Avotakka

Heleitä harmaita, mustaa ja ripaus vaaleanpunaista! Omakotitalon keittiö sai remontissa rutkasti lisätilaa ja sydämekseen saarekkeen

Heleitä harmaita, mustaa ja ripaus vaaleanpunaista! Omakotitalon keittiö sai remontissa rutkasti lisätilaa ja sydämekseen saarekkeen
Omakotitalon parikymmentä vuotta palvellut keittiö koki uudistuksen ja muuttui tilavammaksi sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nymanin käsittelyssä. Asukkaat saivat saarekkeen ja vähälle käytölle jäänyt ruokailuhuone liitettiin keittiöön.
Julkaistu: 26.4.2021

Mitä haluttiin?

Omakotitalon parikymmentä vuotta palvellut keittiö kaipasi isoa muutosta, vaikka Laura Ahokas-Hokka ja Juki Hokka olivat päivittäneet tilaa kuusi vuotta sitten uusilla tapeteilla. Alusta lähtien oli selvää, että keittiön kyljessä oleva erillinen ruokailuhuone saisi lähteä. Asukkaiden toiveissa oli saareke ja se, että vähälle käytölle jäänyt tila otettaisiin uudessa keittiössä tehokkaampaan käyttöön. Näin saataisiin yli kymmenen neliötä lisätilaa.

Keittiö ennen remonttia.
Keittiö ennen remonttia.

Mitä tehtiin?

Projektin suunnittelijaksi pyydettiin sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nyman. Vaaleiden pintojen pariksi Laura toivoi tummia yksityiskohtia ja vaaleanpunaista, keittiön sydämeksi tilavaa saareketta ja työtasojen materiaaliksi kiveä. Laura ja Juki halusivat säilyttää pari vuotta aiemmin uusitut kodinkoneet. Tunnelmaltaan keittiöstä haluttiin rauhallinen, puutaloon sopiva kokonaisuus.

Maijan suunnitelmassa uuden keittiön keskelle tuli reilun kokoinen saareke. Liesi ja vesipiste sijoitettiin ikkunaseinälle. Yläkaappien sijaan astiasäilytykseen varattiin kaksi isoa lasivitriiniä. Työtasojen materiaaliksi tuli marmori.

Komea huuva ja kaapistot ovat Nixi-keittiöltä. Marmori on osoittautunut käytössä herkäksi muttei mahdottomaksi tasomateriaaliksi. Keittiökaapisto jatkuu matalana penkkinä ikkunan edessä.
Keittiön väritys on hienostunut. Vaaleanharmaapohjainen tapetti on Cole&Sonin Tivoli Folie. Musta seinävalaisin on säädettävä. Bazar-valaisin on hankittu Sessakilta.

Lauralle suunnitelman suurin yllätys oli keittiön seinien isokuvioinen tapetti. Hennon vaaleanharmaa tapetti sopii kauniisti yhteen kaapistojen ja saarekkeen harmaiden ovien kanssa. Kokonaisuus saa ryhtiä mustista vitriinikaapeista ja komeasta mustasta huuvasta. Ripaus vaaleanpunaista saatiin mukaan baarituolien verhoilussa.

En olisi itse uskaltanut valita näin isokuvioista tapettia.
Laura

Mitä saatiin?

Remontissa käytiin läpi kaikki keittiön pinnat. Paneelikatto raikastui maalilla. Kattoon asennettiin uusia spotteja parantamaan yleisvalaistusta. Parketti jouduttiin vaihtamaan väliseinän purkamisen takia. Samalla poistettiin käytöstä keittiön alla ollut pieni kylmäkellari.

Keittiön ytimeksi Maija piirsi reilun kokoisen saarekkeen, jonka toiselle sivustalle tuli pari istumapaikkaa. Vaaleanpunaiset baarituolit ovat Jean Vernet’n. Meuble Charmen valmistamat mukavat Bradford-tuolit sopivat keittiön tyyliin.
Vanhassa keittiössä oli reilut 20 neliötä ja ruokailuhuoneessa kymmenen. Tilat yhdistämällä saatiin yli 30 neliön kokoinen tila. Aamiaiskaappi on jääkaappi-pakastimen oikealla puolella. Saarekkeeseen saatiin paikka myös viinikaapille. Laura kerää Muumiastioita, ja nyt astiat saivat arvoisensa kaapit. Jean Vernet’n kaksi vitriinikaappia ovat Meuble Charmin -mallistosta.

Uusi keittiö on lunastanut lupauksensa. Toiminnallisuus ja valoisuus kohenivat, kun ruokailutila yhdistettiin osaksi keittiötä. Saarekkeeseen on saatu runsaasti kaivattua säilytys- ja työskentelytilaa. Kodin pienkoneet ovat poissa silmistä aamiaiskaapissa.

Lauran epäilemästä tapetista on tullut niin mieluisa, että hän haaveilee uusista isokuvioisista tapeteista myös muualle kotiin.

Kommentoi »