Meidän Mökki

Löylyissä aamusta yöhön! Kirsin ja Mikon mökillä patinoituneen hirsisaunan lämmitys alkaa heti pihaan saavuttua

Löylyissä aamusta yöhön! Kirsin ja Mikon mökillä patinoituneen hirsisaunan lämmitys alkaa heti pihaan saavuttua
Kirsi ja Mikko Kallionpään mökillä saunareissu kestää usein neljäkin tuntia kruunaten illasta kesäöiksi kääntyvät mökkipäivät. Parhaimmillaan yösaunojan seurana ovat joutsenet ja naapurin viirupöllö.
Julkaistu: 10.8.2021

Kesäiltojen valo tummuu sopivan lempeäksi ja hiljaisuus laskeutuu. Parhaimmillaan yösaunojan seurana ovat joutsenet ja naapurin viirupöllö.

On aivan hiljaista. Niin hiljaista, että ilmaa halkovan linnun siipien äänen voi kuulla. Viirupöllö on palaamassa ruuanhakureissultaan. Kirsi ja Mikko Kallionpään saunan ympärillä on annettu koko äänivalta luonnolle. Joutsenet lipuvat hiljaisuudessa rannan lähettyville. Musiikkina on vain lintujen laulu ja metsästä viirupöllön soidinaikaan kantautuva kumea huhuilu.

Illan hämärtyessä saunarakennuksen lyhtyihin syttyvät kynttilät. Kirsin mielestä sähköä ei tarvita, vain elävä tuli.

Alavudella sijaitsevassa hirsisaunassa nauttivat löylyistä Kirsi ja Mikko Kallionpää sekä aikuiset lapset.
Lämpiminä kesäöinä jutellaan hiljaa ja ihaillaan järvimaisemaa.
Mökkipäivään kuuluu aamusauna, päiväsauna, iltasauna ja yösauna. Järjestys vaihtelee mutta paikka pysyy. Erillisiä saunatuoksuja ei kaivata, sillä tuoksua tulee savusaunan kattoparruista.

Mikko on aloittanut saunan lämmityksen heti mökkimaisemaan päästyään. Se on tehtävistä ensimmäinen ja tärkein. Puolessa tunnissa lämpö on kohonnut jo 80 asteeseen, mutta pesuveden lämmitys on vielä kesken. Työnjako on selvä: Mikko hoitaa saunan ja Kirsi kynttilät sekä saunamuonituksen.

– Olemme saunakansaa. Virittäydyn tunnelmaan heti ensimmäistä pesällistä sytyttäessäni, Mikko kertoo.

Tunnelmallisin valo syntyy elävästä tulesta.

Kirsi ja Mikko hankkivat mökkipaikkansa muutama vuosi sitten. Päätöksen viimeisteli aivan rantaviivassa kiinni nököttävä hirsisauna. Näin lähelle rantaa ei enää saisi rakentaa uutta saunarakennusta.

Sauna on tehokäytössä läpi vuoden. Talvella vieraatkin pulahtavat sieltä avantoon Kirsin ja Mikon perässä.
Saunaremonttia ei tule. Löylyhuone on täydellinen harmaana, ajan kuluttamana.
Löylyihin mennään, kun vesisäiliön vesi on lämmennyt. Mökki-isäntä kokeilee ylälaudepaikkaa jo ennen sitä.

Sauna näyttää siltä, että se olisi ollut paikallaan ainakin sata vuotta. Yllättäen se onkin rakennettu 1960. Ulkoseinien hirsien patina on syntynyt sateen ja auringon yhteispelillä.

Ennen puulämmitteisen kiukaan asennusta rakennus oli savusaunana. Entisen omistajan uudelleen rakentamat lauteet tarvitsivat vain juuriharjapesun ennen Kirsin ja Mikon löylyjä.

– Katonrajaan on jätetty savulle tuoksuvat parrut kertomaan entisestä elämästä. Remontissa seinät on paneloitu, jotta savun tummentamat pinnat on saatu peittoon, Mikko kertoo.

Lämmön kohotessa löylylukemiin ovat ensimmäiset saunojat valmiina. Lattian leveiden lankkujen väleissä olevat raot huolehtivat tuuletuksesta ja saunan nopeasta kuivumisesta kylpijöiden jälkeen. Luvassa ovat sopivan kosteat löylyt.

Kiukaalla valmistettu makkara syödään saunomisen päätteeksi laiturin pöydän ääressä tai terassilla.
Laiturilla odottaa saunavuoroaan perheen nuoriso.

Mikko testaa saunalämmön ensimmäisenä ja usein viimeisenäkin. Vaikka koko perhe on innokas löylyttelyyn, on Mikko silti saunamestari mennen tullen.

– Pesuveden kannan lämpenemään säiliöön kanistereilla. Jokaista askelta seuraa tarkkaavainen karvakuono – tehtävä on suoritettu vasta, kun kylpijät pujahtavat lauteille, Mikko kertoo.

Mikko on rakentanut uuden sillan johtamaan laiturilta saunalle. Vanha veden päälle rakennettu silta sai sekin jäädä paikalleen. Sen harmaantunutta pintaa ei haluttu purkaa. Laiturilla nautitaan jäähyjä, joita yhdelle vuorolle mahtuu paljon.

Puhtaat pyyhkeet kulkeutuvat koreilla mökiltä saunalle. Palasaippua kuuluu perinteiseen varustukseen.

Kirsi ja Mikko saunovat niin usein kuin mahdollista. Sauna lämpenee heti mökille saavuttaessa. Mikon rakentamalle saunaterassille oli vain yksi vaatimus: riittävä koko.

Mökki-iltojen kääntyessä yöksi sauna on yhä lämmin. Perinteinen kaava on yksinkertaisimmillaan saunomista ja uimista, sen jälkeen ohjelmassa on saunomista ja uimista.

– Laiturilta on helppo pulahtaa järven raikkaaseen veteen. Yöllä taivas muuttuu tummaksi ja vesikin viileämmäksi, Mikko kertoo.

”Virittäydyn tunnelmaan heti ensimmäistä pesällistä sytyttäessäni.”

Saunan eteen tehty terassi on mökkiläisten mielestä yliveto ratkaisu. Siitä avautuu näkymä koko avaruudessaan mökille ja järvelle.

Lämmöstä höyryävä mökki-isäntä on tuttu näky jäähdyttelypenkillä. Usein neljäkin tuntia kestävä saunareissu kruunaa illasta kesäöiksi kääntyvät mökkipäivät. Hyvällä tuurilla laskeva aurinko värjää taivaankannen punaiseksi. Ja kun aamusaunojat hipsivät paikalle, on maisema taas uudenlainen.

2 kommenttia