Meidän Mökki

Kahden sukupolven mökkeilyä sulassa sovussa! Kaisan perheen perinteisellä mökillä ei kaivata luksusta

Kahden sukupolven mökkeilyä sulassa sovussa! Kaisan perheen perinteisellä mökillä ei kaivata luksusta
Kallion perheestä tuli mökkeilijöitä puolivahingossa, mutta yhtäkään mökkipäivää he eivät vaihtaisi pois. Nyt rakasta järvenrantapaikkaa vaalii ideoita pursuava tytär.
Julkaistu: 27.8.2021

Aurinko näyttää putoavan suoraan aavaan järvenselkään. Silmiä saa siristellä, jotta näkee aalloilla lipuvan joutsenpariskunnan. Sen sijaan ylilennolla olevaa lokkipariskuntaa on miltei mahdotonta olla huomaamatta. Sekä nauru- että kalalokit ovat tuttu ja äänekäs näky näissä rantamaisemissa.

Kallion perheen mökkirannasta avautuva näkymä on Vanajaveden Makkaraselkä. Vesiteitse pääsee aina Hämeenlinnaan tai Tampereelle saakka. Vanajavedestä Pyhäjärveen johdattelee Lempäälän kanava. Perheen vesillä oleminen rajoittuu kuitenkin laituriin ja soutuveneeseen. Ahventen nappaamiseen kun tarvitaan ainoastaan perinteinen onki ja hieman kalaonnea.

Äiti Kati ja tytär Kaisa ovat useimpien mökin uudistusten takana.

Mökin virallinen haltija on nykyään perheen tytär Kaisa Kallio. Ensimmäisen kerran Kaisan vanhemmat Kati ja Simo päätyivät tulevalle mökkipaikalleen 30 vuotta sitten työkavereidensa vieraina. Jo silloin järvelle avautuva näkymä viehätti heitä. Kun mökki tuli myyntiin kuin tilauksesta, Kaisan vanhemmat päättivät tarttua tilaisuuteen ja ostaa sen. Paikasta tuli heti rakas.

– Minä olen viettänyt täällä kesät lapsesta saakka. Miltei jokaisen rantakiven olen kääntänyt lapsuusvuosina ylösalaisin, Kaisa kertoo.

1990-luvulla ostettu 50-luvun mökkikokonaisuus oli hankintahetkellä alkuperäiskunnossa. Pikkuhiljaa alkoi paikkojen ja rakennusten remontointi, joka jatkuu yhä edelleen.

Ulapalta rantauduttaessa on vastassa laituri, joka on rakennettu uudelleen. Sen kiinteät penkit ja tarvikkeita säältä suojaava säilytyslaatikko kertovat tulijalle, että täällä mökkeilevältä väeltä ei puutu ideoita. Katse venevalkamasta johtaa suoraan tynnyrisaunan kuistille.

– Meillä ei ole se perinteinen pönttösauna vaan tuplamalli. Toiseen päähän jää aitta ja toiseen saunaosasto. Saunan seinät sävytin vaaleiksi saunasuojan avulla. Lauteet halusin käsitellä tummiksi laudesuojalla, Kaisa kertoo.

Ajotieltä pihaan johdattelee portti, joka voisi kuulua menninkäisen majalle. Katolle on istutettu sammalta ja kivikkokasveja.
Kaisa ripusti vanhan vauvanvannan mökin seinälle ja kiinnitti hyllyn keskelle. Männynoksilla koristellut portaat johdattavat kattoterassille.
Vanhalla veneellä on uusi tehtävä. Mökkitontille muutama vuosi sitten tuotu käytöstä poistettu vene on varjon puoleisen saniaispenkin kasvatuspaikka.

Saunareissut on tarkoitettu kaikenkarvaisille kavereille. Kaisan kolme jackrussellinterrieriä viilettävät saunalle viivana. Kolmen koplan löytää lauteilta heti, kun löylylämpötila alkaa olla kuudessakymmenessä asteessa. Välillä koirajoukkoa saa tosissaan houkutella alas lauteilta jäähdyttelemään.

– Meidän tarvitsee vain raottaa saunan ovea ja kolmikko ryntää sinne sisään. Yksi heistä saattaa taipua kumiveneen kyytiin löylyjen välissä. Siellä riittää lintuliikennettä katseltavaksi, Kaisa kertoo nauraen.

Saunalta mökille pääsee nousemaan kuivin jaloin, sillä jyrkkä rinne on tehty helppokulkuiseksi portaiden avulla. Tummaksi maalattu mökki kutsuu peremmälle.

