Perheyksiö
Sisustus
Perheyksiö
"Olemme tottuneet siihen, että ihmiset päivittelevät pientä kotiamme", sanoo helsinkiläinen Nina. Hän, kumppani Juha, poika Ukko, 3, ja kaksi kissaa asuvat värikkäässä, 55,5 neliön yksiössä. Ahdasta ei tule, koska jugend-talossa katto on korkealla ja kodin tavarat järjestyksessä.
Julkaistu 12.1.2016
Kotivinkki

"Olemme asuneet yksiössämme 13 vuotta, vaikka perheemme on sinä aikana kasvanut. Yksiössä asuminen vaatii tasapainottelua ja opettaa sopeutumaan, sillä koko perhe on läsnä koko ajan. Emme ajattele, että asumisessamme olisi jotain kummallista. Muiden mielestä elämme ahtaasti. Hyödynnämme neliömme todella tehokkaasti. Olemme saaneet lisätilaa siitä, että meillä on oikeankokoiset huonekalut ja hyvä järjestys. Olemme myös luopuneet sohvasta."

"Joskus aiemmin olimme suunnitelleet asunnonvaihtoa, mutta päädyimmekin remonttiin. Putkiremontin yhteydessä viisi vuotta sitten väliseinät kaadettiin. Keittiö, makuuhuone, olohuone ja alkovi yhdistettiin yhdeksi isoksi tilaksi. Olohuone-avokeittiön lisäksi asunnossa on vain pieni kylpyhuone ja eteinen. Haaveilimme pitkään punaisesta keittiöstä. Sen suunnittelussa käytimme apuna sisustusarkkitehtia."

Ison yksiön keskipisteenä on keltainen Fidasta hankittu 1970-luvun Askon ruokapöytä. Mintunvihreä vekkivalaisin on &Brosin.

Kaappi on Ninan isoäidin vanha. Sen päällä ovat Ninan ja Juhan tyylin olennaisimmat: Olle Eksellin taulu, ortodoksinen ikonitaulu, koruja ja kultainen pääkallo. Häntäänsä heiluttava kissa on matkamuisto Tukholmasta.

Nina on ostanut ystävältään pop-taidetaulun, joka on pingotettu puukehykseen. 1970-luvun keltainen retrovalaisin tuli vaihtokauppana siskolta. Mummolta saatu kultakehyksinen peili täydentää tyylin.

Granitin musta valosarja on ripustettu leikkisästi vanhempien sängyn yläpuolelle. Oranssi valaisin on Ninan siskon vanha. Värikkäät tyynyt ovat Proloque Shopista.

"Sisustustyylimme on muuttunut. Ennen kotimme oli hillitympi, nyt pidämme retrosta. Keräilemme vintageja retroastioita sekä maatuskoja, Juha lisäksi vinyylilevyjä. Kirjahylly on ladattu täyteen älppäreitä hiphopista teknoon, on Suomi-iskelmää, Public Enemyä, Doorsia ja Frank Sinatraa."

Ginkgo-puu on istutettu Kruunukirppu & Olkkarista hankittuun valkoiseen juomakannuun. Kultainen ananas on H&M Homesta ja maalattu kynttiläjalka Kallion Ansasta.

"Makuualkovi on varattu Ukolle omaksi uni- ja leikkisopeksi. Aikaisemmin siellä oli parvi, mutta mukavuussyistä purimme sen. Meitä aikuisia varten hankimme parivuoteen olohuoneeseen. Siellä me myös oleskelemme, teemme töitä, syömme, katsomme tv:tä ja kuuntelemme musiikkia."

Palomieskypärä ja punainen takki ovat odottamassa hälytystä. Niitä tulee monta kertaa päivässä, ja silloin isä tulee apuun. Isällä on oma kypäränsä.

Sisustuksen punainen lanka jatkuu eteiseen. Kuviotapetti on Tapettitalon valikoimista, ja taulu kertoo perheen asenteesta: No Dancing – except on tables! "Alkovin ja eteisen käytävän väliin on rakennettu iso säilytystila, joka ulottuu lattiasta kattoon. Siellä säilytämme vaatteet, liinavaatteet, siivousvälineet ja tarvittavat paperit. Mietimme tarkkaan, mitä tavaraa tarvitsemme."

Kylpyhuone ja keittiö remontoitiin perheen tyyliin sopiviksi. Kylpyhuoneen allas on kirkkaanvihreää Duratia. Se hankittiin kylppäriin ensimmäisenä. "Aika harva uskaltaa valita kylpyhuoneeseen vihreän käsienpesualtaan ja keltaiset kaakelit. Me uskalsimme."

5 kommenttia