Maku

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Näin järjestät onnistuneet juhlat

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Näin järjestät onnistuneet juhlat

Hyvin suunnitellut juhlat onnistuvat varmasti. Tässä neuvot ja vinkit, jotka auttavat sinua järjestämään onnistuneen juhlan niin juhlittavalle kuin juhlijoillekin.
Teksti Maku-toimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Laadi nimi- ja osoiteluettelo kutsuvieraista (ja säilytä se kiitoskortteja varten). Kutsu vieraat puhelimella, panemalla ilmoituksen lehteen tai lähettämällä kutsukortit. Lehti-ilmoituksen mukaan saattaa kutsuihin tulla hyvin yllättävä määrä juhlijoita. Lähetä kutsut mieluiten kuukautta, viimeistään kahta, kolmea viikkoa ennen juhlia.

Kutsukortista pitää käydä ilmi seuraavat seikat:

  • kutsuttavien nimet
  • kutsujien nimet
  • tilaisuuden aihe
  • päivämäärä ja kellonaika
  • pitopaikka.

Jos juhlapaikka on vähänkään hankalassa paikassa, liitä kutsun mukaan kartta ja viitoita tie juhlapaikalle; esim. merkkinä voi olla kääntymispaikoissa vaikka punainen kreppipaperirusetti (ilmoita vinkki myös kutsussa). Juhlatien rusetoinnin tekee suvun nuoriso mielellään.

Jos haluat tietää juhliin tulevien tarkan määrään, merkitse kutsukortin oikeaan alalaitaan V.p. eli vastausta pyydetään sekä puhelinnumero tai osoite ja päivämäärä mihin mennessä kutsuttujen tulee ilmoittaa päälukuNäin järjestät täydelliset juhlat! 18 vinkkiänsa. V.p. puhelinnumerosta voidaan tiedustella esim. mahdollista häälahjatoivelistaa, jonka parin on huolella laatinut puhelimeen vastaaville.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

  • Istu, mieti ja listaa hyvissä ajoin tarkka juhlien järjestelysuunnitelma. Pyhitä asialle vaikka vihko, siitä on varmasti puhelinnumeroineen ym. tietoineen hyötyä seuraavienkin juhlien järjestelyssä.
  • Tee siivoussuunnitelma, jota myös noudatetaan. (Esim. 2 vkoa ennen verhojen pesu, viikkoa ennen ikkunat puhtaiksi ja pöytäliinat kuntoon sekä hopeat kirkkaiksi, edellisenä päivänä WC:t juhlakuntoon eli tarpeeksi paperia, roskakori saataville ja puhtaita pyyhkeitä).
  • Tyhjennä naulakot ja varaa vaatepuita reilusti. Raivaa eteisestä ja keittiöstä pois kaikki tarpeeton. Laskutilaa tarvitaan juhlissa runsaasti.
  • Mieti, miten voit hyödyntää vallitsevaa vuodenaikaa (esim. ulkotilat, koristeet, tarjoilua varten raaka-aineita jne.)
  • Muista varata ulos tupakoitsijoille natsa-astioita.
  • Muista sisääntulon edusta; siisti alue turhista tavaroista ja koristele tarpeen vaatiessa (esim. oveen kukkakranssi, ovenpieliin koivut, ämpäreihin luonnonkukkia jne). Kunnon jalkojenpyyhkimisalustaan kannatta myös satsata.
  • Varaa helposti saataville tarjottimet, korkinavaajat, sakset, tulitikut, talouspaperia ja roskapusseja.
  • Ota kukkamaljakot esille ja varaa niiden lähettyville sakset ja roskakori. Valtuuta joku hoitamaan saadut kukat majakkoihin. Varaa jemmaan myös siistejä lasipurkkeja, jotka voivat ajaa maljakon virkaa kukkatulvan yllättäessä. On loukkaavaa vieraita kohtaan tunkea useamman ihmisen kukat samaan maljakkoon.
  • Tarkista pöytäliinojen ja astioiden kunto. Muista, että lähes kaikkea voi lainata.
  • Muista lahjapöytä, sen hoitaja sekä vieraskirja ja pyydä myös jotakuta huolehtimaan nimet kirjaan. Nimet saat vaivattomimmin heti vieraiden saapuessa. Lahjojen esillelaittajan on muistettava pitää teippiä mukana, jolla hän voi liittää antajien kortin papereista purettuun lahjaan kiinni.
  • Sijoita kahvi- ja/tai ruokapöytä keskeiselle paikalle, josta jokaisen on helppo noutaa pöydän antimia. Valtuuta joku ohjaamaan pöydän ottamisratoja vieraille, jos noutopöydästä otetaan esim. kahdesta suunnasta.
  • Jos juhliin on tulossa paljon lapsia, järjestä heille oma tarjoilu- ja ruokapöytä.
  • Tee lista tarvittavista tavaroista (vaateripustimet, kynttilät, kakkupaperit, lautasliinat jne.) ja hankittavista ruokatarvikkeista.
  • Varaa kukat ajoissa ja muista myös luonnonkukat sekä oksat. Huomioi, ettei istumapöydässä ole suurta kukkalaitetta, joka estää vieraita näkemästä toisiaan.
  • Mieti, paljonko tarvitaan apuväkeä ja keitä he ovat. Tee varaukset ajoissa.
  • Kirjaa ylös, miten tehtävät jaetaan ennen juhlia, juhlissa ja niiden jälkeen. Pane lista keittiön seinälle. Listasta on helppo tarkistaa vastuuhenkilöt. Esim. kynttilänsytyttäjä on hyvä valtuuttaa erikseen. Emäntänä/isäntänä et ehdi joka paikkaan.
  • Juhlien joustavan sujumisen kannalta on hyvä pyytää joku sulavapuheinen ystävä hoitamaan juhlatilaisuuden juonnon. Kuka puhuu ja milloin, mitä esityksiä seuraa, kuka vetää kilpailut tai johtaa yhteislaulut. Esimerkiksi häissä on yksi ohjelmanumero esitellä kummankin puolen suvun tärkeimmät henkilöt. Lapsille kannattaa varata myös ohjelmien vetäjä, jolloin vältytään turhalta päättömältä juoksemiselta.
  • Tuleeko juhliin vieraita, joille tarvitsee varata erikseen kyyditys, yöpaikka ja ruokailu.
  • Mikäli aiot sijoittaa ulos istumapaikkoja, varaudu myös sadesäähän.