Sisäpinnat Kaisa on maalannut valkoisiksi valoisuuden lisäämiseksi. Ennen männyn sävyiset seinät tekivät tunnelman väsyneeksi. Isot järvelle päin antavat ikkunat tuovat näkymän osaksi sisätiloja.

– Maalin avulla tekee ihmeitä. Kellertävä mäntykatto tuntui ennen kaatuvan päälle. Maalin avulla huonekorkeuskin tuplaantui – tai ainakin tunne siitä, Kaisa sanoo.

Keittiö oli aikaisemmin epäkäytännöllinen. Se remontoitiin toimivammaksi muutamia vuosia sitten.
Liesi lämmittää tarvittaessa koko keittiötilan. Viileillä ilmoilla avuksi otetaan keittiöön liittyvän oleskelutilan takka.

Sisustus saisi Kaisan mielestä muuttua nopeamminkin. Kahden sukupolven käytössä oleva mökki täytyy päivittää uuteen aikaan kuitenkin kaikkien ehdoilla. Etenkin miesväki arvostaa kunnolliseen oleskeluun tarkoitettua sohvaa, eikä nojatuolista luovuta. Sohvan paikkaa voi silti siirtää.

– Äidin kanssa teemme yhdessä muutoksia. Kuka sen sohvan paikan sitten määrääkään, on aina yhtä jännittävää, Kaisa sanoo.

Sisätilojen nukkumapaikat riittävät neljälle sekä kolmelle koiralle. Mökkivieraat voivat yöpyä saunatuvassa. Vesi mökkiin tulee ja menee kantaen, eikä perhe kaipaa luksusta perinteiseen mökkeilyyn. Tiskaaminen avotaivaan alla on ohjelmanumero, jonka voi aina tehdä yhdessä.

Makuuhuoneen bambukaihtimia pidetään alhaalla, sillä auringon porotuksen lämpö saadaan pysymään niiden avulla poissa. Tyyliin sopiva sängynpääty on Kaisan vanhempien ensimmäisiä kalusteita.

Vieraat ovat aina tervetulleita mökille yöksi tai vaikka vain lettuja syömään.

– Lettukestit ovat kesän kohokohtia. Letut paistetaan ja syödään ulkona. Äiti on paistanut niitä lapsuudestani saakka, Kaisa kertoo.

Mökin katolta avautuu huima näköala Vanajavedelle. Sinne kiivetään männynoksilla koristeltuja portaita, jotka voisivat kuulua kelomökille. Niihin löytyi idea Itä-Suomessa sijainneesta kylpylästä ja tarvikkeet lähimetsästä.

– Kattoterassilta näkee todella kauas. Linnutkin lentävät paljon lähempänä. Joskus tulee haaveiltua kunnon oleskeluterassin rakentamisesta tänne, Kaisa paljastaa.

Kattoterassilta avautuu komeat näkymät.
Kaisan vanhemmat tulivat mökille ensi kertaa vieraina noin 30 vuotta sitten.

Kaisan ideat syntyvät lennosta. Välillä niitä toteuttaa kaksi sukupolvea, välillä taas Kaisa rakentaa haaveita todeksi itsekseen. Kun mökki on talviteloilla, ideoita pursuaa lisää. Sisustuslehtikasaa selatessa uhkaa aina inspiraatiovaara, joka saa projektit mökillä kasvamaan. Seinien ja kattojen vaalennuksen jälkeen on mahdollista lattioidenkin maalaus.

– Matka tänne kodistamme kestää vain kymmenen minuuttia. Voin siis hyvin töidenkin lomassa käydä remontoimassa mökkiä, Kaisa kertoo.

Vaikka virallisesti Kaisa on mökin haltija, oikeasti mökki on koko perheen. Jokainen saa omaa rauhaa silloin, kun muut perheenjäsenet käyvät mökillä vuoroviikonlopuin. Toisinaan taas koko perhe kokoontuu rannalle yhdessä. Muistoja on jo vuosien takaa, ja niitä vaalitaan tekemällä uusia.

Oleskelutilan arkkupöytä on jo Kaisan äidin Katin lapsuudesta tuttu. Maisemaa pitää silmällä täytetty fasaani. Se on muisto Kaisan vaarin metsästysretkiltä. Nojatuolista näkee suoraan rantamaisemaan. Tuoli kuului aikaisemmin Kaisan vaarille.

Kommentoi »