Saammeko esitellä: kevään sitkeimmät sissit! Listasimme 5 pikkupakkasta kestävää kukkaa pihalle ja parvekkeelle

Saammeko esitellä: kevään sitkeimmät sissit! Listasimme 5 pikkupakkasta kestävää kukkaa pihalle ja parvekkeelle
Tekisi mieli istuttaa kuistille ja parvekkeelle silmäniloa, mutta raaka kevätsää arvelluttaa. Onneksi on muutamia kukkia, jotka kestävät jopa pikkupakkasta. Listasimme ihanat vaihtoehdot!
Julkaistu: 31.3.2020

Mitä kukkia uskaltaa istuttaa ulos ruukkuun, kun kevätsää vielä oikuttelee ja pakkanen öisin nipistelee?

Monille kanariankeltainen tetenarsissi 'Tête-à-tête' on pihakauden ensimmäinen piristys, jonka rohkenee laittaa kuistille tai parvekkeelle heti kevään ensisäteiden lämmittäessä. Tetenarsissi onkin kevätkukkakaartin sitkein jäsen, joka selviää jopa kymmenen asteen pakkasissa. Kevätpuutarhurilla on kuitenkin muitakin ihania vaihtoehtoja ruukkuistutuksiin, kertoo Viherpiha-lehden toimituspäällikkö, puutarha-agronomi Liisa Häkli.

– Myös monet muut narsissilajikkeet sekä sipulikukat, kuten helmililjat ja hyasintit, kestävät pientä, noin viiden asteen pakkasta suojaamatta. Esimerkiksi perunanarsissi saattaa kylmän yön jälkeen nuokkua, mutta piristyy kyllä taas ilman lämmetessä, Häkli sanoo.

Miten ruukkuistutusten kylmänsietoa sitten voi varmistella?

Jos kukat ovat myymälässä sisällä, ne kannattaa totuttaa kotona raakaan ulkoilmaan vähin erin. Ulkomyymälästä ostetut kasvit ovat jo karaistuneet, joten ne voi laittaa pihalle tai parvekkeelle suoraan.

– Itse nostan ruukun sisälle pakkasyöksi, jos kasvien selviäminen yhtään mietityttää. Vaihtoehtoisesti ruukun päälle voi ulkona laittaa suojan, kuten hallaharson tai huovan, Häkli kertoo.

Sipulikukkaistutukset myös suositellaan kastelemaan kunnolla ennen ulos viemistä, sillä rutikuiva kasvi kestää kylmää huonommin. Myöhemmin sipulikukkien kastelua jatketaan vain niukasti.

Ihanat kevätkukkijat, jotka sietävät jopa pientä pakkasta

1. Narsissit

Tetenarsissi tuo kevään! Tässä pääsiäisistutuksessa keltaisen kukan kaverina on persiljaa ja koristeena munankuoria.

Pääsiäisen suosikkikukat narsissit selviävät kevään viileässä säässä. Kaikkein kestävin on tetenarsissi eli pikkunarsissi. Lue myös vinkit narsissien istutukseen, hoitoon ja asetelmiin.

Hennon vaalea ja kerrottu perunanarsissi (istutuksessa ylhäällä vasemmalla) on pikkunarsissia herkempi kylmälle. Jos pakkanen laskee alle parin asteen, perunanarsissi kannattaa nostaa yöksi sisään. Tässä istutuksessa perunanarsissin rinnalla on muun muassa pikarililjaa, orvokkia, murattia ja rosmariinia.
Narsisseja ei kannata heittää pois kukinnan jälkeen. Kuivahdettuaan ne voi istuttaa maahan tulevien vuosien iloksi.

2. Helmililja

Sininen helmililja ja keltainen pikkunarsissi korostavat toistensa hehkua.

Helmililja on suloinen vaihtoehto ruukkuun narsissin kaveriksi tai sen sijaan, jos pidät helakan sinisestä tai raikkaan valkoisesta. Toisinaan myynnissä näkee myös vaaleanpunaista helmililjaa.

Valkoinen helmililja on raikas vaihtoehto.

3. Hyasintti

Näyttävä rykelmä vienon keltaisia hyasintteja ja muutama siro puunoksa koristeena. Eikö näytäkin ihanalta?

Tuleeko hyasintista mieleen joulu? Usko pois, näyttävä sipulikukka näyttää ihanalta myös kevätpuutarhassa. Keltainen hyasintti tuo pihalle tai terassille kivasti pääsiäistunnelmaa, mutta myynnissä näkee keväisin myös muita värejä, kuten vaaleanpunaista. Lue lisää keväisestä hyasintista ja sen istutusideoista.

Hyasintteja myydään monissa väreissä.

Kannattaa tutkia lähimmän puutarhamyymälän valikoimaa uteliain mielin! Mainittujen sipulikukkien lisäksi myynnistä voi löytää ruukuissa esimerkiksi keväisistä kukkapenkeistä tuttuja krookuksia, kevätkurjenmiekkaa ja tulppaaneita.

4. Kaunokainen eli bellis

Valkoinen bellis ja sininen orvokki, mikä ihana yhdistelmä!

Kaunokainen eli bellis ihastuttaa suloisen pyöreillä kukinnoillaan. Se ei kavahda kevätkylmää ja kukkii koko kesän alkusyksylle asti, kunhan kuihtuneita kukintoja jaksaa nyppiä pois. Ja tiesitkö, että kaunokainen on perenna? Maahan istutettuna siitä voi siis saada monivuotisen ilon.

5. Orvokki

Hempeä orvokki on siitä ihana, että siitä löytyy mitä erikoisempia värejä, väriyhdistelmiä ja muotoja.

Monille orvokkien ilmestyminen kauppoihin tarkoittaa, että kevät on toden teolla alkanut. Rakastettu kesäkukka kestää pientä pakkasta ja kukkii läpi kesän, kun kuihtuneita kukintoja nyppii ja ränsistyneen kasvin leikkaa välillä vaikka kokonaan alas. Poimi ideat keväisiin orvokki-istutuksiin!

’Frizzle Sizzle’ -tarhaorvokit koristeellisine terälehtineen ovat varhaiskevään onnentuojia.
Kommentoi »