Unelmien Talo&Koti

Viehkeä kuin pitsiliina! Outin ja Jannen koti huokuu ranskalaista maalaistunnelmaa: "Sama tyyli jatkuu verannasta vessaan"

Viehkeä kuin pitsiliina! Outin ja Jannen koti huokuu ranskalaista maalaistunnelmaa: "Sama tyyli jatkuu verannasta vessaan"
Muovimatot ja rajut retrovärit ovat saaneet kyytiä, kun Outi on sisustanut perheensä kotia ranskalaisen maalaistalon henkeen. Harmonian salaisuus on oivallus sisustaa koko talo samalla tyylillä.
Outi ja Janne Rinne sekä lapset Taavi, 6, ja Helmi, 4 asuvat vuonna 1956 rakennetussa omakotitalossa Kouvolan Sarkolassa. Neliöitä kodissa on 110.
Rintamamiestalo vaihtoi väriä vaaleankeltaisesta harmaaksi viisi vuotta sitten, kun Outi ja Janne tekivät ulkovuoriremontin. Tänä kesänä suunnitelmissa on kunnostaa 1960-luvun uima-allas käyttöön.

Outi Rinne keinuu kotipihallaan ja näyttää onnelliselta. Talon hyvä henki on tehnyt hänestä tyytyväisen koti-ihmisen. Seitsemän vuotta sitten häntä kuitenkin epäilytti kovasti.

– En ollut lainkaan varma, tuliko tehtyä hyvät kaupat. Talossa näytti kurjalta. Janne sitä vastoin oli elementissään, pääsisihän hän pian esittelemään remontoijan taitojaan. Muutto oli kuitenkin välttämätön, sillä odotin Taavia ja vanha koti oli jäämässä pieneksi.

Outin epävarmuus jatkui, kunnes hän löysi talon ulkovuoriremontissa seinien välistä 1950-luvun sanomalehtiä. Siellä oli juttu hänen edesmenneestä maailmanmestarihiihtäjä-papastaan Arvo Viitasesta.

– Löytö tuntui uskomattomalta, vaikka pappa oli aikansa julkkis. Tunsin, että talo oli tarkoitettu juuri meille ja nyt rakastan sitä.

Olohuoneen seinissä on seitsemän vuotta sitten asennettu vihertävänbeige tapetti. Moni erehtyy luulemaan seiniä maalatuiksi. Ikean Ektorp-kulmasohvaan on kolmet eriväriset päälliset.
"Olisimme rakentaneet nopeammin uuden talon kuin remontoimme vanhan", Outi sanoo.
Outi tuunasi sohvapöydän vanhasta talonpoikaispöydästä.
Olohuoneen kookas tv-kaappi on tuunattu vanhasta vaatekaapista, joka löytyi porvoolaisesta antiikkiliikkeestä edullisesti. Outi maalasi sen kalkkimaalilla ja vahasi pinnan kestäväksi.
Huoneita oli alun perin neljä, mutta Outi ja Janne kaatoivat alakerrasta seinän, jotta saivat yhtenäisen olo- ja ruokailutilan. Kaakeliuuni on tilattu Uunisepiltä. ”Se on ihan mahtava lämmöntuoja.”
Outi kerää muun muassa vanhoja posliinisia mitta- ja maitokannuja sekä valkoisia keittokulhoja. Parhaita löytöpaikkoja ovat kirpputorit, huutokaupat ja antiikkitapahtumat.

Pariskunnan uusi koti oli lähes alkuperäisessä kunnossa. Edessä oli siis perusteellinen remontti.

– Onneksi saimme remppa-apua vanhemmiltamme. Muovimatot, karvaiset kokolattiamatot ja rajut retrovärit saivat kyytiä.

Valtavassa remontissa uusittiin kaikki pinnat ja putket, suoristettiin lattioita ja seiniä sekä rakennettiin uusi sauna ja kylpyhuone.