Lähes kaiken voit vuokrata

  • Avainsana on tilaa ajoissa!
  • Huomioi astioidesi monikäyttöisyys. Vaikka astiaston eri osasilla on perinteisesti tietyt nimet, niitä voidaan käyttää moneen muuhun tarkoitukseen kuin mihin nimi viittaa. Perinteisesti paistivatia käytetään paistin tai kiisselin tarjoiluun, mutta yhtä hyvin se palvelee kahvipöydässä pulla- tai kakkuvatina. Esim. munakuppia voit käyttää vaikkapa annosvoiastiana, kynttilänjalkana tai pikkukukkamaljana jokaisen katteen ääressä.
  • Kahvi- ja ruokakalustoja, laseja, boolimaljoja, kahvinkeittimiä, kakkutelineitä, lämpölevyjä, kylmälaitteita ja pöytäliinoja voit lainata Maa- ja Kotitalousnaisilta, Martoilta, Kotitalouslautakunnilta, paikallisilta ravintoloilta, pito- ja juhlapalveluilta sekä astiavuokraamoilta. Älä unohda puhelinluettelon keltaisia sivuja.
  • Tarjoiluapua kannattaa kysyä pitopalvelujen lisäksi paikallisista ravintoloista ja alan oppilaitoksista.
  • Tanssijuhliin voit vuokrata tanssilattian. Nimiä löytyy puhelinluetteloista esim. parkettivuokraamot -kohdalta.
  • Vuokrata voi myös juhlatelttoja. ruokapöytiä, tuoleja ja naulakoita.
  • Myös naapureiden kanssa kannattaa neuvotella lisähuonekaluista ja kylmätilojen lainaamisesta.
  • Suuriin juhliin voi olla aiheellista vuokrata myös WC:itä.

