Pieni yksiö sai tyylikkään alkovin keittiökaapeista ja puusäleiköstä – ”Halusimme yhtenäisen ilmeen asuntoomme”

Pieni yksiö sai tyylikkään alkovin keittiökaapeista ja puusäleiköstä – ”Halusimme yhtenäisen ilmeen asuntoomme”
Janne Myllylä ja hänen puolisonsa kaipasivat 34 neliön kotiinsa rauhallista makuusoppea. Alkovi päätettiin rakentaa samoista kaapistoista, joita on myös asunnon keittiössä. Näin pienen tilan ilme pysyi yhtenäisenä.
Julkaistu: 11.3.2019

Rakensitte alkovin keittiökaapeista ja puurimoista. Miksi?

Halusimme luoda yhtenäisen ilmeen kompaktiin asuntoomme. Samassa tilassa alkovin ja olohuoneen kanssa on keittiö. Keittiön korkeissa kaapeissa on Ikean Kungsbacka-malliston ovet, joten päätimme rakentaa myös alkovin niistä. Keittiökaappien hyvänä puolena on myös monipuolisuus: mitoitus- ja yhdistelymahdollisuuksia on runsaasti.

Korkea kaapisto rajaa alkoviin nukkumiselle oman, rauhallisen sopen. Halusimme kuitenkin, että avaruus, valoisuus ja näköyhteys ulos säilyvät. Siksi käytimme keittiökaappien lisäksi rimoja.

Jotta alkovin ilme pysyisi keveänä, kaapistot ja säleikkö ovat hieman huonekorkeutta matalammat.

Alkovin sisäänkäynti on ulko-oven vieressä. Korkeat kaapit tuovat eteiseen säilytystilaa.
Tältä alkovissa näyttää. Sängyn taustalla, puusäleiden alla on matalat kaapit. Jutun kuvat: Janne Myllylä.
Kuvassa vasemmalla näkyy keittiön kaapistoja, jotka ovat samaa Kungsbacka-mallistoa kuin alkovin kaapistot. Alkovin korkeiden kaappien rungoksi valittiin 400 mm syvät ja 2000 mm korkeat kaapit. Matala, puurimojen alle sijoitettu kaapisto on 600 mm syvä ja 900 mm korkea.

Maalasitteko kaapistoja tai säleikköä?

Kaapinovet olivat alun alkaen antrasiitin väriset, eli ovia ei ole maalattu. Kaapin rungot ovat valkoiset, joten päätyihin hankittiin saman sarjan peitelevyt. Alkovin puolelle kaappien taustalle on asennettu rakennuslevyt, ja ne on maalattu Tikkurilan Y500 Takorauta -sävyllä, samoin kuin säleikkö.

Makuualkovin seinät ovat Tikkurilan Y467 Shaali -sävyä sekä lattia ja katto Tikkurilan L503 Kinos -sävyä.

Kuinka paljon alkoville tuli hintaa?

Alkovi rakennettiin muun huoneiston remontin yhteydessä. Keittiökaapistot ja peitelevyt asennettiin samalla kertaa keittiön asennuksen kanssa. Säleikkö on tehty puusepäntyönä mittojen mukaan. Kokonaisuudelle tuli hintaa reilut 2000 euroa.

Rakensitko ja suunnittelitko alkovin itse vai oliko apuna ammattilaisia?

Sisustusarkkitehti oli apuna koko huoneiston suunnittelussa ja toteutuksessa. Alkovin rakensi pääosin muusta huoneistoremontista ja keittiöasennuksesta vastannut rakennusliike.

Miten alkovi on toiminut arjessanne?

Alkovi on ollut erittäin toimiva kahden aikuisen kodissa. Tunnelma on yllättävän makuuhuonemainen, koska alkovi ei avaudu suoraan olohuoneeseen ja koska kaapistot ja säleikkö antavat mukavasti näkösuojaa. Sänky on kaappeja matalampi, joten se jää olohuoneesta katsottuna piiloon.

Kaapit myös toivat asuntoon kaivattua säilytystilaa. Korkeissa kaapeissa säilytämme kenkiä, takkeja ja muita vaatteita.

Huono puoli perinteiseen makuuhuoneeseen verrattuna on, että alkovi ei luonnollisestikaan estä äänen kulkua. Omat haasteensa on myös 400 mm syvissä kaapeissa, sillä vaatteiden ripustustangot ovat syvyyssuuntaiset eikä vaatteita näin ollen mahdu kaappiin yhtä paljon kuin samankokoisiin, 600 mm syvyisiin kaappeihin. Meidän kahden aikuisen tarpeisiin säilytystila on kuitenkin riittänyt.

Alkovi rakennettiin, kun asunto remontoitiin kauttaaltaan. Nyt asunto on myyty, ja Janne puolisoineen on muuttamassa uuteen kotiin.
5 kommenttia