Rapukausi alkaa – mitä juoda rapujen kanssa?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Wolfberger
Rapukausi alkaa – mitä juoda rapujen kanssa?
Kaupallinen yhteistyö: Wolfberger. Rapukausi on taas täällä! Monelle ruokaihmiselle rapuajan aloitus on kesän kohokohta. Pientä askartelua vaativat ravut ovat kiva tapa kutsua ystäviä yhteen.
Julkaistu: 20.7.2018

Rapukausi alkaa 21.7. klo 12 ja jatkuu lokakuun loppuun. Rapujuhlat on hyvä syy kerääntyä porukalla yhteisen ruokapöydän ääreen herkuttelemaan. Rapujen lisäksi kannattaa panostaa ruokajuomien valintaan.

Mikä viini rapujen kanssa?

Rapujuhlien kunkku on tietenkin ravut, mutta yhtä isossa osassa on rapujen kanssa tarjottavat juomat. Rapujen kanssa sopivat hyvin raikkaan aromikkaat, hedelmäiset valkoviinit, jotka eivät peitä rapujen herkkää makua.

Viinitalo Wolfberger on Alsacen suurin viinintuottajaosuuskunta, joka koostuu 750 viljelijästä ja viinitarhoista, jotka ovat levittäytyneet noin tuhannen hehtaarin alueelle. Alsace sijaitsee Ranskan koillisnurkassa rajautuen Saksaan ja Sveitsiin.

Wolfbergerillä on pitkät perinteet Alsacessa. Pienen Eguisheimin kunnan viinintuottajat perustivat Wolfbergerin jo vuonna 1902. Wolfberger on moderni viinitalo, jossa yhdistetään perinteistä ja nykyaikaista viinin valmistustekniikkaa. Wolfberger tuottaa viiniä alueen kaikista seitsemästä lajikkeesta (Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner ja Muscat). Monen lajikkeen viljelyn onnistumisen mahdollistaa alueen vaihteleva maaperä ja kukkuloiden väliin syntynyt mikroilmasto.

Wolfberger (W) Crémant D’Alsace Organic Brut

Wolfberger on erityisesti tunnettu samppanjamenetelmällä valmistetuista kuohuviineistä eli crémanteista. Viidestä eri rypälelajikkeesta sekoitettu luomu Wolfberger (W) Crémant D’Alsace Organic Brutin raikkaan hedelmäisessä tuoksussa on mukana myös persikan, päärynän ja sitruksen aromeja. Hieman kermaista suutuntumaa seuraa tuoksun mukaiset maut hedelmäisinä, tasapainoisina ja hennon pähkinäisinä.

Wolfberger (W) Crémant D’Alsace Organic Brut sopii erinomaisesti rapujuhlien aperitiiviksi tai sitä voi nauttia läpi rapujuhlien. Hinta Alkossa 15,69 €.

Wolfberger (W)2

Wolfberger (W)2 on sekoitus kahdesta Alsacen rypälelajikkeesta, Rieslingistä ja Pinot Grisistä. Riesling antaa viiniin tyylikkään raikkauden ja pirteyden, kun Pinot Gris taas tuo runsautta ja hedelmäisyyttä.

Wolfberger (W)2 on tyylikäs aperitiivi ja täydellinen rapujen seuralainen. Hinta Alkossa 14,39 €.

Wolfberger (W)3

Wolfberger (W)3 on nimensä mukaisesti kolmesta klassisesta Alsacen rypälelajikkeesta Rieslingistä, Muscatista ja Pinot Grisistä sekoitettu moderni viini. Riesling tuo sekoitukseen pirteyttä ja raikkautta. Muscat hedelmäistä aromaattisuutta ja Pinot Gris täyteläisyyttä ja runsautta.

Viini on täydellinen pari ravuille, mutta raikkautensa ansioista se sopii myös hyvin aperitiiviksi ja juhlien seurustelujuomaksi. Hinta Alkossa 11,98 €.

Wolfberger Riesling

Monet tuntevat Alsacen juuri Rieslingistä. Riesling on Alsacen vanhin rypäle, ensimmäiset havainnot Rieslingin viljelystä löytyvät 1400-luvulta. Riesling tarvitsee kasvaakseen aurinkoisen paikan, koska sen kypsymisaika on pitempi kuin muilla rypäleillä.

Kuiva, raikas, pehmeän hedelmäinen Wolfberger Riesling on miellyttävän hapokas ja sopii siksi täydellisesti rapujen kanssa. Hinta Alkossa 12,88 €.

Vinkit rapujuhlien järjestämiseen

  • Jos syödään pelkkiä rapuja esimerkiksi paahtoleivän kanssa, tulee rapuja varata 10–15 kpl/ruokailija. Jos taas ravut ovat vain alkuruokana, riittää niitä 6–8 kpl/ruokailija.
  • Varaa rapujen seuralaisiksi tuoretta paahtoleipää, voita ja tillisilppua. Lisäksi jokaiselle ruokailijalle kannattaa varata sormien huljutteluun vesiastia, missä on vettä ja sitruunamehua.
  • Voit juhlien alussa tarjota alkumaljan, kuten lasillisen kuohuviiniä. Juhliin juotavaa kannattaa varata yksi annos vierasta kohden tunnissa. 0,75 litran viinipullosta riittää 6–7 lasillisen verran tarjottavaa vieraille.

Kommentoi »