"Pidä tiskipöytä ja wc siistinä, niistä emäntä tunnetaan" – tämän opin äidiltäni kodinhoidosta
Sisustus
"Pidä tiskipöytä ja wc siistinä, niistä emäntä tunnetaan" – tämän opin äidiltäni kodinhoidosta
Mankeloi lakanat, pidä tiskipöytä siistinä ja osta juhlakahviastiasto. Nämä kodinhoitoneuvot suomalaiset ovat saaneet äideiltään. 
10.5.2017
 |
Meillä kotona

Äidit ovat selvästikin melkoisia siivousguruja! Kysyimme lukijoiltamme Meilläkotona.fi:ssä, mitä kotiin liittyviä neuvoja he ovat äideiltään saaneet.

Vastaukset olivat lähes pelkästään siivous- ja kodinhoito-ohjeita.

"Pidä tiskipöytä ja wc siistinä, niistä emäntä tunnetaan. Arvatenkin tuo neuvo on jäänyt parhaiten mieleen", kertoo eräs kyselyymme vastannut ja jatkaa:

"Minua ei yllätä, että huomaan toimivani useimmissa asioissa aivan kuten äitini, esimerkiksi kun tiskipöytä on siistitty, pyyhkäisen sen ylä- ja alapuolen kaapinovet. WC:tä olen aina tykännyt siivota, ja pidän siitä, että se on puhdas. En edes ajattele näitä toimenpiteitä sen kummemmin, ne kuuluvat rutiineihin ja tulevat selkäytimestä. En muista, että äiti olisi meitä tyttöjä erityisesti patistanut tai opettanut kodinhoidossa. Esimerkki on näemmä toiminut paremmin.”

"Naisen käsi ei saa inhota mitään. Eikä veitsiä saa laittaa tiskikoneeseen​", luetteli toinen vastaaja äidiltä saatuja oleellisia neuvoja kotiin liittyen.

"Äiti oli siisti. Hiustakaan ei saanut lattialle pudottaa", kertoo kolmas.

Siistin kodin malli on selvästikin monelle kantautunut omalta äidiltä. Siisteyttä myös tavoitellaan yhä – huolimatta siitä, vaikka itse viihtyisi mieluummin sekamelskassa.

"Koti pitää olla aina siisti kun ei koskaan tiedä kuka tulee kylään. Ja minä olen noudattanut sitä ehkä liikaakin. Mutta pidän järjestyksestä ja siisteydestä", kertoo eräs vastaaja.

Imuroi kirjat jouluksi

Äitien neuvoma siivous on säännöllistä, jatkuvaa toimintaa. Päivittäinen putsaaminen estää kodin muuttumista viidakoksi, mutta siitä huolimatta juhlapyhiä varten siivotaan erikseen.

Siivoaminen rytmittää ja ryhdistää koko elämää ja on osa vuoden kiertoa siinä missä leskenlehdet ja syksyn ruska.

"Siisteys ennen kaikkea. Meillä siivottiin joka lauantai ja juhlapyhiksi pestiin jopa keittiön seinät. Wc oli tärkeä siivouskohde. Kirjat piti jouluksi jokainen erikseen imuroida. Sitä en en omassa kodissani tee. Ne ovat lasin takana."

"Kun aamulla herää niin ei saa olla tiskaamattomia tiskejä!!! Tämän mantran olen kuullut pikkutytöstä alkaen, ja äiti taas oppi tämän omalta isältään. No, meillä kyllä saattaa olla tiskaamattomia tiskejä oli aamu tai ei. Äidilläni tiskipöytä on aina siisti."

"Olen saanut paljon siivousvinkkejä! Nuorena pidin äitiä nipona himosiivoojana, nyt olen itse samanlainen! Kaapit minulla on kyllä epäjärjestyksessä toisin kuin äidillä..."

On niitäkin, jotka tekevät iloisesti toisin kuin äiti opetti.

"En siivoa viikoittain. Ei taida kyllä äitikään enää."

Pese ikkunat joka kuukausi

Ikkunoilla on erityisasema siivouskohteiden joukossa. Ne ovat kodin silmät, ja siksi niiden on oltavat kirkkaat. Toisaalta ne vaativat erityisosaamista, joka erottelee laatuemännät hepsankeikoista. Ja varmasti perheissä on omia salaisia kikkoja, kuinka vältetään raidat ja valumat!

"Ohje jota en ole noudattanut on ikkunoiden pesu sisäpuolelta kerran kuukaudessa. Äidille se oli tärkeää että ikkunat olivat aina kirkkaat."

