Kalakeiton pinkki bestis & 4 muuta juoma-asiantuntijan vinkkiä syksyisten kalaruokien kaveriksi
Täydelliset yhdessä
Kalakeiton pinkki bestis & 4 muuta juoma-asiantuntijan vinkkiä syksyisten kalaruokien kaveriksi
Rapeat valko- ja roseeviinit ovat erinomaisia pareja kalaruokien kylkeen. Yhdistelmän salaisuus on kalan ja viinin maun hienovaraisuus ja juoman raikas hapokkuus. Nappaa tästä Ilkka Sirénin viisi maukasta vinkkiä!

1. Kalasopan pinkki bestis

Cono Sur Pinot Noir Rosé, 9,98 €/0,75 l.

Ohutkuorinen Pinot Noir -rypäle loistaa Chilen viinialueilla. Rypäleestä syntyy luontevasti hennon vaaleanpunainen ja aromiprofiililtaan elegantti roseeviini. Pirteän hapokas, metsämarjainen, kirsikkainen ja yrttinen rosee on herkullinen pari aavistuksen mausteiselle, portugalilaisittain maustetulle kalakeitolle mutta toimii myös perinteisen kalakeiton kyljessä. Tarjoile rosee laadukkaasta valkoviinilasista.

2. Haukiruoan hurmaaja

Petit Bourgeois Sauvignon Blanc, 14,98 €/0,75 l.

Ranskan Loiren laakso tunnetaan luonteikkaista sauvignon blanc -valkoviineistä. Viinin runsas hapokkuus saa veden herahtamaan kielelle. Raikasta sitrushedelmää, greippiä, ruohoa ja karviaista huokuva viini on kokonaisuutta tasapainottava pari esimerkiksi minttujogurttidipissä uitetuille haukikoftille. Kokeile myös chilillä ja limellä maustettujen kalatacojen kanssa.

3. Uunikalan uusi seuralainen

Tahbilk Marsanne Viognier Roussanne, 14,99 €/0,75 l.

Alun perin Ranskasta kotoisin oleva Marsanne-rypäle on löytänyt uuden kodin Australiasta Nagambie Lakes -viinialueelta. Marsanne on rakenteeltaan runsas mutta aromeiltaan hillitty, joten sitä sekoitetaan usein muiden lajikkeiden, kuten Viognierin ja Roussannen, kanssa. Tämän valkoviinin tuoksussa on hunajamelonia, aprikoosia, kypsää sitrushedelmää ja kukkaista aromia. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valkkari on täydellinen pari sitruksiselle uunikirjolohelle.

4. Trendikäs rapujuoma

Meinklang Epic Pet Nat, 18,99 €/0,75 l.

Pétillant naturel on muinainen kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa viini pullotetaan kesken alkoholikäymisen. Viini jatkaa käymistä suljetussa pullossa, jolloin hiilidioksidi jää loukkuun aiheuttaen hennosti pirskahtelevat kuplat. Viiniä ei juurikaan suodateta, joten se saattaa olla hieman sameaa. Kokeile itävaltalaista luomukuohuvaa mausteisten rapuruokien, kuten rapeiden rapukakkujen kera.

Pétillant naturel on muinainen kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa viini pullotetaan kesken käymisen.

5. Aasialaisen ruoan aisapari

Gustave Lorentz L’ami des Crustacés Pinot Blanc, 14,20 €/0,75 l.

Ranskan Alsace on viinialue, joka tunnetaan erityisesti aromaattisista ja raikkaista valkoviineistä. Tämä Pinot Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini on kuiva ja sähköisen hapokas. Sen tuoksussa on ananasta, limettiä, hunajaa ja omenaa. Kuten etiketti antaa ymmärtää, viini sopii äyriäisten, simpukoiden sekä ostereiden seuraan. Kokeile myös aasialaisten makujen, esimerkiksi kaladonburin kaverina.

Kommentoi »