”Olen etuoikeutettu, kun saan stressata rakentamiseen liittyviä asioita” – Pienen rakennuskirjan kirjoittanut Salla Matilainen haluaa muuttaa raksapuhetta positiivisemmaksi
Rakenna ja remontoi
”Olen etuoikeutettu, kun saan stressata rakentamiseen liittyviä asioita” – Pienen rakennuskirjan kirjoittanut Salla Matilainen haluaa muuttaa raksapuhetta positiivisemmaksi
Vaikka rakennusprojekteista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn, Salla Matilaisen kokemus on onnistunut ja innostava. Hän kirjoitti kokemuksestaan Pienen rakennuskirjan, joka tarjoaa rohkaisevaa vertaistukea oman kodin rakennuttajalle. Aidosti oman näköiset valinnat tulevat Sallan mielestä arjen tarpeista.
21.9.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Kirjassasi puhutaan talon rakentamisesta positiivisella asenteella. Miten päädyit kirjoittamaan kirjan?

Kun rakennutimme taloamme, löysin rakentamisesta vain insinöörityyppisiä kirjoja, joissa kerrottiin, miten talo rakennetaan. Olisin mieluummin lukenut kirjan, joka sisältää vertaistukea ja lämmintä rohkaisua. Olen kirjoittajatyyppi, joten kirjoitin sellaisen itse. Meidän rakennusprojektimme meni hyvin, joten tiedän, että rakentaminen voi olla positiivinen juttu.

Pieni rakennuskirja rohkaisee tekemään luovia ratkaisuja ja lähestymään rakennusprojektia ilon kautta. Miten se tapahtuu?

Rakentamisesta tai suurista remonteista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn: rahat loppuvat, avioliitot kariutuvat ja ostetun työn jälki on huonoa. Valitsin mieluummin kiitollisen asenteen. Ajattelin, että olen etuoikeutettu, kun saan stressata rakentamiseen liittyviä asioita. Asennoiduin projektiin seikkailuna, jonka aikana saattaa tapahtua yllättäviäkin käänteitä, mutta jossa päällimäisenä saisi säilyä onnen tunne.

”Moni päätyy keskivertovalintoihin talon myyntiarvon takia. Valintojen pitää sykähdyttää joka päivä!”

Mitä sinulle merkitsevät omannäköiset valinnat?

Aidosti persoonalliset valinnat ovat totuttujen normien ja ulkopuolelta tulevien oletusten kyseenalaistamista. Päätöksiä tehdessä kannattaa pohtia, millaista elämää juuri meidän perhe elää.

Me esimerkiksi emme tarvitse kura­eteistä, joten jätimme sen tekemättä, vaikka sellainen tehdään nykyään lähes jokaiseen uuteen taloon. Lisäksi kotimme käytävätilat on suunniteltu normaalia kapeammiksi tilaa säästääk­semme. Kyseenalaistimme myös teknisen tilan standardikoon, kun teimme siitä tavallista pienemmän. Halu­simme käyttää neliöt muihin tiloihin.

Miten koti sisustetaan persoonallisesti?

Moni päätyy keskivertovalintoihin talon myyntiarvon takia. Tai saatetaan ajatella, että omaperäiset valinnat ovat haastavia toteuttaa. Saatamme esimerkiksi ihastella lomamatkalla kohteen tunnelmaa, mutta valitsemme kuitenkin kotiimme samaa kuin kaikki muutkin. Rakastan töölölaisasuntojen jugendtunnelmaa sekä englantilaista Notting Hill -fiilistä, joten valitsimme sisustukseen molempia tyylejä, vaikka talo on tavallinen omakotitalo Espoossa. Meillä on koristelistat, vanhasta talosta tuodut pariovet, hieman erilailla maalatut seinät ja vihreä ulko-ovi. Valintojen pitää sykähdyttää joka päivä!

”On stressaavaa olla muiden ihmisten ammattitaidon varassa ja vastata asioista, joista ei ymmärrä tarpeeksi.”

Sallan viisi vinkkiä onnistuneeseen rakennusprojektiin

  1. Kun etsit rakennus- tai remonttiprojektiin ammattilaisia, älä koske Googleen. Kysy suosituksia tutuilta ja tee tarjouspyynnöt niiden perusteella.
  2. Pintamateriaaleja miettiessä lukitse päätös heti, kun itseä miellyttävä vaihtoehto löytyy, älä enää palaa somen vaihtoehtojen paljouteen.
  3. Rakentavien pariskuntien kannattaa ottaa oppia kuorolaulajista: ääni kantaa silloinkin, kun yksi lepuuttaa – se on kuorolaulun taika. Ottakaa siis vastuita vuorovedoin.
  4. Säilytä kiinnostus ja muista suunnitteluvaiheen into. Se auttaa jaksamaan.
  5. Säilytä mielen tyyneys, vaikka on stressaavaa olla muiden ihmisten ammattitaidon varassa ja vastata asioista, joista ei ymmärrä tarpeeksi.
Kommentoi »