Paistinpannun hoito
Ruoka
Paistinpannun hoito
Pinnoitetut paistinpannut kuluvat nopeasti ja naarmujakin niihin tulee tosi helposti. Valurautainen pannu alkaa ruostua kaapissa. Kuinka paistinpannuja kannattaisi hoitaa, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään?
20.8.2014
 |
Kotivinkki

Pinnoitetun keittoastian liukas ja sileä sisäpinta estää ruoan tarttumisen astian pintaan.  Pinnoite kuluu ajan myötä, vaikka astiaa käyttäisi kuinka huolella. Pinnoitetta kutsutaan puhekielessä tefloniksi, mutta uudet pinnoitemateriaalit kestävät kulutusta teflonia paremmin. Kovimmat pinnoitteet kestävät jopa teräksisten keittiötyövälineiden käytön. Nykytiedon mukaan astiasta hiljalleen kuluva pinnoitemateriaali ei ole terveydelle haitallista.

Pinnoitetun paistinpannun käyttöikä pitenee, kun sitä käytetään ja hoidetaan käyttöohjeen mukaan. Pinnoite ei kestä ylikuumentamista tyhjänä, vaan alkaa kellertyä yli 250 asteen lämpötilassa. Kellertyminen heikentää pinnoitteen laatua ja tarttumattomuusominaisuuksia. Pinnoite alkaa kuplia noin 300 asteessa, jolloin se on myös pilalla. Ylikuumenemisen voi ennakoida laittamalla pannuun tilkan vettä tai rasvaa. Rasva alkaa tuoksua lämmettyään noin 200 asteiseksi, joka on useimmille ruoka-aineille sopiva ja myös terveyden kannalta suositeltava paistolämpötila.

Naarmuttavien keittiötyövälineiden sekä hankaavien puhdistusaineiden ja -välineiden käyttöä kannattaa välttää. Naarmuuntunutta paistinpannua voi käyttää, mutta naarmut heikentävät pinnoitteen tarttumattomuusominaisuuksia ja hankaloittavat puhdistusta. Pinnoitetuille tuotteille suositellaan käsinpesua neutraalilla astianpesuaineliuoksella ja pehmeällä harjalla. Konepesun voi tehdä silloin tällöin, mutta voimakkaan emäksinen koneastianpesuaine saattaa ajanoloon karhentaa pinnoitteen. Karheuteen tepsii ruokaöljy, jota sivellään kevyesti astian pintaan. Käytännössä ruokaöljy saattaa eltaantua, jos astiaa ei käytetä pitkään aikaan ja se on peitetty kannella.

Uusi valurautapannu on rasvapoltettu tehtaalla. Astian pintaan imeytyy käytössä lisää rasvaa, joka pyritään säilyttämään. Valurautaa ei pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, vaan puhdistamiseen riittää usein pyyhkäisy talouspaperilla. Valurautapannu pestään kuumalla vedellä ja kuivataan. Pesuainetta ei käytetä, sillä se liuottaa suojarasvan. Valurautapannua ei myöskään koskaan pestä astianpesukoneessa vahvasti emäksisen pesuaineen takia. Valuraudassa olevan ruosteen saa pois etikka-suolaseoksella, teräsvillalla tai karhunkielellä hankaamalla. Pinttynyt lika lähtee, kun pannua lämmitetään hieman, ripotellaan sen pinnalle ruokasuolaa, hangataan, huuhdellaan ja kuivataan hyvin. Uudenveroisen valurautapannusta saa, kun sen rasvapolttaa puhdistuksen jälkeen. Astian pinta voidellaan suolattomalla ihralla tai öljyllä ja kuumennetaan 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Keitto- ja paistoastiaa ostettaessa kannattaa tarkistaa myyntipakkauksen tuotetiedot sekä käyttö- ja hoito-ohjemerkinnät, jotta keittoastiaa tulee käytettyä oikein.

Kotivinkki 16/2014

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa Kuvitus Markus Pyörälä

Katso myös:

Kommentoi »