Avotakka

Pauliinan ja Joonaksen sekava olohuone koki upean muodonmuutoksen pienin keinoin: ”Näky ilahduttaa joka päivä”

Pauliinan ja Joonaksen sekava olohuone koki upean muodonmuutoksen pienin keinoin: ”Näky ilahduttaa joka päivä”
Kuinka sovittaa yhteen eri aikakausien ja tyylisuuntien tavaroita niin, että lopputulos näyttää selkeältä? Olohuone-ruokailutilan sekalainen ilme muuttui sisustussuunnittelijan käsissä yhtenäiseksi pienillä korjauksilla ja hillityllä väriskaalalla. Linjakas ja kevyt kalustus lisää avaruutta ja nostaa kodin kauniit vintagelöydöt oikeuksiinsa.
Julkaistu: 7.8.2019

Ennen: Sekava ja kolkko tila

Pauliinan ja Joonaksen olohuone-ruokailutila kaipasi muutosta.
Pauliinan ja Joonaksen kodissa näkyy rakkaus kalusteisiin, jotka kestävät aikaa: sisustuksessa yhdistyvät perityt ja kerätyt huonekalut sekä matkoilta ja kirpputoreilta tehdyt löydöt. Vaikka esineet ovat yksittäin kauniita, niiden yhteensovittamisesta puuttui kuitenkin punainen lanka. Esineiden ripottelun sijaan pariskunnan toiveena oli luoda eheä oleskelutila, joka olisi tunnelmaltaan rento ja kotoisa.
Päänvaivaa aiheutti myös olohuoneen massiivinen tumma kulmasohva, joka oli löhöilyominaisuuksiltaan ylivoimainen mutta hallitsi suuren kokonsa vuoksi koko tilaa. Viitisen vuotta vanhan rivitalokodin tilajako ja pinnat olivat kunnossa, mutta tila tuntui kylmältä ja paljaalta.

Jälkeen: Kaikkea ei tarvinnut pistää uusiksi

Tv-kalusteen ympärille sijoitettu taulu­asetelma häivyttää television hallitsevuutta. Taulujen väliin jätetty tyhjä tila tuo sommitelmaan ilmavuutta. Seinän sävy on Tikkurilan Angora H466. Menun suunnattavat Bollard-valaisimet valaisevat kollaasin.
Pariskunta pyysi sisustussuunnittelija Virpi Kannolta ehdotuksen kalustesijoittelusta ja värimaailmasta. Lähtökohtana oli yhdistää uutta ja vanhaa raikkaasti sekä käyttää mahdollisimman paljon olemassa olevaa kalustusta. Rivitalon sisääntulokerroksessa sijaitsevan yhdistetyn olohuone-ruokailutilan ilme selkiintyi, kun sinne keskitettiin kodin 60-lukua henkivät kalusteet.
Maanläheiset sävyt ja luonnolliset materiaalit sopivat ajan henkeen ja saavat tilan tuntumaan viimeistellyltä ja kodikkaalta. Huonekaluja päivitettiin maltillisesti. Pauliina ja Joonas korvasivat vanhan kulmasohvan sirolla sohvalla ja divaanilla, jolloin kalustusta on helppo muokata tilanteen mukaan.
Vaikka sohva pieneni, ei lekottelupaikasta tarvinnut luopua. Nyt istuskeluryhmä on yhtenäinen ja helposti muokattavissa oleva kokonaisuus. Lattiavalaisin on Ikeasta. Sohva ja divaani ovat Adean Band-mallistoa. Helposti siirrettävät pikkupöydät ja rahi eivät vie liikaa tilaa. Rahi on House of Rymin. Marmorikantiset pikkupöydät ovat Zara Homen.
Tv-taso sai väistyä kokonaisuuteen paremmin sopivan tiikkisenkin tieltä, jonka sisällä on kaivattua säilytystilaa pikkutavaroille.
Pauliina kokosi viherkasvit näyttäväksi ryhmäksi. Osa kasveista on asetettu pikkupöydille kodikkaiden kerroksien luomiseksi.
– Ryhmäksi asetellut viherkasvit ovat kuin pieni viidakko olohuoneen nurkassa. Näky ilahduttaa joka päivä, Joonas sanoo.
Graafinen Louis de Poorteren Mad Men -malliston matto henkii 60-luvun estetiikkaa. Kettutyynyn Pauliina ja Joonas löysivät brooklynilaisesta Fuego 718 -liikkeestä. Kirjaillut samettityynyt ovat H & M Homesta.

Maali ja tapetti tekevät ihmeitä

Isoa remonttia ei tarvittu, sillä kalusteiden uudelleenjärjestelyllä ja karsimisella oli suuri merkitys. Joonas maalasi olohuoneen ja keittiön jakavan seinän Tikkurilan pehmeällä Angora-sävyllä.
Pauliina ja Joonas pitävät esineistä, joilla on tarina. Ruokapöytä ja Tapiovaaran Fanett-tuolit ovat Joonaksen isovanhemmilta. Valaisin on muokattu vanhasta helsinkiläisestä katuvalaisimesta.
Seinä on täydellinen paikka taulu- ja julistekollaasille, jonka Pauliina sommitteli valmiiksi lattialla ennen seinälle kiinnitystä. Ruokailutilan tausta­seinän Joonas tapetoi tekstiilien maailmasta lainaavalla kolmiulotteisella tapetilla, jonka hennosti sinisenruskeaan taittava sävy elää kauniisti valon mukaan.
Vaikka pinnat ovat vaaleita, tuntuu uudestisyntynyt olotila pehmeän kotoiselta.
Tiikkihyllykössä on esillä tarkkaan harkittuja esineitä. Alun perin hyllykkö on hankittu televisiota varten lahtelaisesta kirpputori Kisällistä. Engblad & Co:n Crayon-malliston Pigeon blue -tapetti näyttää kauempaa katsottuna yksiväriseltä, mutta lähemmäksi tultaessa paljastuu tapetin kaunis tekstuuri.
3 kommenttia