Maku

Perinteinen vai ihan uudenlainen runebergintorttu? Leivoimme klassikon kakuiksi, kekseiksi ja kääretortuksi!

Perinteinen vai ihan uudenlainen runebergintorttu? Leivoimme klassikon kakuiksi, kekseiksi ja kääretortuksi!

Leivo runebergintortut klassisella tyylillä leivoksiksi tai kokeile hauskoja uusia muotoja. Hyödynnä valurautapannua, uunipeltiä, sydän- ja kakkuvuokaa. tai tee runebergintortuista yksi iso peltipiirakka, keksit, kakku, kerrosjälkkäri tai jotain ihan muuta.
Teksti Uura Hagberg
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Perinteiset runebergintortut

Mantelinen taikina, punssikostutus sekä vadelmahillo ja sokerikuorrutus koristeena. Niistä on perinteiset runebergintortut tehty. Punssikostutuksen määrällä voit säädellä mehevyyden haluamallesi tasolle. Toiset rakastavat kuivakoita leivoksia, toiset taas himoitsevat mehevän kosteita runebergintorttuja.

Runeberginkakku sydänvuoassa

Lunni leipoo -blogin Annamaria halusi leipoa runebergintortulle kokonaan uuden muodon, ja teki yhden kakun sydämenmuotoiseen vuokaan. Vadelmahillon voi sivellä tasaisesti koko kakun päälle ja kuorruttaa tomusokerikuorrutteella vain reunat tai sitten tehdä kuvan mukaisesti kahdeksan hillosydäntä, joiden ympärillä on valkoinen sokerikuorrutus. Tällöin jokainen herkutelija saa oman hillosydämen.

Runeberginkakku on hyvä idea kuljetettavaksi työpaikalle tai lahjaksi, makeaksi yllätykseksi. Perinneleivonnaisen tekeminen ei jää muoteista kiinni, sillä taikina toimii oikein hyvin erimuotoisissa kakkuvuoissa.

Yksi iso runebergintorttu pellillä

Lukijamme Marja-Liisa Saarisen mehevä runebergintorttu paistuu kätevästi pellillä peltipiirakan tapaan. Valmis torttu leikataan herkullisiksi suupalaneliöiksi. Taikinan hapanleipä- ja piparkakkumurut tuovat torttuun ihanaa makua. Voit korvata ruisleipämurut samalla määrällä keksimuruja ja mantelijauhetta.

Gluteeniton runeberginkakku

Vaihda korppujauhot ja keksimurut gluteenittomiin, niin saat runeberginkakusta keliaakikoille sopivan. Taikinaaan tulevat mantelijauhot sopivat ilman vaihtamistakin gluteenittomaan ruokavalioon. Tyrniä ja tyrskyjä -blogin Sarin runeberginkakun mehevyys varmistetaan kermatilkalla taikinassa. Toinen hyvä kikka mehevyyden varmistamiseen on paistaa kakku vain juuri ja juuri kypsäksi. Jos paistat liikaa, tulee kakusta helposti kuiva.

Runebergin kääretorttu

Perinneruokaa prkl -blogin Mikan kehittämä runebergin kääretorttu maistuu aidolta runebergintortulta ja on rakenteeltaan juuri sopivan rouheinen. Erillistä kostutusta ei tarvita, sillä kääretortun pohja on ohut ja rapsakka, ja sisälle kääritään reilusti vadelmahilloa. Päälle valutetusta tomusokerikuorrutusta riittää jokaiselle herkuttelijalle. Pakastekuivatuista vadelmista saa kauniin koristelun kääretortulle.

Runebergin pannukeksi

Perinneruokaa prkl -blogin Mikan leipoma amerikkalaistyyppinen pannukeksi, skillet cookie, on yksi iso keksi, joka valmistetaan uunissa valurautapannulla. Rapsakka keksitaikina maustetaan kanelilla, kardemummalla ja pomeranssinkuorella. Vadelmahillo tuo mehevyyttä ja sokerikuorrutus viimeistelemää tämän railakkaan runebergintortun serkun. Kokeile, kun rakastat cookie-keksejä ja runebergintortun makua!

Runebergin kakku

"Kerrassaan nerokas ja päivitetty versio runebergintortusta! Pidän erityisesti kakkujen keskelle kaivetuista "ojista", jotka täytetään kaikenlaisella makeudella. Kuten tässä tapauksessa vadelmamarmeladilla. Loistavaa!" kommentoi Eleanora tätä Perinneruokaa prkl -blogin Mikan herkullista runeberginkakun reseptiä. Kakku sopii punssikostutuksen ystävälle, joka etsii helposti valmistuvaa uudenlaista muotoa runebergintortulle.

Runebergin kerrosjälkiruoka

Rakastatko runebergintortun makua, mutta kaipaat jotakin ihan uutta? Kokeile sekoittaa taikinamurujen joukkoon vaahdotettua vaniljakastiketta ja herkullista itse keitettyä vadelmakastiketta. Juhlista J. L. Runebergin päivää tällä Perinneruokaa prkl -blogin Mikan mehevällä kerrosjälkiruoalla!

Runoilijan oma herkkupala – missä ja milloin runebergintorttu keksittiin?

  • Runebergintorttu on saanut nimensä suomenruotsalaisen runoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan. Hänen kerrotaan syöneen leivoksia aamiaisella punssin kera.
  • Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Fredrika leipoi isännän makeannälän yllättäessä torttuja niistä aineksista, mitä hänellä sattui kaapissa olemaan.
  • Alun perin tortun lienee luonut porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius 1840-luvulla. Ja Fredrika on leiponut kotonaan muunnelman tästä.
  • J. L. Runebergin (1804–1877) syntymäpäivää 5.2. alettiin juhlia runoilijan täyttäessä 50 vuotta. Nykyään Runebergin päivä on liputuspäivä, ja silloin on tapana syödä runebergintorttuja.
Julkaistu: 19.1.2018