Näppärä piharakennus tuo helppoa lisätilaa yöpymiseen, etätyöhön ja säilytykseen – esittelyssä 9 mallia
Rakenna ja remontoi
Näppärä piharakennus tuo helppoa lisätilaa yöpymiseen, etätyöhön ja säilytykseen – esittelyssä 9 mallia
Pihamökki tai vierasmaja tuo mökkeilyyn ylellisyyttä ja omaa rauhaa, kun vieraita ei tarvitse majoittaa lattialle eikä vierashuoneeseen. Esittelemme kiinnostavimmat mallit eri valmistajilta.
Julkaistu 3.5.2023
Meidän Mökki

1. Piparkakkumökki: Suomi-parviaitta

Parviaitta mahtuu pieneen tilaan mutta vetää paljon.

Harjan kohdalla puolitoista metriä korkea parvi on pikku-Suomen määrittelevin ominaisuus, eli kyseessä ei ole mikään ”mahtuisikohan tuohon vielä jokin makuupaikka”. Valoisa parvi on myös lapsille mieluisa leikkipaikka. Erillinen lippa suojaa sisäänkäyntiä sateelta. Romanttisen ulkomuodon viimeistelevät ikkunaristikot. FinnPeakin vuoden 2023 mallistoon on lisätty kaksi isompaa parviaittaa, 14,2 m² (hinta alk. 8200 €) ja 17,8 m² (9200 €).

Rakenne: 45 mm kevythirsi.

Asuinpinta-ala: 9,7 m² + parvi + terassi.

Mitat (l × s × k): 270 × 360 × 385 cm.

Toimitussisältö: Hirret, lattia- ja kattolaudat (19 mm), ovet ja ikkunat, helat, jalkalistat, kaksinkertaiset räystäslaudat, painekyllästetyt aluspuut, asennuskuvat, rakennuslupapiirustukset. Terassi kuuluu hintaan.

Kuljetus: Laskutetaan matkan mukaan.

Asennus: Asiakas hoitaa itse.

Hinta: alkaen 6900 €.

Lisävarusteet: Kaksikerroslasit oveen ja ikkunoihin, palahuopa, aluskate, paksummat (28 mm) lattialaudat, koko rakennuksen levyinen etukatos.

Muuta: Lisähintaan 70 mm tai 90 mm seinäpaksuus. Asiakkaan on hankittava perustusmateriaalit itse.

Lisätietoja: finnpeak.fi.

2. Parviälyä: Vierasmaja Sönke 70 B

Parvelta löytyvät yösijat jättävät Sönkessä tilaa muulle alhaalla.

Harjakattoisen vierasmajan käyttökelpoiset neliöt kasvavat merkittävästi kätevän parven ansiosta. Lähes kolmen ja puolen metrin harjakorkeus takaa sen, että parven alla ei tarvitse turhaan kumarrella. 70-millinen kevythirsi on tässä mökkityypissä järeämmästä päästä. Sönkeä myydään kyllä myös 44 mm:n versiona, ja hintakin on sitten reilusti halvempi, 6925 €. Tätä kirjoitettaessa kumpaakin versiota myydään tarjoushintaan (7535 € ja 5370 €). Tarjouksia on myös monella muulla mökkikauppiaalla, ja jää nähtäväksi, otetaanko normaalihinnat oikeasti käyttöön jossain vaiheessa. Toivottavasti tarjoukset jatkuvat.

Rakenne: Itsekantava 70 mm kevythirsi, harjakatto.

Asuinpinta-ala: 14 m² + parvi 7 m².

Mitat (l × s × k): 388 × 418 × 344 cm.

Toimitussisältö: Asennusvalmiit puuosat, valmiit ikkunat ja ovi karmeineen, oven kahva ja lukko, kiinnitystarvikkeet.

Kuljetus: Sovittavissa erikseen

Asennus: Sovittavissa erikseen.

Hinta: 9600 €.

Lisävarusteet: FSC-sertifioitu puu (+ 69 €), katemateriaali rullahuopa (+ 74 €), itseliimautuva aluskate (+ 155 €), bitumikattolaatat (+ 359 €).

Muuta: Parvella tila parisängylle.

Lisätietoja: pihamokki.fi.

3. Palapeli: Elementti Elli E12 Aitta

Elementti Ellin tilat voi jakaa vaikka varastoksi ja työhuoneeksi.

