15 litraa rypsiöljyä ja aika paljon sementtilaastia! Näin Pamela ja Tom tekivät upean betonilaatoituksen itse

15 litraa rypsiöljyä ja aika paljon sementtilaastia! Näin Pamela ja Tom tekivät upean betonilaatoituksen itse
Pietarsaarelaiset Pamela ja Tom Lundberg eivät löytäneet mieleisiään pihalaattoja valmiina, joten he päättivät tehdä tarvitsemansa 522 laattaa itse. Apuna he käyttivät valmiita laattamuotteja.

Vau, näyttääpä hienolta! Miten päädyitte näin isoon pihalaattaprojektiin, Pamela?

Emme löytäneet mieluisia laattoja valmiina ja tuumasimme, että voihan ne tehdä itsekin. Netin aarreaitasta löytyivät alennuksesta sopivat laattamuotit. Kyseinen verkkokauppa on sittemmin lopettanut.

Pamela ja Tom ostivat kahdeksan muottia ja lisäksi kaksi muottia reunapaloja varten. Isompi muotti on noin 32 x 32 cm, pienempi n. 24 x 24 cm, vastaavat reunamuotit puolet pienempiä. Jutun kuvat ovat Pamelan ja Tomin ottamia.

Mihin teitte laatoituksen?

Laatoitus on kasvihuoneen edustalla kotipihallamme Pietarsaaressa. Paikka on jo aiemmin suojaisuutensa takia muodostunut oleskelupaikaksemme. Kaipasimme oleskelualueelle pientä ryhtiliikettä, joka toteutui nyt laattojen avulla. Samalla teimme yhteen nurkkaukseen muurin ja kaksi grilliä sekä toiseen nurkkaukseen nuotiopaikan.

Pamela ja Tom laatoittivat noin 50 neliön oleskelualueen kasvihuoneen edustalla. Pariskunta on siirtänyt hirsirakennuksen omaan pihaansa ja muokannut siitä kasvihuoneen lasiseinien avulla.
Lundbergien kotitalo on vanha maalaistalo vuodelta 1874. Tontti on 17 000 neliötä, josta osa on vanhaa peltoa ja kasvaa nyt heinää. Pihapiirissä on talon ja kasvihuoneen lisäksi suola-aitta, pihasauna, huvimaja ja pihavarastona toimiva entinen navetta.

Mitä materiaaleja käytitte muottien lisäksi?

Käytimme sementtilaasti S30:tä, jota saa rautakaupoista. Laastiin lisätään vain vesi. Muotit voitelimme tavallisella ruokakaupan rypsiöljyllä.

Päällystimme muottien ulkopinnat vahvalla teipillä, jotta ne kestäisivät paremmin koputtelua. Muotteja piti siis koputella, jotta mahdolliset ilmakuplat poistuisivat. Muottien vahvistaminen osoittautui hyväksi ideaksi, sillä loppuvaiheessa muutamat niistä alkoivat jo olla kestokykynsä rajoilla.

Paljonko materiaaleja kului? Mitä laatoitus tuli maksamaan?

Teimme laattoja yhteensä 552 kappaletta noin 50 neliön alalle. Sementtilaastia kului 3500 kiloa ja rypsiöljyä 15 litraa.

Hintaa emme viitsineet laskea. Uskon, että kaupasta olisi saanut valmiit laatat halvemmalla ja helpommalla, mutta se ei olisi ollut meidän näköisemme vaihtoehto.

Kuinka teitte laatat?

Laattojen tekeminen oli helppoa mutta aikaavievää. Teimme laattoja noin kolmen päivän välein, kolmen kesän ajan. Laattoja piti kuivatella muoteissa aina parisen päivää. Sen jälkeen irrotimme ne ja annoimme vielä kuivua viikon ulkosalla. Aina silloin tällöin pesimme muotit.

Ennen kuin asensimme laatat paikoilleen, kaivurilla kaivettiin tulevan laatoituksen alle noin 60 senttiä syvä kuoppa. Täytimme kuopan murskeella, tamppasimme sen tasaiseksi ja levitimme päälle kivituhkaa.

Ensimmäisenä kesänä emme laittaneet ainuttakaan laattaa paikalleen. Toisena kesänä asensimme ensimmäisen kesän tuotokset ja pikkuhiljaa kuluvan kesän laattoja paikoilleen, samoin kolmantena kesänä.

Tekikö missään vaiheessa mieli heittää muotit ojaan?

Kun saimme työn valmiiksi, ajattelimme, että ei ikinä enää. Aika taitaa kuitenkin kullata muistot, sillä enää ei tunnu siltä, että laattoja väkerrettiin kolme kesää. Vannomatta siis paras – olemme sen verran hullua porukkaa.

Nostan Tomille hattua, sillä hän oli projektin kantava voima. Minulla meinasi usko silloin tällöin loppua, ja teki mieli ”unohtaa”, että taas on valupäivä. Mutta isäntä porskutti eteenpäin.

Laatoituksesta tuli juuri niin ihana kuin etukäteen ajattelimmekin! Olihan se mahtava tunne kulkea itse tehdyillä, auringon lämmittämillä laatoilla ja nähdä valmis kokonaisuus.

Muotteja emme heittäneet pois, jos niitä vielä tarvitsisi… Seuraavaksi aiomme nimittäin rakentaa lisärakennuksen: siirrämme vanhan hirsitalon talomme yhteyteen. Tom tuumasi, josko sen edustalle tarvittaisiin itse valettuja laattoja!

Oliko betoniaskartelu teille tuttua ennen kuin aloitte tehdä laattoja?

Kyllä, materiaali on tuttu. Olemme väkertäneet esimerkiksi pyöreitä laattoja saavin pohjan ja pitsiliinan avulla sekä pienen pöydän ja betonikirjan.

Onko mielessä jo seuraava projekti?

Elämämme ei muuta olekaan kuin projektia! Seuraava iso projekti ei kuitenkaan liity betoniin, vaan rakennamme kotitalomme kylkeen lisärakennuksen.

Mutta kyllä tässä vielä ehtii tehdä vähän betonitöitä ennen kuin syksy tosissaan koittaa. Suunnitteilla on ainakin pöydän kansi ja siihen sopivat koristelistat.

Projektia projektin perään on elämäntapamme. Siihen tarvitaan kaksi motivoitunutta ja idearikasta ihmistä, jotka näkevät valmiin lopputuloksen.

Jutun kuvat ovat Pamelan ja Tomin ottamia.

Julkaistu: 20.9.2018
2 kommenttia