Näin onnistuu omenapaistos grillissä! Bloggaaja Sari Spåra innostui makeista grilliherkuista

Näin onnistuu omenapaistos grillissä! Bloggaaja Sari Spåra innostui makeista grilliherkuista
Bloggaaja Sari Spåra kirjoitti puolisonsa Patrikin kanssa grillauskirjan ja huomasi, että makeat herkut paistuvat grillissä mainiosti. Onko ensi kesän grillihitti omenapaistos tai sokerikakku?
Teksti Emmi Nissi

Mikä sai teidät kirjoittamaan tämän kirjan – oletteko kovia grillaamaan?

Siitä saakka, kun löimme Patrikin kanssa hynttyyt yhteen parikymmentä vuotta sitten, olemme olleet kovia grillaamaan. Alkuaikoina meillä meni varmaankin grilli kesässä, kun grillailimme niin ahkerasti. Sen jälkeen grillit ovat vaihtuneet kestävämpiin ja taidotkin kohentuneet. Grillaus on aina ollut yhteinen juttumme, ja meillä molemmat grillaavat yhtä paljon.

Mitä olet oppinut kirjaa kirjoittaessasi?

Kärsivällisyyttä! Grillit ovat erilaisia, säätilat voivat vaihdella ja kaikki nämä vaikuttavat lopputulokseen. Kannattaa grillailla leppoisin mielin ja opetella tuntemaan grillinsä.

Tiesin, että jos onnistuin valmistamaan sokerikakun grillissä, mikä vain leivonnainen onnistuisi.

Mistä kirjan herkusta olet eniten innoissasi?

Varmaankin sokerikakusta. Kun aloin suunnitella kirjan makeaa osiota, ajattelin, että yritän valmistaa grillissä klassisen sokerikakun. Se onnistui täydellisesti. Tiesin, että jos onnistuin valmistamaan sokerikakun, mikä vain leivonnainen onnistuisi.

Grillissä voi valmistaa vaikka ja mitä, tietää Sari Spåra. Hän on kirjoittanut blogiaan Sweet Food O'Mine jo vuodesta 2012 lähtien.

Millainen grilli on hyvä makeiden grilliherkkujen grillaamiseen?

Kirjan reseptejä on valmistettu myös muilla grilleillä, mutta jos minulta kysytään, niin ainakin leivonnaisille suosittelen keraamista grilliä. Myös grillilämpömittari on hyvä olla.

Mitä teillä grillataan tulevana kesänä?

Uskoisin, että meillä grillataan monipuolisesti kaikenlaista. Tulemme varmasti kokeilemaan myös uusia juttuja, joita valmistaa grillissä.

Sokerikakku grillissä

(n. 12 annosta)

  • 75 sulatettua voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 1/2 dl maitoa

Vuoan voiteluun

  • voita

Jauhotukseen

  • mannaryynejä tai korppujauhoja

  1. Laita grilli kuumenemaan noin 175 asteeseen.
  2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.
  3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja valkeaksi vaahdoksi.
  4. Siivilöi munavaahtoon jauhoseos ja lisää voisula ja maito joukkoon. Kääntele varoen tasaiseksi taikinaksi.
  5. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 1 1/2 l vuokaan.
  6. Paista kakkua epäsuoralla lämmöllä noin 40 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa kypsä. Huom! Älä avaa grillin kantta paiston aikana.
  7. Kumoa kypsä kakku ritilälle jäähtymään.

Omenapaistos grillissä

(noin 4 hengelle)

  • 4 omenaa, kirpeää lajiketta
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl kanelia
  • 3 rkl Martell VSOP -konjakkia tai muuta vastaavaa

Murutaikina

  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 75 g voita kuutioituna

Tarjoiluun

  • Vaniljakastiketta

  1. Kuori ja kuutioi omenat kuutioiksi.
  2. Yhdistä omenakuutiot, sokeri, vehnäjauhot, kaneli ja konjakki.
  3. Murutaikinan valmistus: Yhdistä kuivat aineet keskenään.
  4. Nypi voikuutiot kuiviin aineisiin, jotta saat murumaisen seoksen.
  5. Nosta omenakuutiot sopiviin kuumuutta kestäviin vuokiin tai vaihtoehtoisesti leivinpaperilla vuorattuun alumiinifolioon. Taita alumiinifolio, jotta saat sille reunat.
  6. Murustele murutaikina omenakuutioiden pinnalle.
  7. Grillaa paistoksia epäsuoralla lämmöllä noin 180 asteessa noin 50 minuuttia. Sulje kansi kypsennyksen ajaksi.
  8. Tarjoa omenapaistos vaniljakastikkeen kanssa.

Jutun kuvat: Sari ja Patrik Spåran Suuri grillauskirja (Readme.fi, 2020).

Julkaistu: 20.5.2020
Kommentoi »