Viherpiha

Kuin rehevä puutarha! Virpin parvekkella viihtyvät suklaakirsikka, perheomenapuu ja pihajasmike

Kuin rehevä puutarha! Virpin parvekkella viihtyvät suklaakirsikka, perheomenapuu ja pihajasmike
Virpi Raudan lasitettu parveke on harmoninen keidas. Seinustalla köynnöstävät kärhö ja villiviini, ruukuissa kasvavat kuunliljat sekä monet puut ja pensaat.
Julkaistu: 26.6.2020

Valkoiset kukkijat

Heti parvekkeen saatuani päätin, että haluan siitä rauhallisen ja harmonisen ulkotilan. Kaikki kukkivat kasvit ovat valkoisia, en halua tänne mitään värikästä. ’Palibin’-pikkusyreenin vaaleanliilat kukinnot vielä menevät, sillä niiden tuoksu on niin ihana.

Ajattomat ruukut

Parvekkeeni ruukut ovat korkeudeltaan, materiaaleiltaan ja pinnan tekstuureiltaan erilaisia, muuta niitä yhdistää sama valkoisen, harmaan ja ruskean värimaailma. Melkein kaikki ruukut ovat pyörillä varustetuilla alustoilla, sillä haluan enoni tekemän lämpöpuisen lattian pysyvän siistinä.

Erikorkuiset ruukut ja vihreälehtiset kasvit tuovat parvekkeelle runsautta. Etualalla kukintataukoa pitävä pikkujasmike.
Sinikuunlilja kukkii pitkään ja näyttävästi.
Suklaakirsikka ’Chokoladnaja’ ja muut puuvartiset kasvit talvehtivat parvekkeella ilman talvisuojausta.

Raikas tuulenvire

Lasitetulla parvekkeella vihannespunkit ovat pahin riesa, joten pidän kesällä lasit auki ja suihkuttelen lehtien alapintoja. Kyttään myös kasveja koko ajan, sillä punkit ovat nopeita leviämään.

Kun lasit ovat auki, parvekkeelle mahtuu paljon kasveja – laidalla kasvavasta kirsikastakin puolet on ulkopuolella. Syksyllä vedän ruukkuja sen verran sisemmäs, että saan suljettua lasit.

Monivuotiset kasvit

Olen istuttanut ruukkuihin puita ja pensaita, sillä halusin parvekkeesta oikean puutarhan. Säleikköluumu on kiva, sillä se vie vähän tilaa. Täällä kasvaa moni muukin hyötykasvi, kuten marjatuomipihlaja, perheomenapuu ja hillittykasvuinen suklaakirsikka. Kirsikka tuotti viime vuonna hyvin satoa, mutta jouduin sotaan lokkien kanssa ja keräämään marjat pois hieman raakoina.

Istutan monivuotiset kasvit heti lopulliseen ja tarpeeksi isoon ruukkuun. Lisään uutta multaa vain tarvittaessa ja lannoitan keväällä, kesällä ja syksyllä.

Sähkögrilli ja ruukutuspöytä sijaitsevat oven kupeessa.
Pihajasmike levittää sulotuoksuaan kesäkuun lopulla.
Seinustalla köynnöstävät siperiankärhö, säleikkövilliviini ja tuoksuköynnöskuusama.

Kasvien leikkaaminen

On kumma, miten vähään tyytyviä kasvit ovat. Hylkään ne parvekkeelle myöhään syksyllä enkä suojaa niitä mitenkään. Siperiankärhö, villiviini, jasmike ja muut vanhimmat kasvini ovat viihtyneet täällä jo 11 vuotta.

Kaikki rehottaa täällä, joten joudun kynimään ja runtelemaan kasveja, sillä muuten ne eivät mahtuisi tänne.

1 kommentti