Meidän Talo

Vanhojen hirsien lumoa ja täydellisen pehmeät löylyt! Perhe remontoi pariaitasta pihasaunan perinteitä kunnioittaen

Vanhojen hirsien lumoa ja täydellisen pehmeät löylyt! Perhe remontoi pariaitasta pihasaunan perinteitä kunnioittaen
Laukaalaispihan maalaisromantiikan kruunaa yli sata vuotta vanha pariaitta, jonka hirret siirrettiin pihalle kuorma-autolla. Uudelleen koottu rakennus toimii perheen kesäsaunana.
Julkaistu: 7.6.2019
Sauna on tehokäytössä koko kesän. Talven jälkeen se lämmitetään ensimmäisen kerran pääsiäisen aikaan.

Elinan ja Keijon vuonna 2002 rakennettu omakotitalo seisoo perinteisessä maalaismaisemassa. Vihreän puutarhatontin rajat päättyvät tuulessa kahiseviin viljapeltoihin – näkymä niiden yli on aivan kuin sadan vuoden takaa.

Laatoitettu pihapolku johtaa grillikatokselle, josta matka jatkuu metkasti mutkittelevaa polkua pitkin vanhasta pariaitasta rakennetulle saunalle. Kylpypäivinä Elina valmistaa grillikatoksessa muurinpohjalettuja, jotka ovat jo osa perheen saunaperinnettä.

Keskikesällä pihasaunan täyttää raikas koivunlehtien tuoksu, kun talvea varten sidotut vastat on ripustettu seinille kuivumaan.
Markku käsitteli lauteet tummanpuhuviksi Supi-saunavahalla.
Sauna tuulettuu perinteisesti ikkunan kautta. Vanhassa lasipullossa on aina tuoreita kesäkukkia.

Kolmen hengen talkoot

Yli satavuotiaan hirsiaitan ostaminen ja muuttaminen pihasaunaksi oli Elinan haave. Rakkaus vanhoihin patinoituneisiin esineisiin ja rakennuksiin tarttui häneen jo lapsena. Puolisonsa Keijon Elina sai innostumaan projektista pienellä taivuttelulla sekä lupauksella siitä, että siirto- ja kasausprojektiin osallistuisi myös hirsirakentamiseen perehtynyt ystävä Markku Autio.

– Ajatus siitä, että omassa pihapiirissä olisi käytetyistä hirsistä kasattu pihasauna on viehättänyt minua jo vuosien ajan. Mielestäni vanha rakennus kruunaa meidän tonttimme rakennusjoukon, Elina tunnelmoi.

Sopiva pariaitta löytyi lähikunnasta tuttavien vinkin perusteella. Se seisoi toimettomana maalaistalon pihapiirissä. Entisten omistajien mukaan rakennuksella on ikää yli sata vuotta, mutta varmuutta aitan tarkasta syntyvuodesta ei ole.

Tummaksi käsitellyn saunan valaistus hoituu öljylampulla ja lyhdyillä.
Vanhojen kirjottujen tekstiilien pariksi sisustaja nostaa Ikeasta ostetut, tyyliin sopivat tyynyt.
Koristekäytössä oleva vanha kamiina on saanut parikseen Elinan kirpputorilöytöjä. Kalusteilla, kamiinalla ja vanhalla rakennuksella on yksi yhteinen tekijä – niiden arvellaan olevan samalta vuosisadalta.

Perinteisellä rakennustavalla

Elinan ja Keijon tontille aitta saapui purettuna ja hirret valmiiksi numeroituna kuorma-auton kyydillä. Rakennuksen paikka valikoitui grillikatoksen liepeiltä niin, että sen kuistilta avautuu näkymä talolle ja laajoille viljapelloille.

– Markku ja Keijo kiinnittivät hirret tarkoin entisille paikoilleen. Halusimme kunnioittaa perinteistä rakennustapaa ja käyttää hirsien välissä eristeenä pellavarivettä, Elina kertoo.

Kattorakenteet miehet tekivät uudelleen ja korvasivat vanhat käyttökelvottomat lattialaudat perinteikkäillä ponttilautalattioilla. Löylyhuoneen vedet ohjautuvat pois kourun avulla, joka johtaa maahan upotettuun saunakaivoon.

Pariaitta oli helposti muokattavissa nykyiseen tehtäväänsä. Pukuhuone sai muutoksessa seinälleen yhden ikkunan lisää.

Emma tulee usein viikonloppuisin vanhempien luokse saunomaan. Vanhat puusukset saavat kesäisin koristeekseen seppeleen. Tunnelmavalojen sähkö otetaan jatkojohdolla talosta.
Tuulessa liehuvat pitsiverhot kutsuvat saunaan. Jos kesäsade kastelee verhot, ne kuivuvat jo seuraavan tuulen aikana.
Keijo ja Elina antavat Markku Autiolle ison kiitoksen hirsiaitan muokkaamisesta saunaksi. Ilman häntä urakka ei olisi onnistunut. Elinan löytämä kaunis vanha salmiakki-ikkuna sopii rakennuksen tyyliin täydellisesti. Tervattu ulkopinta viimeistelee ilmeen.

Parhaat löylyt 70 asteessa

Kesäillan paras hetki on, kun pihasaunan uudesta teräspiipusta kiemurteleva savu tavoittelee taivasta. Lämmitysvastuu on useimmiten Keijolla, ja tuohen syttyessä ajan voi kuvitella pysähtyvän hetkeksi. Lämmityksessä Keijo suosii koivupuuta, joka palaa tasaisesti ja takaa hänen mielestään parhaat löylyt. Touhussa mukana ovat pihavahdit Hilda ja Fanny.

– Koirille se on yhdenlainen ohjelmanumero. Ne seuraavat Keijon jokaista askelta ja saunan valmistuttua kylpykuntoon kiipeävät kanssamme lauteille, Elina kertoo.

Saunareissulla on lupa herkutella. Emman puutarhan omenista leipoma piirakka katoaa nopeasti parempiin suihin.
Maija-kissa on aina mukana saunanlämmityspuuhissa. Herkkujen liepeillä viihtyvä kehrääjä osaa myös jahdata peltohiiriä.
Kuistin räsymatot ja kauniit kesäkukat merkitsevät saunakauden alkamista.

Elina levittää saunakuistille mäntysuovanraikkaat räsymatot keväällä löylykauden alkaessa. Kuistilla vilvoittelijan ympäröivät tervan, puhtaiden mattojen ja ilmassa leijuvan savun tuoksut.

– Kesällä ja talvella sytyttelen saunatuvan pieneen kamiinaan kynttilät. Samalla ripustan pellavaiset saunapyyhkeet odottamaan kylpijöitä.

Hirsisaunan hapekkaisiin löylyihin kiivetään mittarin kivutessa lähelle 70 astetta. Liian kuumaksi saunaa ei lämmitetä. Kostea, pehmeä löyly johtuu saunojien mukaan ilmasta, joka vaihtuu hirsien raoista.

1 kommentti