Avotakka

Onnistunut valaisu herättää sisustuksen eloon – Avotakan toimitus valitsi 20 kauneinta valaisinta

Onnistunut valaisu herättää sisustuksen eloon – Avotakan toimitus valitsi 20 kauneinta valaisinta
Suomalaiskodeissa suodaan usein liian vähän ajatusta valaisulle – vaikka elämme puolet vuodesta pimeydessä. Valitsimme uutuuksista upeimmat pöytä-, seinä-, lattia- ja riippuvalaisimet.
Julkaistu 12.11.2018

Moni luulee, että hyvä valaistus tarkoittaa koko tilan valaisua tasaisesti ylhäältä alaspäin. Usein keskelle kattoa ripustetaan yksi valaisin, joka suuntaa valokeilan alaspäin, ja huone jää hämäräksi ja epäviihtyisäksi. Seinän tai katon kautta heijastuvaa epäsuoraa valoa on liian vähän.

Laajalle ulottuvan yleisvalon lisäksi tarvitaan erilaisia valonlähteitä, joita sytytetään tarpeen ja vuorokauden­aikojen mukaan, ei kaikkia kerralla.

Huomiota kannattaa kiinnittää värilämpötilaan ja värien toistumiseen. Niillä on valtava vaikutus. Yleisin valaistus suomalaiskodeissa on värilämpötilaltaan 2700–3000 kelviniä, eli kylvemme tilasta riippumatta kellertävässä valossa. Oikea valaistus herättää koko sisustuksen eloon.

Pöytävalaisimet

Sivupöydän herkullinen asetelma täydentyy ja valaistuu klassisella työvalaisimella, jonka varjostin on messinkiä ja jalka mattamustalla maalattua terästä, 79,95 €, Ellos.

Santa Colen ylväs Tripode M3 -valaisin seisoo metallijaloilla. Se langettaa pöydälle valoympyrän; tumma tekstiilivarjostin ei läpäise valoa, (kork. 50 cm, varjostimen halk. 28 cm) 357 €, Einrichten Design.

Musta pellavavarjostin ei juuri läpäise valoa mutta valaisee kurvikkaan lasijalan, (kork. 54 cm) 282,50 €, varjostin (40 × 26 cm) 100 €, Tine K.

Marsetin futuristisen Dipping Light -lasipallon raidat on tehty kastamalla sitä maaliastiaan useita kertoja. Värit antavat valolle eri sävyjä. Tolppajalka on messinkiä, (kork. 22 cm, halk. 13 cm) 266 €, Finnish Design Shop.

Seinävalaisimet

Oxford-seinävalaisimessa on kolme niveltä, jotka takaavat sen liikkuvuuden. Se sopii keittiön kohdevaloksi ja makuuhuoneen lukuvaloksi, 119 €, Ellos.

Northern Lightingin Blush-seinävalaisimessa on leikkisä muotoilu ja hemaiseva väri. Varsi ja kupu taipuvat haluttuun suuntaan, 217 €, Valaisinmestari.

Job-seinävalaisin jättää tilaa tavaroille. Klassinen arkkitehtivalaisin on kätevä myös keittiön työvalona, 138 €, Valaisin Grönlund.

Varrestaan taittuvat seinävalaisimet ovat olleet viime vuosien hitti. Arigato-seinävalaisinta saa myös valkoisena, 336 €, Lampefeber.

Kultakello-valaisin vuodelta 1937 lanseerattiin riippuvalaisimena osana ravintola Savoyn sisustusta. Aino ja Alvar Aalto teettivät siitä myös muutamia seinävalaisimia erityiskohteisiin. 569 €, Artek.

Kysy valaisinmyyjältä nämä

  • Mikä valaisin olisi ominaisuuksiltaan sopiva tilaani ja tarpeeseeni?
  • Miten valaisin jakaa valon tilaan?
  • Voiko valaisinta himmentää?
  • Voiko polttimon vaihtaa tarvittaessa toisenlaiseksi?

Riippuvalaisimet

Frandsenin ajaton Ball-valaisin täyttää 50 vuotta. Riippuvalaisin saa nostetta kuparin sävystä ja puolipyöreästä kahvasta, jolla valo suunnataan sinne, missä sitä tarvitaan, 174 €, Vepsäläinen.

Corner-sarjan riippuvalaisimet on suunnitellut Matti Syrjälä. Betoniset valaisimet ovat omiaan ruoka­pöydän yllä. Kartion mallinen Corner 3 (kork. 22 cm) 163,40 €, Corner 2 149 € ja Corner 1 oikealla 152,50 €, Sessak.

A331-riippuvalaisinta saa jälleen mustana. Varjostinkerrosten väleissä on lävistettyjä teräsrenkaita, joiden välistä valo jakaantuu pehmeästi eikä häikäise. Jyväskylän yliopistoon suunniteltu helmi 955 €, Artek.

Palmunlehdistä valmistettu varjostin on hulvaton tunnelmanluoja, josta siivilöityy lämmintä tunnelma­valoa ruokapöydän ylle, (kork. 65 cm, halk. 70 cm), 120 €, Tine K.

Lattiavalaisimet

Työpöydän ääressä tarvitaan täsmävaloa. Jos olet oikeakätinen, sijoita valaisin vasemmalle puolelle, ettei siitä lankea varjo kirjoittavan käden puolelle. Northern Lightingin Me-lattiavalaisimessa (kork. 130 cm) on trendikäs väri, 332 €, Valaisinmestari.

Hayn Drum-lattiavalaisin (kork. 150 cm) on ajaton ja tyylikäs. Varjostimen yläosassa on pyöreä muoviosa, joka himmentää ylöspäin suuntautuvaa valoa, 265 €, Formverk.

Markslöjdin Tindra-lattiavalaisin (kork. 143 cm) sopii klassiseen sisustukseen. Valkoisesta tekstiilivarjostimesta siivilöityy pehmeää tunnelmavaloa, ja jalka on messinginväristä metallia, 119,40 €, Netrauta.

Paavo Tynell suunnitteli 9602-lattiavalaisimen vuonna 1935 Hotelli Aulangon sisustukseen. Kiinalaista hattua muistuttava varjostin on pajupunosta, jalka rottinkipunoksella peitettyä metallia, valmistaja Gubi. 981 €, Finnish Design Shop.

Bestliten valaisimet suunniteltiin 1930-luvulla. Funkistyylinen lattiavalaisin on hyvä luku- ja kohdevalo. Sen jalka on kromia, kupu metallia, 845 €, Formverk.

Vinkit lamppuostoksille

  • Tarkista, millainen kanta valaisimeen sopii.
  • Valitse pitkäikäinen ja energiaa säästävä ledilamppu. Halogeenit ja hehkulamput poistuvat, ja energiansäästölamputkin ovat jäämässä paitsioon.
  • Mieti, millaiseen tilaan ja käyttöön olet lamppua ostamassa. Valitse valoteho (lm) ja värilämpötila (K) sen mukaisesti.
  • Kirkas polttimo sopii, kun valaisimessa on himmennin. Ilman sitä on paras valita himmeä opaalilasinen lamppu, jotta välttyy häikäisyltä. Hyvin suunniteltu valaisin ei häikäise joka tapauksessa.
  • Jos lamppu jää näkyviin, sen ulkonäöllä on merkitystä. On esimerkiksi hehkulampun muotoisia ledejä, retroversioita ja savulasisia polttimoita. Muista, että värillinen lamppu voi hieman värjätä tilaa. Muoto on makuasia, kunhan lamppu mahtuu valaisimeen.
  • Lastenhuoneessa muovikupuinen polttimo on lasista turvallisempi.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Kulosaari-villamatto Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »