Avotakka

Perintöpiironki, pirttikalusto ja vahvoja väriläiskiä – tarkoin harkitut kontrastit tuovat särmää Jarkon ja Antin kaupunkikaksioon


Antti Laitinen ja Jarkko Kallio jakavat yhteisen kodin ja työtilan. Omaa Frenn-miestenvaatemallistoaan luotsaavat miehet uskovat selkeisiin linjoihin ja laatumateriaaleihin muodissa ja sisustuksessa.
Kuvat Hannes Paananen
Erillinen keittiö on Antin ja Jarkon mielestä huippujuttu, koska sinne mahtuu komea pirttikalusto. Ikkuna ei kaipaa verhoa, sillä vastapäätä on koulu.

Hellalla porisee aamuisin puurokattila. Vaatesuunnittelija Antti Laitinen ja muotoilija Jarkko Kallio nauttivat kaurapuuronsa ja kahvinsa aina keittiön mustan pirttipöydän ääressä. ”Puuro miehen tiellä pitää” on vanha eteläpohjalainen sanonta ja kuvastaa hyvin uutteraa työparia, joka paiskii 12 tunnin työpäiviä oman vaatebrändinsä parissa.

– Emme pääse liikkeelle, jos emme syö kunnon aamiaista. Lisäksi notkistelemme aamulla kroppaamme, että jaksamme puurtaa pitkää päivää, Antti kertoo.

Idea miesten omasta Frenn-vaatemerkistä lähti halusta tehdä miestenvaatemallisto, jossa on moderneja, hyvin leikattuja ja rentoja vaatteita laadukkaista materiaaleista. Työnjako oli alusta lähtien selvä. Vuosia kotimaisissa vaatealan yrityksissä, muun muassa Turo Tailorilla, työskennellyt Antti vastaa mallistojen suunnittelusta. Markkinointi sujuu luonnostaan sanavalmiilta Jarkolta, joka työskenteli aiemmin suunnittelijana Finlaysonilla sekä omassa Helorinne & Kallio -muotoilutoimistossaan.

Keittiössä on samat kalusteet kuin asunnon ostohetkellä yhdeksän vuotta sitten. Vanhassa komerossa säilytetään kuivia ruoka-aineita.

Yhteinen koti löytyi yhdeksän vuotta sitten Kalliosta, 1920-luvun kivitalon kuudennesta kerroksesta. Kodissa on olohuone, makuuhuone ja keittiö, neliöitä kaikkiaan 60.

Jarkon mielestä parasta kodissa ovat selkeä pohjaratkaisu ja uskomattomat näkymät. Olohuoneen ikkunasta näkee yhdellä silmäyksellä monet Helsingin nähtävyydet: Stockmannin, tuomiokirkon ja Johanneksenkirkon.

– Pysähdyin asuntonäytössä olohuoneen ikkunan ääreen ja sanoin Antille, että se on tässä, Jarkko kertoo.

– Meillä on koko ajan mittanauhat mukanamme. Mittasimme saman tien, miten sijoitamme huonekalut, Antti jatkaa.

Kalusteet ovat ajattomia, kestäviä ja käytännöllisiä. On moduuleista rakennettu kirjahylly, yksinkertainen vuodesohva sekä Jarkon suunnittelemat modernit sohvapöydät. Kertaustyyliselle piirongille Jarkko keksi paikan heti ensimmäisessä asuntonäytössä.

– Perintöpiironki antaa särmää sisustukseen ja on hyvä kontrasti moderneille kalusteille. Mikään ei ole sattumaa, Jarkko sanoo.

Antti on verhoillut Ikean vanhan sohvan jo kolmeen kertaan. Siinä on perinteinen, helposti toimiva vuodesohvamekanismi, josta pari ei halua luopua. Seinällä on Jarkon maalaus, lattialla Avestialle suunnitellut sohvapöydät ja VM-Carpetille suunniteltu matto. Olohuoneessa on tanskalaisen Muuton moni-ilmeinen moduulihylly, jonka kiinnitysklipsit sopivat Jarkon Finlaysonille suunnittelemiin tyynyihin. Huoneen lattia on vahattua kuusilankkua.

Miehet pitävät vahvoista väreistä niin muodissa kuin sisustuksessa. He ovat terästäneet vaaleaa sisustusta oransseilla sohvanpäällisillä ja hohtavan sinisellä päiväpeitolla. Molemmat on ommellut Antti.

– Jokaisessa huoneessa pitää olla ainakin yksi statement-väri, Antti korostaa.

Mutta miten vaatebisneksessä työskentelevät miehet ovat ratkaisseet kodin vaatesäilytyksen?

– Tällä hetkellä tilanne näyttää huonolta, Jarkko tunnustaa.

Jarkon isä kunnosti 1800-luvun perintöpiirongin, jonka peilistä heijastuu olohuoneen ikkuna. Alkuperäisessä komerossa säilytetään ompelukonetta ja kankaita. Ulla Lindströmin valokuvateos värittää sängyn päätyseinää. Antti ompeli silkkipeiton, joka sopii Kartellin pöytävalaisimeen. Jarkko järjestelee vaatteita kaapistoon, jossa ei ole enää yhtään tilaa uusille tulokkaille. ”Jos säilytystila ei riitä, pitää vähentää vaatteita”, Jarkko toteaa.

Ovenkahvoissa riippuu kauluspaitoja ja pikkutakkeja. Tuolin päällä on kaatumaisillaan oleva housupino, ja makuuhuoneen seinän peittävä vaatekomero on niin täynnä, ettei sinne saa kohta ujutettua edes t-paitaa. Työpari testaa kotona Frenn-mallistonsa uutuuksia, jotka sitten unohtuvat salakavalasti muiden vaatteiden sekaan.

– Heti, kun voimme pitää vapaan viikonlopun, aiomme tehdä puhdistuksen ja viedä kaikki turhat vaatteet kierrätykseen, Jarkko kertoo.

Pian Antti ja Jarkko lähtevät Ouluun esittelemään uutta mallistoa kauppiaille. Onneksi junasta saa puuroa.

Jarkko Kallio ja Antti Laitinen jakavat työpöydän myymälänsä alakerrassa. Frennin syysmallistossa on samoja värejä kuin Antin ja Jarkon kodin sisustuksessa. Helsingin Fredrikinkadulla sijaitsevan myymälän tyylikäs sisustus on Pentagon Designin suunnittelema.
Julkaistu: 8.1.2019