– Nopeammin olisimme rakentaneet uuden talon! Voi sitä onnea, kun koti alkoi valmistua.

Janne kasasi Ikean keittiön itse. Astiakaapin hän teki Outille hääpäivälahjaksi vuosia sitten. Runkona on vanha lipasto ja ovina vanhat ikkunat. Sisällä on valot, joilla keittiöön saa lempeää tunnelmaa pimeään vuodenaikaan.
Outi krakeloi ruokapöydän pinnan kalkkimaalilla. Metallituolit ovat Kouvolan Hintakaaresta ja vanhat tuolit pöydän päissä Fiskarsin antiikkimarkkinoilta.
Vanhat ikkunaluukut on tilattu Saksasta. Outi ompeli niiden eteen viirinauhan.
Patinoituneen peilin Outi tilasi Saksasta. Vanha ompelukonepöytä löytyi Facebook-kirpparilta.
Antiikkinallet ovat kirpputorilta.
Outi kattoi kakkukahvit pitsiliinalle, jonka hän on ostanut Fiskarsin antiikkimarkkinoilta.
Keittiön ruokapöytä oli monen maalikerroksen peitossa. Outi poisti niistä osan.

Remontin edetessä Outi löysi tyylinsä.

– Pidän vintagesta, ranskalaisesta maalaisromantiikasta ja vaaleista väreistä. Ripaus mustaa antaa särmää. Sisustuksesta tulee yhtenäinen, kun sama tyyli jatkuu verannalta vessaan.

Eteisestä noustaan yläkertaan. Lahden Antiikki-tukusta ostettuun, Outin kunnostamaan peilikaappiin mahtuvat koko perheen ulkovaatteet.
Juhannusruusu-tapetti on tilattu Tapettitalosta.
Outi on taitava yhdistelemään uutta ja vanhaa. Ikean kaappi kätkee sisäänsä vanhoja pitsejä, lakanoita, koriste-esineitä ja sisustuslehtiä.

Outi harrastaa huonekalujen kunnostusta. Niinpä lähes kaikki kodin sisustustavarat ovat kierrätyslöytöjä. Uusia ovat vain ruokailuhuoneen metallituolit ja pari muuta kalustetta.

– Keittiön ruokapöytä oli alun perin monen maalikerroksen peitossa. Poistin osan kerroksista kuumailmapuhaltimella ja jätin pinnan kauniin rosoiseksi. Käytettynä ostettu, kulahtanut ruokailutilan pöytä puolestaan sai uuden krakeloituneen kalkkimaalipinnan.

Papasta kertovalle sanomalehtileikkeellekin Outi keksi uutta käyttöä. Se ja muut vanhat lehtijutut päätyivät alakerran vessan tapetiksi.

Outilla on Instagram-tili @vanhaa_valkoista ja Facebook-blogi Vanhaa & Valkoista - Pitsiä & Pellavaa.

Makuuhuoneen vanha tuoli on ostettu ystävältä, joka ehti jo kunnostaa sen. Mallinukke on tilattu Saksasta. Se sai ylleen roosan sukkanauhaliivin paikalliselta kirppikseltä.
Makuuhuone on Outin lempipaikka, koska siellä on niin levollinen tunnelma.
Parivuoteen sängynpäätynä on vanha ikkunaluukku, jonka Outi tilasi Saksasta yksityishenkilöltä. Tapetti on Laura Ashleyn mallistosta.
Makuuhuoneessa on esillä Outin ja Jannen hääkuva, kuvia lapsista ja kuivattu hääkimppu. Naulakossa roikkuu Tori.fistä ostettu trumpetti ja Billnäsin antiikkimarkkinoilta hankittu käsilaukku.
Taavi ja Helmi jakavat huoneen. Kun Helmi kasvaa, hän saa oman huoneen vintille. Kerrossängylle tuli sopiva kolo, kun vuokralaisille tehty keittiö purettiin.
Julkaistu: 15.8.2019
1 kommentti