Elementti Elli on todella nimensä mukainen. Mökki rakentuu metrin levyisistä palasista, joita voi periaatteessa yhdistellä aivan oman mielen mukaan. Ensin rakennetaan perustus, sitten nostetaan elementit pystyyn ja kiinnitetään ruuveilla toisiinsa ja perustuspuihin. Näin saadaan seinät pystyyn vikkelästi. Kattorakennelma on hieman työläämpi urakka, muttei vaikea sekään. Elementtien sisään on helppo asentaa myös ohuehko lämmöneristys, jos mökin käyttöaikaa halutaan kesäaikaa pidemmäksi. Tosin ala- ja yläpohjan eristyksetkin täytyy sitten miettiä.

Rakenne: Puuelementti (ranka 48 × 70 mm, verhous 20 × 120 mm), kukin elementti on 100 cm levyinen. Kaksi huonetta.

Asuinpinta-ala: 17,2 m².

Mitat (l × s × k): 604 × 318 × 280 cm.

Toimitussisältö: Runko + ulkoverhous elementteinä, kattorakenteet, nurkka- ja vuorilaudat, räystäs- ja otsalaudat, ovet, ikkunat, helat, kiinnitystarvikkeet.

Kuljetus: 260 € Manner-Suomessa Oulu–Kajaani-linjan eteläpuolella.

Asennus: Tarvittaessa paikallisilta yhteistyökumppaneilta.

Hinta: Alkaen 5348 €.

Lisävarusteet: Pulpettikatto (+ 250 €), pilariharkkoperustuspaketti (+ 436 €), lattiaelementit (+ 995 €), pontatut kattoruoteet (+ 656 €), katemateriaali (pelti + 1157 €, palahuopa + 486 €). Lisäksi erityyppisiä ja -kokoisia ovia ja ikkunoita.

Muuta: Sekä vakio- että lisävarusteovet ja -ikkunat on valmiiksi kiinnitetty elementteihin.

Lisätietoja: elementtielli.fi.

4. Valon juhlaa: Pihatalo Cello Halland

Kodikas kuisti tarjoaa oleskelutilaa.
Pohjaratkaisunsa ansiosta Cello Halland on sisustettavissa monella tavalla.

K-raudan oman Cello-tuotemerkin pieni pihatalo on oikea valon katedraali. Ikkunoita on kaikkiaan kymmenen kappaletta, jos pitkälasiset ovetkin lasketaan. Kaikkiaan ikkunapinta-alaa on noin kahdeksan neliömetriä. Valoisina kesäöinä siinä onkin pimentämistä, jos valoisassa nukkuminen tuottaa ongelmia. Cello kutsuu seinälautoja hirsilankuiksi, mutta hirsimäistä rakennelmaa niistä ei salvosten puuttuessa synny. Reilu kuisti suojaa mukavasti ovea sateelta ja luo samalla mökille persoonallisen ulkomuodon.

Rakenne: Runkotolpat, 28 mm:n pontatut laudat.

Asuinpinta-ala: 13,3 m² + katettu kuisti n. 4 m².

Mitat (l × s × k): 380 × 460 × 303 cm.

Toimitussisältö: 3 perusikkunaa, 2 matalaa ikkunaa, helat, lukko.

Kuljetus: Tilaustuote, sovittava myyjän kanssa.

Asennus: Hankittava erikseen.

Hinta 4195 €.

Muuta: Katemateriaalit on hankittava erikseen. Valmistaja suosittelee alushuovan asentamista varsinaisen kattohuovan alle. Kolme ikkunoista on varustettu saksalaistyyppisillä saranoilla eli niissä on yläosasta avautuva tuuletus ja sivulta avautuva aukaisu.

Lisätietoja: K-rauta.fi.

5. Kolmeen vuodenaikaan: Kontio Lilja A

Pidätkö pulpetista? Liljan ulkomuoto muistuttaa monia nykymökkejä.

70-millinen, vaarnatapitettu kevythirsi ristinurkalla on aivan kuin oikea hirsi, vain vähän ohuempi. Jyrkästi nouseva pulpettikatto antaa mahdollisuuden vaikka pienen parven rakentamiseen mökin korkeaan päätyyn. Suuret ikkunapinnat päästävät reilusti päivänvaloa sisään, mutta tuplalasitus suodattaa ainakin jonkin verran auringon väkevintä paahdetta. Myös yläpohjan 100-millinen mineraalivilla auttaa eristämään niin lämmintä kuin kylmääkin. Ilmalämpöpumppu on silti käyttökelpoinen lämmittäjä tai viilentäjä tähänkin mökkiin.

Rakenne: 70 mm kevythirsi, eristeet salvoksiin, vaarnatapit.

