

Punaiset tai kellanpunaiset marjat kypsyvät elo-syyskuun aikana. Marjoissa on runsaasti kuitua ja C-vitamiinia yhtä paljon kuin lakassa. Pihlaja on flavonoidien lähde. Marjoissa on myös beetakaroteenia, kalsiumia ja magnesiumia.

Satoa kypsyy parikymmentä kiloa puuta kohden. Suurissa puissa voi olla hyvänä vuotena jopa parisataa kiloa. Sato on runsas yleensä joka toinen vuosi.

Julkaistu: 29.11.2012