
Makadamia- eli australianpähkinä
Muistuttaa hasselpähkinää. Makadamian viljely ja jalostaminen jälkiruoka- ja cocktailpähkinöiksi on keskittynyt Havaijille, josta suurin osa viedään Yhdysvaltoihin. Kovakuorinen makadamia on vaikea rikkoa. Maku on pehmeän voimainen, sillä rasvaprosentti on korkea, 75 %. Siksi ne myös härskiintyvät nopeasti. Hiilihydraatteja makadamiassa on vähemmän kuin muissa pähkinöissä.
Pekaanipähkinä
On kotoisin Pohjois-Amerikasta ja se onkin keskeinen raaka-aine amerikkalaisten kansallispiiraassa. Sitä viljellään jonkin verran myös Etelä-Afrikassa. Saksanpähkinää muistuttava pekaani sopii sellaisenaan naposteltavaksi mutta myös leivontaan ja mysliin, jälkiruokiin sekä jäätelöön makuaineeksi. Rasvapitoisuus 72 %.
Cashewpähkinä
Tropiikissa kasvavan munuaispuun toinen nimi on cashewpuu. Itse kasvi on myrkyllinen, mutta sen kypsät siemenet, joita kulinaarisessa kielessä kutsutaan cashewpähkinöiksi, ovat myrkyttömiä. Pähkinä kehittyy hedelmän ulkopuolelle. Punaisen päärynän näköisen epähedelmän kukkasilmäpäässä roikkuu käyrä siemenkuori kuin lehmänkellon kilkatin. Cashewpähkinää tuodaan Suomeen mm. Vietnamista. Sitä viljellään myös Intiassa, Itä-Afrikassa ja Brasiliassa. Makean kermaisen ja pehmeän cashewpähkinän kokonaisrasvapitoisuus on 46 %.
Saksanpähkinä
Poimuisia aivoja muistuttavaa saksanpähkinää tuodaan meille muun muassa Italiasta ja Kaliforniasta. Se kasvaa luonnonvaraisena Balkanilta Aasiaan saakka. koristeellisen kaunis saksanpähkinä on ollut jo antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten arvostama. Saksanpähkinöitä syödään sellaisenaan, salaateissa ja juustotarjottimella sekä käytetään jälkiruokien ja leivonnaisten valmistuksessa.
Terveellisiä omega-3-rasvahappoja sisältävän saksanpähkinän rasvaprosentti on 65 %.