Parsa – maistuva kevään herkku
Ruoka
Parsa – maistuva kevään herkku
Parsakauden avajaisissa sesongin herkku maistuu parhaalta keitettynä pelkän voisulan kanssa, mutta kevään edetessä on muiden parsaherkkujen vuoro. Aikaa on, sillä paras parsakausi jatkuu pitkälle kesäkuuhun asti.
14.5.2014
 |
Maku

Rohdoksesta herkuksi

Alun perin parsaa käytettiin Kiinassa ja antiikin Kreikassa ja Roomassa lähinnä rohdoksena. Roomalaiset toivat parsan myös Keski-Eurooppaan, mutta sen makuun ei ihastuttu, ja koska viljelykin oli hidasta, parsa sai unohtua. 1500-luvulla parsaa alettiin kuitenkin kasvattaa uudelleen, mutta vain ylimystön tarpeisiin. Suomessakin parsaa kasvatettiin jo 1700-luvulla.

Nykyisin parsaa lennätetään meille talvellakin Etelä-Amerikasta, mutta paras, keskieurooppalaisen parsan sesonki kestää huhtikuusta juhannukseen. Suomalaista parsaa saa parhaiten toukokuun lopulta kesäkuun lopulle kestävänä parsakautena. Myös kotimaista luomuparsaa tuotetaan jonkun verran.

Tuoreus on parsan kohdalla laadun tae: mitä nopeammin parsa pääsee pellosta pöytään, sitä herkullisemmalta se maistuu. Saksalaisten mielestä eilen korjattu parsa on jo auttamattomasti vanhaa.

Valo vaikuttaa parsan väriin

Eriväriset parsat eroavat toisistaan viljelymenetelmänsä ja makunsa puolesta.

Valkoinen parsa kasvaa kokonaan mullan alla. Sen maku on hienostunut, pähkinään vivahtava ja aavistuksen karvas. Violetin parsan nuppujen annetaan pilkistää mullasta, jolloin muodostuu niille tyypillinen väri.

Vihreä parsa taas kasvatetaan mullan yläpuolella. Valon vaikutus saa versot vihertymään, ja niihin kehittyy myös hieman valkoista parsaa vahvempi maku.

Kuori ja napsauta

Paras väline parsan kuorimiseen on liikkuvateräinen kuorimaveitsi. Parsatangot on parasta kuoria leikkuulaudan päällä nupusta alaspäin. Tyvestä joutuu usein napsauttamaan pois sentin mittaisen palan. Vihreän parsa kannattaa kuoria vain, jos sen kuori tuntuu paksulta. Pane parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen ja keitä mahdollisimman pian.

Kuumenna puolelle kilolle parsaa 2 l vettä, lisää 1 rkl suolaa ja 1 tl sokeria. Parsojen keittäminen on tarkkaa minuuttipeliä. Tarkista kypsyys jo 5 minuutin keittämisen jälkeen. Keitä tuoretta parsaa korkeintaan 10 minuuttia. Laske aika siitä hetkestä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua parsojen lisäämisen jälkeen.

Kevään maku

Parsan maku on mieto ja hienostunut. Keitetty parsa maistuu kastikkeiden tai maustetun voin kanssa. Käytä parsaa monipuolisesti salaatteihin, keittoihin, piirakoihin ja risottoon. Vihreä parsa sopii myös grillattavaksi.

Keitä kuumana tarjottava parsa vasta juuri ennen tarjoilua, jotta parsa säilyttää raikkaan värinsä. Kylmänä tarjottava parsa kannattaa puolestaan jäähdyttää nopeasti. Pinnan kuivumista voit estää käärimällä parsat kosteaan astiapyyhkeeseen.

Säilytä parsat jääkaapin kylmimmässä osassa +2–5 asteessa. Hyvä niksi on kääriä parsat säilytyksen ajaksi kostean pyyhkeen sisään.

Kommentoi »