Avotakka

Pauliina Littorin Sohvaryhmä-podcastissa: ”Taiteelle olisi parasta, jos olisimme alasti ja vegaaneja”

Pauliina Littorin Sohvaryhmä-podcastissa: ”Taiteelle olisi parasta, jos olisimme alasti ja vegaaneja”
Saako taidetta ostaa sisustussävyjen mukaan? Millainen taide pitää arvonsa? Taideasiantuntija Pauliina Littorin kannustaa valitsemaan, mitä oma sielu janoaa.

Jos hankit taidetta ilman toivoa arvonnoususta, valitse teos, joka sopii sielunmaisemaasi ja tuo hyvän mielen – vaikka lempivärisi mukaan. Näin neuvoo taideasiantuntija Pauliina Littorin, joka puhuu inspiroivasti taiteesta ja sen ostamisesta Avotakan Sohvaryhmä-podcastin kolmannessa jaksossa.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Pauliina Littorin -jakso:

Kannattaako taiteeseen sijoittaa?

Keskivertoihminen hankkii elämässään ehkä yhden tai kaksi hieman arvokkaampaa taideteosta. Silloin arvonnousulla ei ole niin merkitystä. Taiteeseen sijoittavan sen sijaan täytyy tehdä taustatyö huolellisesti tehdäkseen kannattavia valintoja.

– Yleensä hankimme kotiimme taidetta, jotta rakastamme ja joka tukee meidän sielunmaisemaa sillä hetkellä ja saa meidät voimaan hyvin, sanoo taideasiantuntija Pauliina Littorin hyväksyvästi.

Aikansa arvostettu huipputaide on hintavaa, sille ei voi mitään. Pauliina muistuttaa, että kaikki taide ei kuitenkaan ole kallista vaan hienoja teoksia voi löytää melko edullisestikin.

– Grafiikka on yleisesti ottaen edullista, vaikka tekijä olisi asemansa vakiinnuttanut. Se myös pitää hyvin arvonsa, varsinkin värikkäät teokset. Mustavalkografiikka on aina edullisempaa. Maalausten arvo pääsääntöisesti laskee ajan myötä muoti- ja talousvaihteluiden myötä. Mutta aina joistakin nousee oman aikansa klassikoita ja arvoteoksia.

Taiteella saa sisustaa

Omassa taiteen keräilyssään Pauliinalla on ollut eri vaiheita. Kolmikymppisenä Pauliina alkoi keräillä veistoksia, grafiikkaa ja maalauksia, joissa oli pääkallon kuvia.

– Pääkallossa on jotain ikuista, se viehättää. Minussa on aina asunut pieni arkeologi. Nyt minulla on jäänyt päälle pinkki vaihe. On kiinnostavaa miettiä, mitä tämä kertoo minusta.

Onko sitten pinnallista ostaa taidetta värien perusteella, jotta se sointuu sisustukseen?

– Ei missään nimessä. Minusta on hienoa, jos löytää taiteesta suosikkivärinsä tai samaa sävyä kuin vaikka sohvatyynyistään. Ihminen hakee sielun harmoniaa esteettisyyden kautta.

Tällä hetkellä taiteen ostajia kiinnostavat Pauliinan mukaan pastellisävyt ja kukka-aiheet. Värikkyyttä kaivataan yhä enemmän, ja 50–60-luvun teokset ovat suosittuja. Kansainvälisten markkinoiden lisäksi taidemieltymykset ovat myös aina maakohtaisia.

– Ruotsissa taiteen halutaan olevan kevyttä ja kivaa, että siinä on tarinoita, syviä kerrostumia ja punaisia sävyjä. Suomessa pidämme enemmän mollisävyisestä taiteesta. Olemme aina rakastaneet Lappi- ja latomaisemia. Ruotsissa tykätään talonpoikaisaiheiden sijaan linnoista ja kartanoista.

Iso taulu isolle seinälle

Taideteosten sommittelussa Pauliina neuvoo kokoamaan pienet teokset ryppääksi. Yleinen virhe on laittaa suurille seinille liian pieniä tauluja. Eikä taiteen sekaan saisi sekoittaa julisteita ja muuta epätaidetta.

Öljyväri- ja tekstiiliteokset on sijoitettava suojaan auringonpaahteelta, sillä aurinko vie taiteesta värit.

– Ei tule ajatelleeksi, että me ihmiset tuomme sen lian ja patinan taiteen pinnalle. Ihosta ja vaatteista tulee koko ajan pölyä ja suusta hiilidioksidia, ja niistä taulut eivät tykkää. Lihansyöjistä tulee vielä enemmän patinaa kuin vegaaneista. Öljymaalaukselle olisi paras, jos kotona olisi täysin pimeää ja ihminen alasti koko ajan!

Julkaistu: 9.10.2019
Kommentoi »