Oi ihana pelakuu! Mummolan ikkunalaudoilla kukkiva pelargoni on suosikkikesäkukka – ja nyt erityisen trendikäs!

Oi ihana pelakuu! Mummolan ikkunalaudoilla kukkiva pelargoni on suosikkikesäkukka – ja nyt erityisen trendikäs!
Klassinen ja kestävä pelargoni on monen viherpeukalon mieleen. Kokosimme kattavan paketin sinulle, joka rakastat pelargoneja.
Julkaistu: 3.6.2020

Mummolan ikkunalaudoilta tutut pelakuut ovat aina olleet rakastettuja – ja nyt erityisen trendikkäitäkin. Meillä kotonan huhtikuisessa puutarhakyselyssä pelargonit olivat ylivoimaisesti suosituin kesäkukka.

"Sitkeä ja klassisen kaunis pelargoni on parvekkeeni väripilkku!"
Vastaaja Meillä kotonan huhtikuun puutarhakyselyssä
Sanna Tuomi kasvattaa somassa kasvihuoneessaan muun muassa pelargoneja, joista osan hän on perinyt äidiltään.

Pelargonien huima suosio näkyy puutarhamyymälöissä.

– Pelargoni on meillä ehdottomasti suosituin kesäkukka. Peruspelargoneja menee eniten, mutta rinnalle ovat nousseet erilaiset erikoislajikkeet. Ne kiinnostavat erityisesti nuoria, kertoo puutarhuri Katja Nikkari pääkaupunkiseudulla toimivasta PuutarhaNikkarit-ketjusta.

Erikoislajikkeita myydään entistä enemmän myös Jyväskylän seudulla, kertoo Viherlandian yrittäjä ja tuotantopäällikkö Jyrki Tahvonen. Pelargoneihin hurahtaneet harrastajat saattavat tulla erikoisuuksien perässä ostoksille kaukaakin.

"Nuorena en ymmärtänyt ollenkaan pelargonien ihanuutta – nyt iän myötä olen todennut, että ne ovat ne ainoat ja oikeat kesän tuojat!
Vastaaja Meillä kotonan huhtikuun puutarhakyselyssä
Pelakuut ovat tuttu näky vanhoissa taloissa! Ne kukkivat myös Villa Iiriksen kaikilla ikkunoilla.
Pelargonit viihtyvät Marja Vestin siirtolapuutarhamökin ikkunalaudoilla. Marja talvettaa iäkkäät pelargonit mökissä. Ne saavat vettä vain pari kertaa talven aikana.

Monipuolinen pelargoni

Saapuessaan Suomeen 1800-luvun alussa pelargonit olivat täysin salonkikelpoisia, ja niitä nähtiin vain herraskartanoissa. Sittemmin hurmureista on tullut varsinaisia koko kansan kukkasia.

Pelargonien viehätysvoima perustuu muun muassa erilaisiin lajikkeisiin, koko kesän jatkuvaan kukintaan ja koristeellisiin lehtiin. Tarjolla on niin vanhoja, rakastettuja lajikkeita kuin ihania ja jännittäviä uutuuksiakin, Nikkari sanoo.

Tahvonen lisää listaan helppohoitoisuuden ja monikäyttöisyyden.

– Pelargonit ovat hyvin kestäviä ja sietävät vähän kuivuuttakin. Ne sopivat moneen paikkaan: on riippuvaa ja pystyä versiota. Myös värivalikoima on laaja.

Riippapelargonit eli Cascade-pelargonit ovat nyt Katja Nikkarin mukaan erityisen trendikkäitä. "Ne sopivat upeasti keskieurooppalaistyylisiin, ryöppyävän runsaisiin istutuksiin." Riippapelargoneja ei tarvitse nyppiä ja ne kestävät myös hyvin sadetta, Nikkari vinkkaa. Kuvan amppeliin on yhdistetty kahta lajiketta.
Myös nostalginen vyöhykepelargoni 'Mårbacka' viehättää nyt kotipuutarhureita. Hempeän vaaleanpunakukkainen lajike on tunnettu erityisesti ruotsalaisten suosikkina. Kuvassa pelargoni koreilee rappioromanttisen mökin kuistilla.
Kolmansia tämän hetken suosikkeja ovat Jyrki Tahvosen mukaan tuoksupelargonit. Kuvassa on tuoksupelargoni 'Concolor Lace', jonka kukat ovat pienet ja punaiset sekä tuoksu hasselpähkinämäinen.

