
Vaikuttaja Natalia Salmela on täyttänyt innolla puutarhahaaveitaan kotinsa pihalla. Oman ruoan kasvattamisesta Nata sai onnistuneen kokemuksen viime kesänä, ja tälle kesälle nälkä kasvoikin syödessä. Pihan uusi kaunistus on kasvihuone, jossa Nata viljelee erilaisia hyötykasveja ja kokeilee innokkaasti myös erilaisia trendikasveja, kuten eksoottisen nimen omaavaa viidakkokurkkua.
Oma kasvihuone oli ollut Natan haaveena jo kymmenen vuoden ajan. Aiemmin hänellä ei ole ollut pihaa, jolle kasvihuonetta perustaa, joten nyt toisena kesänä nykyisessä kodissaan Nata pääsi toteuttamaan unelmansa. Kasvihuone pidentää kasvukautta ja suojaa myös herkempiä kasveja vaihtelevilta sääolosuhteilta.
– Kypsyvien tomaattien tuoksu on yksi vahvimmista lapsuusmuistoistani ja vastaavaa muistoa aion myös omalle lapselleni luoda, Nata kertoo.
Kasvihuoneunelmaa toteuttamassa
Ensimmäinen tehtävä kasvihuoneen perustamisessa on sopivan paikan valinta. Paikan olisi hyvä olla melko tasainen ja aurinkoisella paikalla. Nata kertoo, ettei heidän kotinsa pienehköllä pihalla ollut kovin paljoa valinnanvaraa, joten sopiva paikka löytyi helposti. Kasvihuoneen paikalta Nata kaivoi pois nurmikon, levitti pohjalle katekankaan ja kaivoi kestopuukehikolle sopivat railot maahan. Kestopuut kiinnitettiin yhteen ruostumattomilla ruuveilla ja tämän kehikon päälle koottiin kasvihuoneen sokkeli.
Natan mukaan kasvihuoneen rakentamisen vaikein tehtävä oli pudonneiden ruuvien etsiminen nurmikolta. Kasvihuoneen rungon kokoamiseen alumiinilistoista kului pari päivää. Kasvihuoneen pohjan ja kasvualustat Nata toteutti Kekkilän tuotteilla. Pohjaksi valittiin Kekkilän Hiilenmusta Koristekate, jota kodin pihassa on muuallakin: esimerkiksi trampoliinin alla, viljelylaatikoiden välissä ja kulkuväylillä. Hyviä vaihtoehtoja kasvihuoneen pohjaksi ovat myös erilaiset pihakivet ja -laatat. Nata halusi kuitenkin valita pohjamateriaaliksi luonnollisen puukatteen, jonka nostelu säkeissä kasvihuoneen sisälle ja levittäminen oli helppoa ja nopeaa. Kasvihuoneen pohjan sai vähällä vaivalla valmiiksi.
Kasvien kasvualustaksi Nata valitsi Kekkilän kasvatussäkit ja ruukkuistutukset. Kasvatussäkki sisältää valmiin peruslannoitetun kasvualustan. Säkkiin leikataan kasville sopiva reikä ja pohjaan ohjeiden mukaiset reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
– Kasvatussäkki on aivan superhelppo ja nerokas tapa kasvattaa niin syötäviä kasveja kuin kukkiakin. Se sopii kasvihuoneen lisäksi myös parvekkeelle ja pihalle.
Yhteen kasvatussäkkiin mahtuu satoa tuottamaan useampi taimi. Hyötykasveja kannattaa lannoittaa säkissäkin kasvukauden aikana 1–2 kertaa viikossa. Kasvukauden jälkeen säkin mullan voi tyhjentää vaikkapa perennapenkkiin jatkokäyttöön. Muovisäkki kannattaa kierrättää energiaksi muovijätteen mukana.
Nata perusti kasvihuoneeseen myös yrttien ruukkutarhan. Herkemmät lehtevät yrtit, kuten basilika, lehtipersilja ja rakuuna eivät välttämättä menesty Suomen kesässä ulkona, vaan ne kaipaavat lämpimämpiä kasvuolosuhteita. Nata hankki luomuyrttitaimia ja mullaksi hän valitsi Kekkilän Luonnonmukaisen puutarhamullan. Lannoitteeksi Nata suosittelee Kekkilän luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta, niin luomuyrttien sadosta saa varmemmin nauttia läpi kesän.
Onnistumisia avomaalla
Viime kesän viljelylavat Nata hyödyntää toki tänäkin kesänä. Niille hän teki keväthuollon vaihtaen noin kolmasosan lavojen mullasta uuteen ja lisäten luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta. Mullaksi Nata valitsi tänäkin vuonna Kekkilän Luonnonmukaisen puutarhamullan, jolla hän sai kasvatettua runsaan sadon viime kesänä.
– Tänä vuonna hieman viisaampana istutin vain yhtä sorttia vihreää salaattia ja keskityin juuresten sijaan maan päällä kasvaviin kasveihin. Juureksia en malttamattomana ihmisenä jaksanut odotella loppukesään – kasteluinnostus uhkasi hiipua. Alkukesästä poimitut rapsakat ranskalaiset retiisit, ihanan voinen paksoi sekä muhkea lehtikaali puolestaan onnistuivat niin hyvin, että niitä varten raivasin tänä vuonna enemmän tilaa. Uutena kokeilen tällä kertaa sokerihernettä, purjoa sekä varsikukkakaalia.
Natan piha tuottaa syötävää myös marjapensaista, joita pihalla kasvaa useampia. Tälle kesälle Nata istutti uusia pensasmustikoita ja herukkapensaita vanhan ruusupenkin paikalle. Mullaksi pensaille Nata valitsi Kekkilän Puu- ja pensasmullan. Marjapensaita ei tällä pihalla verkoteta, vaan myös pihapiirin tutut rastaat saavat käydä nappaamassa pensaista syötävää.
Kesäkukistakin saa iloa ruokapöytään, ellei ole tilaa isommin kasvattaa ruokaa. Esimerkiksi orvokit, samettikukat ja krassit sopivat vaikkapa kakun koristeluun. Kukat saa mukavasti menestymään Kekkilän Kesäkukkamullassa, Nata vinkkaa. Hyvissä kasvuolosuhteissa ja lannoitettuna kukat myös jaksavat kukkia koko kesän terassin kukoistavana keskipisteenä.