Kotivinkki

Palsternakka x 3

Palsternakka x 3

Kokeile palsternakkaa muuhunkuin kuin liemiin. Juureksen upea maku tulee esiin paahdettuna, pihvinä ja sosekeitossa.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Joonas Vuorinen
Mainos

Paahdettuna

Kuori ja leikkaa 500 g palsternakkoja pitkiksi suikaleiksi. Pirskota päälle 1 rkl oliiviöljyä sekä ½ tl suolaa ja mustapippuria. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Tarjoa fetajuustomuruilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Sosekeitossa

Kuori ja pilko 400 g palsternakkaa, 3 jauhoista perunaa ja 1 sipuli. Keitä ne kypsiksi 8 dl:ssa kasvislientä. Soseuta ja lisää 2 dl ruokakermaa. Pirskota pinnalle oliiviöljyä, paahdettuja siemeniä ja mustapippuria.

Pihvinä

Kuori ja raasta 400 g palsternakkaa ja 2 jauhoista perunaa. Yhdistä raaste, 1 muna, ½ dl korppujauhoja, 1 dl kermaa, 1 tl suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää. Paista massasta pihvejä öljyn kera keskilämmöllä molemmin puolin 4 minuuttia.

Moni tuntee palsternakan vain liemijuureksena ja yhdistettynä muihin juureksiin. Upean arominsa takia palsternakan soisi tulla maistelluksi myös ihan omana itsenään. Palsternakan maun salaisuus ovat eteeriset öljyt ja korkea sokeripitoisuus. Ominaismaku tulee parhaiten esiin, kun palsternakan keittää juuri ja juuri kypsäksi tai paahtaa uunissa.

Palsternakka sopii kaikkeen mihin porkkanakin. Se antaa täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua erilaisiin patoihin, keittoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin. Talvikautena palsternakkaa kannattaa keittää ja soseuttaa. Sose on hyvä lisäke sellaisenaan tai perunasoseen joukossa. Kasvis- tai kanalientä lisäämällä palsternakkasoseesta saa hienoaromisen keiton.

Lähde: kasvikset.fi

Kotivinkki 20/2013

Katso myös:

Julkaistu: 28.11.2013
Katso myös nämä