Avotakka

Palaset-sarjasta tuli hitti jo ennen kuin sitä alettiin valmistaa – 1970-luvun värikäs klassikko on taas ajankohtainen

Palaset-sarjasta tuli hitti jo ennen kuin sitä alettiin valmistaa – 1970-luvun värikäs klassikko on taas ajankohtainen
Ristomatti Ratian suunnittelema säilytyskaluste Palaset vetoaa niin vintagen kuin vinyylilevyjen harrastajiin. Elementin idea osui ajan hermoon, sillä kaikkialla tarvittiin pieniin asuntoihin sopivia muunneltavia säilytysratkaisuja.
Julkaistu: 21.7.2020
Muovisen Palaset-sarjan idea syntyi vuodenvaihteessa 1970–71. Nuorekkaan, moduuleista koottavan säilytysjärjestelmän muodosta vastasi Ristomatti Ratia.
Elementtejä saattoi ostaa joko yksittäin tai koota niistä suuremman hyllyn, tilanjakajan tai tason. Rungot olivat vaahdotettua styreeniä, jonka pinta maalattiin.
Alkuperäiset värit olivat valkoinen, kirkkaanpunainen ja tummanruskea. Lisäksi valmistettiin valkoisia, punaisia, vihreitä ja keltaisia laatikoita. Ostaja saattoi tehdä oman värisommitelmansa.
Palaset-elementistä tuli hittituote jo ennen kuin se oli saatu tuotantoon. Pelkät esitteet nähtyään Euroopan tyylikkäimmät tavaratalot ja sisustusliikkeet, kuten Printemps, Galeries Lafayette ja Habitat, tilasivat tuotteita. Palaset-elementtejä kehitellyt Treston rakensi niitä varten jopa uuden tehtaan kolmessatoista kuukaudessa.
Elementin idea osui ajan hermoon, sillä kaikkialla tarvittiin pieniin asuntoihin sopivia muunneltavia säilytysratkaisuja. Hyvän alun jälkeen vuosien 1973–74 öljykriisi nosti öljyn ja muovituotteiden hinnat pilviin. Moni tuote katosi, mutta Palaset sai jatkaa.
Uuden tulemisen sarja teki 1980- luvulla, kun siitä esiteltiin pienempi, läpinäkyvästä muovista valmistettu versio. Sitä tehdään yhä Suomessa.
Kun vinyylilevyt palasivat 2010-luvulla suosioon, harrastajat haalivat vanhoja Palaset-elementtejä kirpputoreilta. Ne ovat levyille juuri oikein mitoitettuja.
Kommentoi »