Ihana perhejoulu! Villa Kristossa raivataan aikaa tunnelmointiin ja yhdessäoloon – ”Meidän joulu on perinteinen”

Ihana perhejoulu! Villa Kristossa raivataan aikaa tunnelmointiin ja yhdessäoloon – ”Meidän joulu on perinteinen”
Joulun lähestyessä tamperelainen Elina Kristo raivaa kalenteriinsa vapaita iltapäiviä, jotta ehtii leipoa ja askarrella kolmen lapsensa kanssa. Kriston perheelle tärkeintä joulussa on yhdessäolo ilman kiirettä.
Julkaistu: 9.12.2021

Juttu on julkaistu Kaikkien Aikojen Joulu -lehdessä 1/2020.

Kuusi on jo koristeltu olohuoneen nurkkaan. Kuusen valot heijastuvat parvekkeen lasiseinään kertautuen loputtomaksi tuikkeeksi. Elina sytyttelee tuikkuja pianon ja senkin päälle kulkien jouluisten koristeiden ja kukkien välissä. Lapset kirmaavat tonttulakit päässä yläkerran ja alakerran väliä. Välillä Minea rauhoittuu pianon ääreen soittamaan joululaulua ja Silva säestää mukana kanteleella. Konserttikannel on Kriston perheen uusin soitin, ja silläkin tapaillaan jo joululauluja.

Kriston perheen itse suunniteltu omakotitalo on valmistunut vuonna 2017. Siinä on neliöitä 167, ja siellä asuvat Elinan ja Laurin lisäksi perheen kolme lasta.
Villa Kristossa kuusi on aina aito. Kuusen valojen tuike kertautuu heijastumalla ikkunanurkasta.
Kriston perhe viettää jouluna paljon aikaa kotona ja nauttii yhdessäolosta. Pianon paikka on olohuoneessa, ja sen päällä on Eno Studion kynttelikkö Mia Designista. Sivupöydän moderni asetelma syntyi marmorialustasta, Ikean numeroiduista adventtikynttilöistä ja kukkakaupasta hankituista hyasinteista, joiden sipuli on kastettu steariiniin ja somistettu hileellä.

Villa Kristo on Laurin ja Elinan itse suunnittelema omakotitalo Tampereen Vuoreksessa. Talo on teetetty pitkästä tavarasta, ja projektissa oli apuna Laurin veli, jolla on paljon kokemusta alalta.

– Asuimme ennen rivitalossa Pirkkalassa ja kaipasimme isompaa kotia viisihenkiselle perheellemme. Sieltä ei löytynyt millään meille sopivaa tonttia, joten laajensimme etsintöjä. Täältä Tampereen Vuoreksesta löytyi tontti, jonne mahtui hyvin toiveidemme mukainen talo, Elina kertoo.

Avara oleskelutila jatkuu keittiöön, jonka suunnitteli Elina ja toteutti Handyhand. Riippuvalaisimet ovat House Doctorin.
Lauri ja Elina halusivat toteuttaa suuren ikkunan penkkeineen nähtyään vastaavan idean Instagramissa. Ikkunasyvennys on kehystetty tammella, jota on myös Novafloorin kalanruotoparketti. Pari suunnitteli ruokapöydän itse ja Lauri lisäsi sen yrityksensä Grado Living -mallistoon. Tuolit ovat Bo Conceptin ja valaisin Flosin.
Kuusen paikka on olohuoneen ikkunoiden reunustamassa nurkassa. Sohvapöytä on &Traditionin.

Elina on kiepauttanut valosarjan metallisen kranssirenkaan ympärille ja koonnut sen eteen sommitelman Ominin paperitähdestä, Mokon maljakosta ja pikkuisesta ankasta.
Tummanvihreä, suuri paperitähti tuikkii ikkunassa jo pitkään ennen joulua.

Kaksikerroksisen talon suunnittelu lähti siitä, että portaikko on kodin keskipisteenä. Tämä johtuu siitä, että porrasfirma Grado on perheen isän oma luomus. Yläkerrassa on suuri aula, arkieteinen, keittiö, olohuone ja ruokailutila sekä vanhempien makuuhuone.

Lastenhuoneet ja suuri leikkiaula sekä saunatilat ovat alakerrassa. Lapsille suunniteltiin kolme makuuhuonetta, mutta läheiset sisarukset haluavat nukkua samassa huoneessa. Niinpä yksi lastenhuoneista on nyt askartelutilana ja toinen työhuoneena, kunnes ikää tulee lisää ja lapset haluavat omat huoneet.

Lapsilla on alakerrassa omat huoneet, mutta toistaiseksi he haluavat nukkua yhdessä. Vanhemmat suunnittelivat ja toteuttivat tytöille kerrossängyn vanerista. Valaisin on Muuton ja pöytäryhmä Vekestä.

Joulun lähestyessä Elina tyhjentää kalenteristaan iltapäiviä ja panostaa yhteisiin puuhiin lasten kanssa. Koulun jälkeen ehtii leipoa ja askarrella yhdessä.

– Meidän joulu on perinteinen ja perhekeskeinen. Samat tavat toistuvat joulusta toiseen, ja lapsetkin osaavat niitä odottaa, Elina kertoo.

Perhe käy aina joulutorilla Tampereen keskustassa nauttimassa tunnelmasta ja ostamassa sinappia joulupöytään. Perinteisiin kuuluu myös, että Elina valmistaa lasten kanssa itse joululahjoja: joskus he valavat kynttilöitä, joskus leipovat leipää tai joulukakun.

Aiemmin Elina käytti paljon aikaa lahjojen paketointiin ja niiden materiaalien hankkimiseen. Nyt hänellä on selkeä linja: tänä jouluna paketteihin tulee vain mustaa ja raidallista paperia sekä ruskeaa voimapaperia ja suloiset nauhat viimeistelyyn.

– Joka joulu juomme entistä enemmän glögiä. Lapsetkin ovat ihastuneet sen makuun. Me vanhemmat testaamme myös erilaiset vuosikertamaut aina innolla.

"Meidän joulu on perinteinen ja perhekeskeinen. Samat tavat toistuvat joulusta toiseen."

Joka vuosi kukin lapsista saa valita kaupasta uuden koristeen vanhoja rakkaita täydentämään. Elinalle tärkeimmät joulukoristeet ovat lasten itse tekemiä, kuten kunniapaikalle pääsevät saviset lumiukot.

– Vanerinen seimi on yksi tämän joulun hankinnoista. Ihastuin siihen, koska se on toisaalta moderni ja keveä mutta teemaltaan edustaa joulun syvintä perinnettä. Sen paikka on keittiön saarekkeella. Joulukalenterit ovat ruokailutilan suuressa ikkunasyvennyksessä. Siinä lapset istuskelevat aamuisin ja avaavat joulukalentereitaan, Elina kertoo.

Kukin lapsista saa valita uuden koristeen kuuseen joka joulu. Elina merkitsee koristeet siten, että myöhemmin voi muistella, miltä vuodelta ne ovat.

Perheen lapset ovat tehneet askartelukerhossa lumiukkoja valkosavesta. Tämä teos on Minean tekemä.
Vanerinen sermi on uusin perheen joulukoristeista. Sen on tehnyt kotimainen Puine. Saareke on Technistonen kvartsia.

Kun joululoma sitten alkaa, perhe saa olla yhdessä aamusta iltaan. Aaton ohjelma toistuu samanlaisena vuodesta toiseen. Aamu alkaa joulupuurolla, jonne Elina sujauttaa mantelin. Joulusauna kuuluu aattoon, oltiinpa joulua viettämässä kotona Tampereella tai mummolassa Torniossa. Saunanautinnon viimeistelevät koivuvihta, sopivasti viilentävät juomat ja istuskelu porealtaassa.

Pianon päällä oleva autokoriste on Kantriinasta. Perheen äidillä Elinalla on paljon joulukoristeita, ja niinpä miltei jokaisen kodin tason hän on kaunistanut jouluisella sommitelmalla.

Vaikka aattoaterialla kunnioitetaan perinteitä, joulupöydässä on joka vuosi jotain uutta, vaikka uusi laji runsaassa kalapöydässä, jossa suosikkeja ovat kylmäsavulohi rieskan kanssa ja graavattu ahven. Edellisvuonna Elina kokeili granaattiomenasalaattia ja tällä kertaa glögipannacottakakkua.

Joulupäivä on aina pyjamapäivä. Silloin perhe oleskelee rennosti aamusta iltaan yöpuvut päällä, kasaa olohuoneeseen pikkuherkkuja evääksi ja pelaa lautapelejä yhdessä. Joulupukki osaakin aina tuoda vähintään yhden koko perheelle sopivan uuden pelin. Tärkeintä joulussa onkin yhdessä oleminen ja se, ettei ole kiire minnekään.

Kriston perheessä kaikki pitävät glögistä, ja sitä nautitaankin koko joulusesongin ajan.

Kommentoi »