Asuinpinta-ala: 15,5 m² + osittain katettu kuisti n. 7 m².

Mitat (l × s × k): 530 × 280 × n. 300 cm.

Toimitussisältö: Puuosat, perustuspilarit säätöjalkoineen, yläpohjan tuuletusrakorimat, tuulensuojapaperi, 100 mm mineraalivilla ylä- ja alapohjaan, ilmansulkupaperit, sisäkattopaneelit, kattolistat, alapohjan eristeen kannatinlaudoitus.

Kuljetus: Alkaen 150 €.

Asennus: Asiakas hoitaa itse.

Hinta: 9675 €.

Lisävarusteet: palahuopa, harja/räystäspalat, reunapellit.

Muuta: Karmien ja seinähirsien väliin asennettavat karapuut pitävät oven ja ikkunat tiukasti vaaterissa, vaikka seinähirret liikkuvat lämpötilan ja kosteuden mukaan. Kaikissa hirsimökeissä pitäisi olla tällainen rakenne.

Lisätietoja: kontio.com.

6. Melkein tasakatto: Hansa Lounge XL

Katos suojaa Hansa Loungessa sateelta ja paahteelta.

Hansa Lounge näyttää äkkivilkaisulla tasakattoiselta, mutta ei onneksi sitä ole. Katto viettää kohti mökin takaosaa ja hurauttaa sieltä enimmät sadevedet siististi alas. Silti bitumikermin saumat on syytä hitsata huolellisesti, jottei viipyilevä vesi löydä tietään katteen alle. Lumikuormia saa varoa vielä vähän enemmän. Kunnon sateensuojassa oleva terassi on mainion käytännöllinen. Pitkälle ulottuva kattolinja pitää kuumimman auringonpaisteen poissa isoista ikkunoista. Ikkunat aukeavat ”saksalaistyylisesti” eli joko saranoiden varassa tai tuuletusasentoon, yläpäästään kallistuen.

Rakenne: Kevythirsi 44 mm, loivasti taaksepäin viettävä katto.

Asuinpinta-ala: 14,5 m² + katettu terassi 13 m².

Mitat (l × s × k): 600 × 500 × 235 cm.

Toimitussisältö: Perustuspalkit, seinälaudat, kattotuolit ja katon koko rakenne, lattialaudat, kattolaudat, ovet, ikkunat, jalkalistat sekä muut laudat ja listat, kiinnitystarvikkeet, lukko.

Kuljetus: Etelä- ja Keski-Suomeen 200–890 € (8 vyöhykettä) Suomeen sopimuksen mukaan.

Asennus: + 1600 € (yli 300 km päässä Helsingistä + 300 €).

Hinta: 8450 €.

Lisävarusteet: Eristepaketti kattoon ja lattiaan (+ 1660 €, paketin asennus + 540 €), kattohuopa (+ 480 €), puunsuoja-aine (+ 312 €), vesikourut (+ 253 €).

Lisätietoja: vierasmaja.fi.

7. Perusosaamista: Lillevilla Saimaa (aiemmin Lillevilla 65)

Harjakatollinen Lillevilla on tuttu ja turvallinen malli kuistilla.

Luoman puutuotteella on hyvä maine helposti pystytettävien ja mittatarkkojen kevytrakennusten valmistajana. Erityisesti kattorakenteet on suunniteltu näppärästi. Harjakattoisten mallien päätykolmiot on kasattu valmiiksi ja lovettu kurkihirttä ja pitkittäisiä kannatinpalkkeja varten. Pontatut kattolaudat voidaan naulata suoraan tuohon rakenteeseen ilman vasoja. Jokaisen oven ja ikkunan karmissa on peitelaudalla piilotettu painumisvara, sillä kyllä, myös 44 mm:n hirret painuvat siinä missä isommatkin. Lillevilla-sarjasta löytyy kymmeniä samalla periaatteella suunniteltuja, pinta-alaltaan 2–40 m² suuruisia rakennuksia.

Rakenne: Itsekantava kevythirsi 44 mm tuplapontilla.

Asuinpinta-ala: 19,8 m² + terassi 8,9 m².

Mitat (l × s × k): 445 × 645 × 325.

Toimitussisältö: Hirret, ovet, ikkunat, helat, lattia- ja kattolaudat, kiinnitystarvikkeet.

Kuljetus: Sisältyy hintaan Etelä- ja Keski-Suomessa (Pohjois-Suomessa 74–372 €).

Asennus: Asiakas hoitaa itse.

Hinta: 5390 €.