Tarjottavat

  • Leivo hyvissä ajoin pakastimeen kakkupohjat, pasteijat, pullat, kahvikakut, piiraat... Pikkuleivät säilyvät viileässä, kuivassa paikassa, mutta täytä esim. hilloiset pikkuleivät vasta edellisenä päivänä tai juhlan aamuna rapeuden takaamiseksi.
  • Älä liioittele. Juhlavampaankin kahvipöytään riittää yksi suolainen ja yksi makea tarjottava.
  • Muista erityisruokavaliot.
  • 6 munan täytekakusta riittää 20:lle hengelle.
  • Pikkuleipiä varataan yksi kappale kutakin lajia henkeä kohti.
  • 1/2 litran pullataikinasta saadaan 2-3 pitkoa ja yksi iso tai kaksi pientä kranssia, joista riittää 50 viipaletta. Litran pullataikinasta leivot 80–100 pikkupullaa.
  • 1 1/2 litran vuoassa tehdystä kahvikakusta saadaan 20–25 viipaletta.
  • Uunipannullisesta piirakkaa saat noin 30 palaa.
  • Karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kappaletta henkeä kohden.
  • Pyöreästä piirasvuoasta riittää noin 10 hengelle.
  • Voileipäkakkua varataan 1 sentin viipale ruokailijaa kohden.
  • Voileipiä lasketaan 3 kappaletta ruokailijaa kohden.
  • Muista, että tarjottavien kulutus riippuu myös juhla-ajasta ja juhlijoiden laadusta (jos tarjoat lounasaikaan vain voileipiä suolaisena, kuluu niitä luultavasti noin 4-6 kpl/henkilö).

Juhlajuomat

  • Rakenna kahvinoutopöytä niin, että ensin vieras ottaa käteensä lautasen ja tarjottavat ja vasta viimeisenä kahvikupin. Älä unohda teen juojia.
  • Vierasta kohden lasketaan 2 kahvikupillista.
  • Muista, ehdottoman puhtaat välineet ja kylmä, raikas vesi ovat hyvän kahvin perusedellytykset.
  • Varaa lisäksi kahvipöytään sokeria, maitoa ja kermaa, (älä unohda myöskään makeutusainetta): 10 hengelle sokeria 250 g, kermaa 1 dl ja maitoa 2–3 dl; 50 hengelle sokeria 1 kg, kermaa 8 dl ja maitoa 1 l.
  • Varaa kahvin lisäksi aina teetä. Haudutettu tee kannusta tarjoiltuna on aina pussiteetä juhlavampi vaihtoehto.
  • 4 litrasta vettä ja 1 desistä teelehtiä saat 20 kupillista teetä.
  • Kahvin ja teen lisäksi on huomaavaista pitää tarjolla mehua ja kylmää vettä. Juomia kuluu yllättävän paljon etenkin kesäjuhlissa.

