
Omalle kodille sokeutuu vuosien myötä. Repsottavia asioita tottuu sietämään ja kolhut ovat muistoja arjesta. Tämä voi koitua kalliiksi, kun aika on laittaa asunto myyntiin. Näytössä pienet kauneusvirheet voivat olla juuri ne yksityiskohdat, jotka saavat ostajan epäröimään tai pilaavat vaikutelman.
Kiinteistönvälittäjistä 60 prosenttia oli SKV:n tekemässä kyselyssä sitä mieltä, että budjetiltaan maltillinen pintaremontti kannattaa ennen asunnon myyntiä. Silloin on mahdollista saada parempi myyntihinta ja nopeammat kaupat. Tärkeämpää on kuitenkin siisteys.
Vaikka moni kiinnittää eniten ja tarkimmin huomiota keittiön ja kylpyhuoneen kuntoon, niiden perusteellinen remontointi on turhan iso riski. Kallis investointi ei maksa itseään takaisin, jos tyyli ei miellytäkään ostajaa. Samasta syystä pintaremontti kannattaa pitää kevyenä. Muutos ei välttämättä ole uuden ostajan makuun, ja asiasta voikin tulla kynnyskysymys, sillä ostajaa harmittaisi vaihtaa juuri uusittu materiaali tai kodinkone.
Ostajien silmissä asunnot jakautuvat mustavalkoisesti kahteen kastiin: remonttia vaativiin ja muuttovalmiisiin. Perinteinen jaottelu kuntoluokkiin ei välttämättä heijastukaan hintoihin: huono- ja tyydyttäväkuntoisella ei juuri ole hintaeroa.
Melko hyväkuntoisen asunnon pieni pintaremontti ei maksa paljoa, mutta sen kohentava vaikutus on suuri. Sen sijaan ostaja usein arvioi remontin kustannuksia yläkanttiin ja saattaa siksi sivuuttaa asunnon, jonka pintoja ei ole päivitetty. Kotitalousvähennys kannustaa: remonttikulut saa vähentää verotuksessa.
Monet etsivät kotia, jolle ei tarvitse tehdä mitään ennen muuttoa. Sellaisen asunnon myynti onnistuu paremmin myös vähemmän haluttavilla alueilla. Toki aina on niitä, jotka haluavat joka tapauksessa muokata asuntoa makuunsa. Hyvä raivaus ja stailaus kannattavat aina.
Asunnon myynti: pienen pintaremontin tarkistuslista
- Pysähdy jokaisen huoneen ovella ja havainnoi, mihin katse kiinnittyy. Mikä ylittää ärsytyskynnyksen? Tee lista epäkohdista. Valokuvien ottaminen tiloista voi helpottaa niiden katsomista uusin silmin. Samoin käyminen muiden asuntonäytöissä: kaikki mikä häiritsee, tekee niin myös sinun kodissasi.
- Pienet kolhut eivät haittaa. Monille riittää asunnon tyydyttävä kunto. Elämän jäljet voivat myös vapauttaa: uuden asukkaan ei tarvitse varoa valmiiksi hieman kuluneita pintoja.
- Maksimoi nämä kolme asiaa: siisteys, neutraalius ja avaruus. Muista parannella kotia tasaisesti kaikkialta, myös parvekkeella. Jäljen täytyy olla siistiä, sillä hutilointi tekee vain hallaa. Muista, että talon ikään sopiva aito, rustiikki henki voi olla myös myyntivaltti, joten vanhaa lonksuvaa puuovea ei kannata vaihtaa uuteen halpaversioon.
- Viimeistele keskeneräiset projektit. Kiinnitä viimeistään nyt ne puuttuvat jalkalistat.
- Korjaa kaikki, mikä on rempallaan. Jos ovenkahva tai valokatkaisija heiluu, kiristä se. Jos tapetti tai lista repsottaa, kiinnitä se. Korjauta myös valuttava hana ja vessanpytty.
- Usein pelkkä isojen pintojen maalaus ja pesu auttavat. Kittaa ja maalaa elämää nähneet seinäpinnat raikkaiksi. Pidä värimaailma neutraalina, niin miellytät monia – tai toimii ainakin pohjamaalauksena. Räväkkä tapetti tai maalisävy jakaa mielipiteitä, mutta varmuuden vuoksi niitä ei tarvitse poistaa: osa hakee asunnolta myös persoonallisuutta.
- Harkitse lattian kunnostusta, sillä iso pinta vaikuttaa paljon yleisilmeeseen. Kuluneen parketin voi hioa, kitata ja käsitellä uudestaan. Lähes aina se on selvästi kannattavampaa kuin vaihto uuteen parkettiin. Alan firmalle perusparketin kunnostus on helppo, nopea homma, jonka neliöhinta lähtee pääkaupunkiseudulla noin 25 eurosta. Arvoasuntojen vanhat puulattiat voivat vaatia erikoisosaamista ja kohottaa neliöhinnan 70 euroon. Pölyn ja kalusteiden raivaamisen vuoksi lattia olisi toki helpoin korjauttaa vasta, kun asunto on tyhjä. Yksi vaihtoehto on ehdottaa ostajalle, että korjautat lattian lähtiessäsi.
- Tarkista, onko kylpyhuoneessa irtonaisia tai rikkinäisiä laattoja. On hyvä tutkia etukäteen, voiko niiden alla muhia kosteusriski. Jos epäilyttää, kutsu isännöitsijä arvioimaan.
- Uusi tai puhdista erityisen hyvin kosteiden tilojen ja keittiön silikonisaumaukset – taloyhtiössä ne kuuluvat asukkaan omalle vastuulle. Rajaa reunat molemmin puolin maalarinteipillä, jotta saat siistit muutaman millin saumaukset.
- Keittiössä saa merkittävän muutoksen jo päivittämällä vetimet, välitilan tai kehnokuntoisen tason. Kodinkoneille riittää, että ne ovat toimivia – reistaavista täytyy erikseen kertoa. Harkitse tapauskohtaisesti, onko järkevää vaihtaa myös kaapinovet ja astiakaapin ritilät tai modernisoida sinänsä toimivia kodinkoneita. Jos keittiö on muuten ajaton, pieni päivitys voi nostaa tasoa.
- Näytä koti kauniissa valossa. Loisteputkien suojakotelot kellastuvat vuosien saatossa, mikä luo ruman valon. Vaihda ne uusiin. Tarkista, että valaisimissa on toimivat lamput.
- Muista viimeiseksi kolme tärkeää asiaa: voimallinen raivaus, perussiisteys ja ikkunoiden pesu. Yleisimpiä sudenkuoppia on, että tavaraa on liikaa näkyvillä ja huoneet kalustettu täyteen. Ihmiset haluavat päästä ikkunan eteen katsomaan näkymiä. Huolehdi, että eteinen ja säilytystilat näyttävät toimivilta. Parveke, terassi ja sauna eivät ole varastoja. Siisteys vaikuttaa erittäin paljon yleisilmeeseen.
- Ja vielä lopuksi, tuuleta. Eli varmista raikas huoneilma mutta myös juhli sitä, että selvitit tämän kaiken ja teet kohta hyvät kaupat!
Lähteet: SKV-kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Satu Hynninen, Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Tarja Marjosola, Ilkka Pikkutupa Parkettihuolto.fi:stä ja SKV-kiinteistönvälityksen sekä Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometrit.