Pelargonit pistokkaista
Piha ja puutarha
Pelargonit pistokkaista
Pelargonit venähtävät pituutta talven aikana ja muuttuvat harvoiksi ja valjuiksi. Typistä versoja, jotta pelargonit haaroittuvat tuuheiksi. Versoista saat pistokkaita pelargonien lisäämiseen. Pelargonipistokkaat juurtuvat helposti ja pian sinulla on kokonainen pelargonipuutarha!
11.6.2012
 |
Kotivinkki

1. Leikkaa talven aikana venähtäneistä pelargoneista versoja lyhyemmiksi. Lyhennä versoja lehtihangan yläpuolelta, jotta emokasviin ei jää tappeja. Hyvä leikkausjälki syntyy terävää veistä käyttäen.

2. Lyhennä latvapistokas lehtihangan alapuolelta, sillä tähän kohtaan juuret muodostuvat. Hyvässä pistokkaassa on pituutta kymmenkunta senttiä, kolme–neljä lehteä ja muutaman sentin verran lehdetöntä vartta, sillä lehdet mädäntyvät helposti mullan alla. Poista pistokkaasta myös kukinnot. Yleensä kukkimattomat versot lähtevät paremmin kasvuun kuin kukkivat. 

3. Pelargonien mullaksi käy tavallinen hyvälaatuinen kukkamulta tai kesäkukkamulta. Laita halkaisijaltaan 8–10 sentin ruukkuun kukkamultaa, kastele kevyesti ja työnnä pistokas heti leikkaamisen jälkeen parin kolmen sentin syvyydeltä multaan. Tiivistä multaa kevyesti pistokkaan ympärillä.

4. Jos pistokas näyttää nuutuvan, laita se lasikuvun alle tai rei’itetyn muovipussin sisään kasvihuonemaiseen suojaan.

5. Laita pistokkaat kasvamaan valoisaan paikkaan, mutta ei paahteeseen. Huolehdi, että multa pysyy kosteana. Mullan joukkoon voi lisätä kastelukiteitä. Lisää kastelua vähitellen ja aloita lannoitus, kun kasvu on lähtenyt kunnolla käyntiin.

Kommentoi »