Näin rakennat noutopöydän ja syöt siitä

  • Mieti, mitä vieraille tarjotaan (muista lapset ja erikoisruokavaliot) .
  • Suunnittele, miten tarjoilu hoidetaan; valmistetaanko tarjottavat itse vai tilataanko ne, kutsutaanko taloon pitoemäntä vai annetaanko koko tarjoilu juhlapalvelun tehtäväksi.
  • Suunnitellessasi ruokalistaa ajattele ateriakokonaisuuden ruokien väriä, rakennetta ja raaka-aineita sekä ruokien ja juomien yhteensopivuutta. Laadi ruokalista ajankohtaisista ruoka-aineista.
  • Mitä isommalle joukolle varaat ruokaa, sitä vähemmän sitä suhteessa tarvitset ja mitä enemmän tarjoat lisäkkeitä, sitä vähemmän yhtä lajia kuluu.
  • Yksinkertaisempikin ruoka on juhlava, kun se vain valmistetaan huolella, hyvistä raaka-aineista ja pannaan kauniisti tarjolle.
  • Järjestetäänkö nouto- vai istumapöytä (pöytätilaa varattava 60 senttiä ruokailijaa kohden).
  • Tee mahdollisimman paljon edellisinä päivinä tai jo aikaisemmin ja jätä vain välttämättömimmät työt juhlapäivän aamuun. Kuori perunat edellisenä päivänä, hienonna salaattiainekset, kypsennä lihat ja pese hedelmät. Kylmät alkupalat, salaatit ja leikkeleet voi asetella tarjoiluvadille kelmujen alle ja vain koristella juuri ennen tarjoilua.
  • Rakenna noutopöytä niin, että sitä kierretään myötäpäivään. Jos vieraita on paljon, järjestä pöytään kaksi aloituspistettä, jolloin pöydän molemmat puolet ovat peilikuvia ja tarjottavat samoja.
  • Noutopöydässä lautaset ovat pinossa pöydän päissä. Erityyppisille ruoille varataan omat lautaset.
  • Ruokailuvälineet voivat olla joko pöydällä tai kauniissa astioissa omana ryhmänään, mieluiten viimeisenä, ettei niitä tarvitse kantaa koko ruokienoton ajan.
  • Lautasliinat taitetaan ryhmäksi pöydälle tai astiaan.
  • Noutopöydän juomat ja lasit katetaan omalle pöydälleen.
  • Ruoat asetetaan pöytään ruokailujärjestyksessä. Ensin alkuruoat, sitten pääruoat, ensin kalat sitten lihat, ensin kylmät ja sitten lämpimät. Jälkiruoat on hyvä kattaa omalle pöydälleen.
  • Ensimmäisiä ottajia on hyvä olla opastamassa jonkun isäntäväestä tai tarjoiluhenkilökunnasta, jotta liikenne pöydän ympärillä saadaan heti oikean suuntaiseksi. Sama henkilö huolehtii tarjoilun kuluessa, että pöytää täydennetään sitä mukaa kun vadit tyhjenevät.
  • Ensimmäisenä häissä ottaa ruokaa hääpari, sitten vanhemmat, suvun vanhimmat ja pappi. Muuten suku- ja perhejulissa suvun vanhimmat ovat "etuajo-oikeutettuja".
  • Alkumaljaa varten kuohuviiniä varataan 1 1/2 dl henkeä kohden. 0,75 litran pullosta saat 6–8 lasillista. Mangnumpullollisesta riittää noin 18 kuohuviinimaljaan.
  • Muista myös alkoholiton vaihtoehto (joka on mielellään muistuttaa ulkonäöltään ja maultaan tarjottavaa alkoholia). Ihanan raikas onnittelujuoma on myös louhisaarenjuoma, siideri tai simakin.
  • Valko- tai punaviinipullollisesta saat 6–8 lasillista ja laske ruokailijaa kohden 2 lasillista viiniä. Kun kaadat viiniä lasiin, täytä lasi vain puolilleen.

Isäntä ja emäntänä juhlissa

  • Juhlien emäntänä tai isäntänä ole vastassa vieraita, toivota heidät tervetulleiksi, jotta tulija tuntee itsensä odotetuksi ja toivotuksi vieraaksi.
  • Esittele tuntemattomat toisilleen. Yritä puhua kaikkien kanssa. Älä jää koko juhlan ajaksi yhteen kuppikuntaan.
  • Jos vieraita tulee tiputellen ja kohotat maljoja jokaisen kanssa, vaihda lasisi välillä alkoholittomaan.
  • Nauti juhlastasi niin vieraatkin nauttivat.
  • Vieraana tule juhliin pyydettyyn aikaan.
  • Pukeudu juhlien vaatimalla tavalla.
  • Muista kukat tai lahjat.
  • Älä ole suupaltti, älä myöskään tuppisuu.
  • Älä ole juhlien väkisin venyttäjä, vaan lähde ajoissa.
  • Kiitos on piste iin päällä, niin juhlittavana kuin juhlijanakin. Kiitos voi olla puhelinsoitto, kortti tai kirje kuvan kera.

Lippu salkoon

  • Jokainen voi juhlistaa kodin juhlia ja perheen tärkeitä merkkipäiviä nostamalla lipun salkoon.
  • Liputus aloitetaan aamulla kello 8 ja lopetetaan auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21.
  • Lippu nostetaan salkoon niin, että sen yläreuna tulee mahdollisimman lähelle nuppia.
  • Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin ylös ja lasketaan sitten 1/3 tangonmittaa alaspäin niin, että lipun alareuna on tangon keskivaiheilla. Puolitangossa oleva lippu lasketaan niin, että lippu nostetaan ensin huippuun ja vasta sitten alas. Suruliputus alkaa hautajaispäivänä klo. 8 puolitangossa ja on siinä siunaustilaisuuden loppuun. Loppupäiväksi lippu nostetaan ylös.
  • Kerrostaloissa asuvat voivat pyytää lipunnostoa talonmieheltä.

Lue lisää:

Näin järjestät täydelliset juhlat! 18 vinkkiä

Käytännön vinkit pihajuhlien järjestämiseen

11 lumoavaa ideaa kesän puutarhajuhliin

Julkaistu: 31.3.2011
Katso myös nämä