Pappilan kalusteet kohtaavat Marokon ja Meksikon! Lapsiperheen satavuotias hirsitalo on täynnä räiskyviä värejä
Sisustus
Pappilan kalusteet kohtaavat Marokon ja Meksikon! Lapsiperheen satavuotias hirsitalo on täynnä räiskyviä värejä
Ärhäkät värit täydentävät hirsiseiniä. Muuten vanha talo muistuttaisi liikaa hiihtomajaa, sanoo yli satavuotiaassa talossa asuvan lapsiperheen äiti.
20.11.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

1900-luvun alussa rakennettu hirsitalo on kuin lumella kuorrutettu piparkakkutalo.

– Onneksi asumme sen verran pohjoisessa, että täällä on lunta talvisin. On sydäntä sykähdyttävää herätä jouluaattona ihailemaan lumipeitteen kuorruttamaa maisemaa. Teemme aina jäälyhtyjä pihapolkuja reunustamaan, perheen äiti kertoo.

– Hiljaisuus on osa tämän paikan viehätystä, hän tiivistää.

Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kaksi teini-ikäistä poikaa. Heidän joulunalustouhuihinsa kuuluu myös kuusen haku lähimetsästä. Perheen äiti on hakenut sisään joulumännyn jo aikaisemmin. Se on kaunis sellaisenaan, joten se jätetään ilman koristeita.

Voiko suloisempaa olla! Vaaleanpunainen talo on maalattu Uulatuotteen Ruusu-sävyllä.
Eteisessä on kodikas istuskeluryhmä. Pöytänä on nurin käännetty kori.

Talo on kokenut vuosien varrella useammankin remontin. Ohjeita pariskunta hakee perinnerakentamista käsittelevistä kirjoista.

– Olemme yrittäneet kuunnella talon ääntä. Poistimme seinistä ja katoista huonokuntoiset pinkopahvit ja otimme esiin alkuperäisiä hirsipintoja. Tummien seinien vastapainoksi puulattiat maalattiin valkoisiksi. Viimeksi remontoimme keittiön. Hiukan yllättäen innostuimme hankkimaan sinne punaisen kaapiston, perheen äiti toteaa.

Hänen mielestään sekä asunto että asukkaat saavat värien myötä energiaa ja luonnetta. Tässä kodissa ei pelätä vahvojakaan värejä mutta pyritään silti harmoniaan sävyvalinnoilla. Inspiraatiota haetaan matkoilta ja lehdistä.

Tilavaan tupakeittiöön mahtuu myös kutsuva oleskelunurkkaus.
Punaposkiomenat ja havut kuuluvat jouluun. Hedelmäkoriin on sujahtanut myös pari granaattiomenaa.
Teollisuustyyliä ja hehkuvaa punaista! Perheen isä on rakentanut keittiön kaasuhellan ympärille saarekkeen. Kiiltäväoviset alakaapit ovat Ikeasta.

Pariskunta on tehnyt kotiinsa paljon itse, sillä varsinkin aviomies on innokas ja taitava nikkari. Hän teki pojilleen huoneen mittaisen parvisängyn, jonne veljekset kiipeävät portaita pitkin. Keittiöön hän rakensi työtason kaasuhellan ympärille.

Kodissa on neljä tulisijaa, joita kaikkia lämmitetään kovilla pakkasilla. Perheen isä laittaa keittiön hellaan tulen jo aamuvarhaisella, kun muu perhe vielä nukkuu. Se on hänen mielestään päivän paras hetki! Vaimosta on ihanaa herätä kahvin tuoksuun.

Talossa on kauniit pikkuruutuiset ikkunat, jotka perheen äiti on puhdistanut maalista. Urakka oli valtavat. Ikkunoiden väliin laitetaan syksyisin palleroporonjäkälää kosteutta poistamaan. Vanha konsti toimii hyvin.

Leffoja katsellaan kynttiläkruunun alla olohuoneessa. Nojatuolit ovat saaneet päälleen pellavakankaat ja Mokon peitteet. Lattialla on vanhat marokkolaismatot Madesign.fistä. Lattian vaalea sävy on F485 Tikkurilan maalikartasta.
Veljekset nukkuvat isän rakentamalla parvella, jonne kiivetään tikkaita pitkin ruokailutilasta. Parven alla on viihtyisä oleskelunurkkaus.
Komea kierrätyskaappi on tilattu Sarekan verkkokaupasta. Tunnelmalliset pallovalot pariskunta hankki pistäytyessään Haaparannassa.
Komea sohva on peräisin joulumarkkinoilta ja odottelee verhoilua. Hylly on astia-aarteita varten.

Joulupöydän kattaukseen keskitytään aina täysillä. Juhla-ateria nautitaan kynttilänvalossa. Jouluna pöydässä on pinkki pellavaliina ja perintöastiat. Joulumenu vaihtuu vuosittain. Tänä jouluna ruokalistalla on todennäköisesti lohi-avokadosalaattia ja hirvipaistia.

Perheellä on hiukan yllättävät jouluvärit, pinkki ja turkoosi.

– Tykkään muutenkin sisustaa värikkäästi, sillä tummat hirsipinnat kaipaavat kaverikseen ärhäköitä sävyjä. Pidämme puupinnoista, mutta jos niitä olisi yhtään enemmän, kotimme alkaisi näyttää hiihtomajalta, äiti arvelee.

Ruokailutilan talonpoikaisrokokookalusto on peräisin Selänpään vanhasta pappilasta. Perheen äiti on verhoillut tuolit uudelleen. Marokkolainen matto on Madesign.fistä.
Ihastus italialaiseen ruokaan on peräisin perheen matkoilta. Tiramisu on yksi suosikkijälkkäreistä myös jouluna. Se on tehty Maku-lehden ohjeella.
Vanhempien parivuoteen päätynä on meksikolainen seinävaate.
Makuuhuoneen tunnelmanurkkauksen koripöytä on koottu Haaparannasta ostetusta korista ja sinkkitarjottimesta.
Huonekuusi on istutettu Hangosta ostettuun lyhtyyn. Myös männynoksat kuuluvat jouluun.
Perheen äiti ja pojat alkavat tehdä perinteisiä jäälyhtyjä pihapiirin koristeiksi heti pakkasten tultua.
5 kommenttia