"Ikkunat on pestävä kahdesti vuodessa, en kuitenkaan tee niin."

"En pese ikkunoita yhtä uskollisesti kuin äitini, ja muutenkin menen usein riman ali viikkosiivouksessa."

Mankelointi on tärkeää (vaikken mankeloi)

Vuoteen ja liinavaatteiden siisteys on ollut monen vastaajan äidin kunnia-asia. Hygieniaa ja raikkautta pitävät yllä säännöt ja aikataulutukset.

"Sängyt kannattaa aina pedata niin on siistimmän näköistä. Ja olen toteuttanut."

"Mummin opit omaksuin. Lakanat mankeloidaan aina. Kaapissa oltava aina leivontatarpeet. Petivaatteet vaihdetaan kahden viikon välein. Kaikkia on toteltu. Helppoa, sillä olen mummin kaltainen."

"Lakanat pitää mankeloida. En mankeloi."

Osta vain puuhuonekaluja

Sisustusneuvoissaan äidit ovat kehottaneet satsaamaan laatuun. Puukalusteet kestävät käyttöä ja aikaa, ja siksi ne ovat hyvä sijoitus. Yksikään vastaaja ei kiistänyt neuvon paikkansapitävyyttä.

"Kannattaa ostaa vain umpipuisia huonekaluja, ja sen neuvon olen toteuttanut täysin."

"Panosta laatuun niin teet pitkäikäisiä ja kestäviä hankintoja. Tee itse ja muokkaa olemassa olevaa sopivaksi vaikkapa maalaamalla. Kaikki äidin opit sisustuksessa ovat menneet käyttöön!"

Aina sisustusmaut eivät mene yhteen äidin kanssa.

"Ostin kalliit designkeittiöntuolit, ja vanhempani eivät täysin ymmärtäneet, miksi käytin kesälomarahani niihin."

Äiti ei luovu romusta

Tavaroiden kuuluu olla järjestyksessä – se on selvästikin tärkeä äitien oppi. Osa kehottaa myös omaa jälkikasvuaan pitämään pinnat tyhjinä.

"Tavaroilla on paikkansa, ja asioita ei jätetä hujan hajan."

"Tavaraa on paljon, mutta niille on paikkansa."

Tässä näkyvät varmasti eri sukupolvien erilaiset kokemukset: sodanjälkeistä pula-aikaa eläneet ovat oppineet säästäväisiksi kun taas nuoremmat ovat ehtineet nähdä jo tavarapaljouden riesat. Tavaroiden suhteen perilliset vetävät reilusti omaa linjaansa.

"Äiti ei voi luopua vanhoista romuista, ja niitä pitää arvostaa, silloinkin kun ovat romua", kommentoi eräs vastaaja. Ja toinen:”Jos jokin esine on ehjä, niin äidin mukaan sitä ei voi heittää pois."

Myös tietyt kodin käytännön asioihin liittyvät mielipiteet saattavat erota.

"Äitini uskoi vahvasti vanhan kansan tapaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja samalla tukki kaikki mahdolliset lävet vedon pelossa. Tätä uskomusta ja toimintamallia en todellakaan ole jatkanut!"

Hyvästit jouluverhoille

Äideille rakkaat tekstiilit – matot, kaitaliinat, jouluverhot – eivät nuoremman polven mielestä ole kovin oleellinen osa kotia. Mutta äideille ne ovat tärkeitä:

"Tekstiilien pitää olla silitettyjä ja ojennuksessa. Sopivan kokoiset verhot. Harmonisia kokonaisuuksia... Minulla on taatusti liian vähän mattoja äitini mielestä! Ja muutenkin rennompi ote..."

"Äiti on taitava tekstiilien kanssa, ja minä vihaan silittämistä." 

"En ole noudattanut neuvoa verhoista joka huoneen ikkunoissa enkä tarkkaa kausivaihtelua tekstiileissä.​"

"Verhoja en vaihtele, kuten äitini."

Mutta kaikesta huolimatta äidin neuvot kodista ovat korvaamattomia, esimerkiksi keväisen juhlasesongin aikaan:

"Joka kodissa pitää olla yksi juhlakahviastiasto."

Saattaa myös olla, että äidin neuvojen järkevyys tulee esiin vasta paljon myöhemmin.

"Ainoa neuvo, jonka sain äidiltäni kun muutin omaan kotiin, oli 'Osta kerralla kunnollinen juustohöylä.' Tottelin, ja sama höylä on palvellut jo parikymmentä vuotta.​"

Kysely toteutettiin Meilläkotona.fi:ssä toukokuussa 2017.

Lue lisää:

Kommentoi »