Lisävarusteet: katemateriaali (palahuopa + 709 €, tiivissaumakate + 699 €), lattian eristyspaketti 30 mm polyuretaani (+ 759 €), katon eristyspaketti 30 mm polyuretaani (+ 1509 €), aurinkosähköpaketti (+ 399–1 299 €).

Lisätietoja: lillevilla.com/fi.

8. Yhden suunnan ikkunat: Vierasmaja Blidö

Kevyt kesämaja sopii maisemaan, jota on ilo katsella.

Rankarakenteinen pikkumökki ei sellaisenaan eristä kylmää tai kuumaa nimeksikään: verhouslautojen paksuus on 16 millimetriä. Mutta rankarunkoon on helppo asentaa lisäeristeet. Myös yläpohjan eristeet asentuvat joutuisasti, mutta valmistajan suosittelema tapa eristää alapohja edellyttää perustusta, jossa on jopa 60 pilariharkkoa liikkumattomalla pohjalla tarkasti vaaterissa. Yksi seinistä on lähes pelkkää ikkunaa, mikä saa sisätilat vaikuttamaan todellista isommilta. Auringonpaisteen kanssa saa tosin olla tarkkana, sillä suuri lasiseinä voi tehdä mökistä sietämättömän kuuman. Alas laskettava markiisi voisi olla hyvä varuste.

Rakenne: Rankarakenne (runkopalkit 70 mm, verhous 16 m).

Asuinpinta-ala: 13,8 m².

Mitat (l × s × k): 392 × 378 x 284 cm.

Toimitussisältö: Puuosat, ovet, ikkunat, helat, lukko, kiinnitystarvikkeet.

Kuljetus: Sisältyy hintaan.

Asennus: + 5059 € (ei perustustöitä).

Hinta: 5709 €.

Lisävarusteet: Lattian eristeet 95 mm (+ 539 €), seinien eristeet 70 mm (+ 629 €), katon eristeet 120 mm (+ 1039 €), tiivistepahvi (+ 549 €), katelaatta (+ 549–639 €), aurinkokennopaketti (+ 819–1219 €).

Muuta: Sivuilla reilusti opastusvideoita pystytyksen avuksi.

Lisätietoja: polhus.fi.

9. Elämystila: Lucia Smart Classic

Lucian varustus ja valon määrä ovat omaa luokkaansa.
Kuin iglussa. Lucia Smart Classic on hintava piharakennus, mutta ikkunoiden puutteesta sitä ei voi moittia.

Kyllä Luciaakin voidaan kutsua vierasmajaksi. Rakennus suunniteltiin Lapin-matkailua varten, jotta etelän lomalaiset voivat talviyönä lojua sängyssä ja ihastella revontulien välkettä. Kokemus on niin erikoinen, että sitä tarjotaan nyt myös etelän mökkiläisille taivaan tähtien tai rantamaisemien katseluun. Onhan Lucia kallis, mutta ne, joilla siihen on varaa, pääsevät nauttimaan ainutlaatuisista elämyksistä. Jos valoisana kesäyönä haluaa nukkua pimeässä, asia pitää hoitaa unimaskilla.

Rakenne: Teräsrunko, lasi.

Asuinpinta-ala: 26 m².

Mitat (l × s × k): Ei ilmoitettu.

Toimitussisältö: Toimitetaan valmiina, nostetaan perustuksille ja kiinnitetään kunnallistekniikkaan. Mukana kylpyhuone, wc, eteinen lasiovella, keittiövalmius, lattialämmitys, ilmalämpöpumppu, koneellinen ilmanvaihto, lämminvesivaraaja, pistorasiat, runkoon integroitu led-sisävalaistus.

Kuljetus: Neuvotellaan tilauskohtaisesti.

Asennus: Neuvotellaan tilauskohtaisesti.

Hinta: Alkaen 119 000 € (alv 0 %).

Lisävarusteet: mm. turvajärjestelmä, etälukitus, älysänky, liesituuletin, astianpesukone, elektroninen wc-istuin, sauna.

Muuta: Pääelementti on älylasi, jonka pinnassa oleva selektiivipinnoite lämpenee sähköverkkoon kytkettynä. Termostaattiohjattu lasi lämpenee vain tarvittaessa. Kattolaseihin voidaan asentaa lumitunnistimet, jotka kytkevät lämmityksen päälle ja sulattavat lumen. Tuotannossa on myös 20 m²:n ja 28 m²:n mallit.

Lisätietoja: luciadesign.fi.

Kommentoi »