Paneudu portaisiin heti taloprojektin alkumetreillä – kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Grado Design
Paneudu portaisiin heti taloprojektin alkumetreillä – kiinnitä huomiota näihin seikkoihin
Portaat ovat tärkeä osa paitsi kodin toimivuutta myös sisustusta. Niiden suunnitteleminen kannattaakin aloittaa jo siinä vaiheessa, kun arkkitehti on työssään. Grado Designin Elina ja Lauri Kristo neuvovat, miten varmistaa onnistunut lopputulos.
Julkaistu: 15.6.2021

Moni ei tule ajatelleeksi taloprojektin lomassa, että uuteen kotiin tulevat porrasratkaisut tulisi miettiä valmiiksi jo ennen kuin arkkitehdin suunnitelma lähtee hyväksyttäväksi. Siinä vaiheessa, kun rakennuslupa on saatu, asiaan ei nimittäin enää pysty vaikuttamaan.

− Isoimmaksi haasteeksi nousee usein porrasaukon koko, sillä se voi rajata vaihtoehtoja. Sen takia olisi hyvä jo suunnitteluvaiheessa paneutua asiaan arkkitehdin kanssa, jotta hän tietää miten paljon tilaa tarvitaan portaita varten, Grado Designin toimitusjohtaja Lauri Kristo kertoo.

Grado Designin portaat suunnitellaan asiakkaan tarpeen mukaan ja valmistetaan omassa tehtaassa Suomessa. Pakettiin kuuluu suunnittelun ja toteutuksen lisäksi myös asennus.

Porrasaukon kokoon vaikuttaa muun muassa huonekorkeus – mitä korkeampi tila, sitä isompi aukko tarvitaan. On hyvä huomioida, että säädösten mukaan askelman etenemän pitää olla vähintään 25 cm ja nousun enintään 19 cm, näin ollen portaisiin tulee yleensä noin 15−17 askelmaa.

− Yleinen ohje on, että portaiden leveyden tulisi olla vähintään 85 senttimetriä. Nykyisen säädöksen mukaan käsijohteiden tulee olla portaiden molemmilla puolilla, mikä johtaa siihen, että kulkutilaa jää ainoastaan 65 senttimetriä. Jotta kulkeminen olisi helppoa, ovat metrin leveät portaat jo huomattavasti käytännöllisemmät. Lopputuloskin on tällöin kauniimpi.

Tilan koko ja malli ratkaisevat

Portaiden suunnitteluprosessi lähtee pohjakuvasta ja paikan päällä otettavista tarkoista mitoista. Suunnitelmassa tulee ottaa huomioon myös esimerkiksi portaiden lähistöllä sijaitsevat ovet ja valokatkaisijat sekä se, mihin asti portaat saavat tulla.

− Myös seinämateriaali voi vaikuttaa porrasvalintaan, sillä esimerkiksi Leiju-portaat voidaan kiinnittää ainoastaan betoniseinään.

Kiertävät eli viuhkaa muistuttavat portaat sopivat pienempäänkin tilaan, mutta toisesta reunasta kapenemisen takia ne eivät ole yhtä käytännölliset kuin suorat tai U-malliset portaat.

− Itse suosittelen suoria tai U-mallisia leoptasollisia portaita, sillä ne ovat paljon mukavampia käyttää. Meidän malleistamme Kaita, Lumo ja Loft vievät vähiten tilaa.

Asiakkaan kanssa käydään läpi kaikki portaisiin liittyvät yksityiskohdat ja mietitään yhdessä muun muassa sopivat värit. Suunnitelmasta tehdään aina 3D-mallinnus helpottamaan lopputuloksen hahmottamista.

Huoltomahdollisuus varmistaa pitkäaikaisen ilon

Koska portaat ovat paitsi pitkäaikainen hankinta myös näkyvä osa sisustusta, kannattaa niiden kohdalla panostaa käytännöllisyyteen ja ajattomuuteen. Suomessa portaansa valmistavalla Grado Designilla on useita erilaisia malleja, joita pystyy varioimaan makunsa mukaan.

− Tolpaton lasikaide on minimalistinen, ajaton ja helposti eri tyyleihin yhdisteltävä vaihtoehto. Pinnakaiteessa ei puolestaan näy samalla tavalla sormenjäljet ja lapset saavat pinnoista kiinni silloinkin kiinni, kun eivät ylety käsijohteisiin, kertoo yrityksen luova johtaja Elina Kristo.

Jos portaissa kuljetaan paljon pimeän aikaan tai ne näkyvät kauniisti vaikkapa olohuoneeseen, ovat Kannel-, Valo-, Kide- ja Leiju-portaat hyviä vaihtoehtoja, sillä niihin saa led-valot. Saatavilla on kaksi eri värisävyä ja valoja ohjataan himmennyskatkaisimella.

Askelmissa käytetään koivun ja tammen kaltaista kovempaa puuta, joka kestää kulutusta pehmeämpiä vaihtoehtoja paremmin. Pinta käsitellään liukkautta vähentävällä öljyvahalla, lisäksi askelmiin voidaan tehdä liukuesteurat.

− Portaitamme voi helposti myös huoltaa ja uudistaa, sillä askelmat voi irrottaa. Niissä on runsaasti huoltovaraa, joten askelmat voi halutessaan hioa. Ne voi myös sävyttää, jos tuntuu, että haluaisikin vaihtaa tyyliä, Elina Kristo vinkkaa.

Omaan tyyliin istuvat portaat – lue lisää
Kommentoi »