Toinen toistaan ihanampia

Tähtipelargoni, ruusunnuppupelargoni, tulppaanipelargoni... Ihanista pelargonilajikkeista on toden totta vaikea valita! Tässä jutussa esittelemme 21 erilaista pelargonilajiketta. Tiesitkö, että joidenkin lajikkeiden tuoksu houkuttelee paikalle kimalaisia ja perhosia?

'Copthorne' on isokukkainen, seetripuulta tuoksuva uniikkipelargoni.

Aloitteleva viherpeukalo, valitse ihmeessä pelargoni!

Pelargoni on kiitollinen kasvi myös kokemattomallekin viherpeukalolle, sillä se on helppohoitoinen ja kestävä. Laiskan puutarhurin valinta ne eivät kuitenkaan ole. Kuihtuvia kukintoja ja kellastuvia lehtiä riittää nypittäväksi. Kuihtuneen kukkavarren ja lehdet voi irrottaa sormilla taittamalla ne tyvestä poikki.

Millainen kasvupaikka? Entä miten pelargonia kastellaan tai lannotetaan? Kattavat pelargonin hoito-ohjeet sekä paljon muuta tietoa saat jutustamme.

'Skellys Pride' -neilikkapelargonien kukat muistuttavat neilikkakimppua.

Vuoden pelargoni on pinkki ihanuus

Ruotsissa valitaan vuoden pelargoni joka kevät, ja tällä kertaa voittajaksi selvisi 'Tango Deep Rose With Eye'. Näyttävän lajikkeen kukissa pilkahtaa valkoinen keskusta, ja koko muu kukka on punaisen ja pinkin komeaa väritulitusta. Sopii amppeliin, kukkapenkkiin ja mummin ikkunalaudalle.

Vuoden pelargoniksi valittiin tällä kertaa 'Tango Deep Rose With Eye'. Kuva: Blomsterfrämjandet

Saarelman puutarhan erikoisuus ovat pelargonit. "Olemme keräilleet erityisesti vanhoja suomalaisia kantoja. Ne ovat vahvoja ja siten helppoja säilyttää, lisätä ja taimettaa kotioloissakin", kertoo puutarhuri Tommi Långström. Lue Tommin ja viiden muun kukka-ammattilaisen haastattelut tästä jutusta.

Pelargoni on mainio kaveri kesäkukkaistutuksiin

Pelargonien väriskaala kattaa kaikki sävyt punaisen ja valkoisen väliltä. Yhdistele pelargoneja muiden lajien kanssa, ja saat värikkäitä, koko kesän kukkivia istutuksia.

– Itse tykkään istuttaa pelargoneja esimerkiksi poutapilven, ison lobelian tai nukenkauluksen kavereiksi, Katja Nikkari kertoo.

Pelargoni on saanut rinnalleen villinä ryöppyävän lankaköynnöksen.

Kaipaatko lisää vinkkejä asetelmiin? 8 pelargoni-istutusta löydät tästä jutusta.

Koko talo täynnä pelargoneja! Auli Ketola ihastui pelargonien monipuoliseen sukuun niin, että hänen kokoelmansa kattaa jo yli 300 lajia ja lajiketta. Nappaa Aulin hoitovinkit ja kananmunavesiresepti. Jutun Aulin pelargoneista löydät täältä.

Ota pistokkaita ja perusta pelargonipuutarha!

Pelargonit venähtävät pituutta talven aikana ja muuttuvat harvoiksi ja valjuiksi. Typistä versoja, jotta pelargonit haaroittuvat tuuheiksi.

Versoista saat pistokkaita pelargonien lisäämiseen. Pelargonipistokkaat juurtuvat helposti ja pian sinulla on kokonainen pelargonipuutarha! Löydät selkeät kuvalliset ohjeet pistokasjutustamme. Jos kaipaat video-ohjetta pelargonin pistokkaiden ottamiseen, löydät videon täältä.

1 kommentti