Olohuone muuttui avaraksi väliseinän purkamisella – koko remontti maksoi vain 650 euroa!
Rakenna ja remontoi
Olohuone muuttui avaraksi väliseinän purkamisella – koko remontti maksoi vain 650 euroa!
Paritalon olohuoneen kylkeen saatiin haaveissa ollut kirjastohuone ja rutkasti avaruutta, kun yksi väliseinä poistettiin. Koko remontti maksoi vain 650 euroa.
Julkaistu 24.1.2018
Meidän Talo

Vuonna 2004 valmistunut paritalo sopi kolmihenkisen perheen tarpeisiin aluksi hyvin. Vähitellen olohuone alkoi kuitenkin tuntua ahtaalta, kun taas työ- ja vierashuoneena toiminut kolmas makuuhuone oli lähes käyttöä vailla. Se haluttiin muuttaa kirjastonurkkaukseksi, jonne mahtuisi myös työpiste ja joka olisi luonteva olohuoneen jatke.

Olohuone ennen remonttia. Väliseinän takana oli kaksi makuuhuonetta.

Perhe päätti toteuttaa olohuoneremontin itse, ja avuksi lupautui vaimon eläkkeellä oleva kirvesmiesisä. Remontti oli siis alusta saakka ammattilaisen käsissä. Sähkötyöt piti luonnollisesti teettää ulkopuolisella.

Ajatuksena oli pyrkiä käyttämään vanhoja rakennusmateriaaleja uudestaan. Hyvä esimerkki on vaatehuoneen oviaukko, joka päätettiin levyttää ja eristää seinän purusta säilyneillä kipsilevyillä ja villoilla.

Puretun väliseinän voi rakentaa uudestaan

Muutoksen perusidea oli simppeli: makuuhuoneen ja olohuoneen välinen seinä puretaan. Näin kaksi tilaa yhdistyvät ja olohuoneeseen saadaan lisää valoa ja väljyyttä. Vaikka purettava seinä ei ollut kantava, lisähaastetta toivat seinällä olevat pistorasiat, valokatkaisin sekä lattialämmityksen termostaattisäädin. Onneksi heti purku-urakan alkuvaiheessa selvisi, että kaikki sähkövedot tulivat yläkautta ja olivat helposti siirrettävissä viereiselle seinälle.

Perhe ei purkanut seinää kattoon saakka, vaan siihen jätettiin parinkymmenen sentin palkki.

Sen ansiosta kattopaneeleita ei tarvinnut paikata, ja seinän voi tarvittaessa rakentaa helposti uudelleen.

Samassa yhteydessä poistettiin myös olohuoneen ja eteisen välinen holvikaari. Sen alta paljastui kantava palkki, joten oli luontevaa linjata molemmat kattopalkit samaan tasoon.

Makuuhuoneen kaapit siirrettiin entiseen työhuoneeseen. Niiden paikalle perhe osti samaa tuplaleveää lankkulaminaattia kuin muuallakin, koska talon lattiat olivat vain muutaman vuoden ikäiset.

Huoneiden seinät pariskunta maalasi valkoisiksi. Lisäksi beigensävyinen tehosteseinä korjattiin siltä paikalta, missä kaapisto oli ollut.

Vasemmalla oleva ovi johtaa nyt tyttären huoneeseen, jonka vieressä on uusi kirjastotila.
Keskellä huonetta oleva työpöytä mahdollistaa myös seurustelun. Vitriinikaapit ovat Ikean Hemnes-sarjaa. Lasiovet suojaavat kirjoja pölyltä.
Lipaston päällä on kokoelma kirjoa ja muistoja vuosien takaa. Suuri taulu on teetetty Italian-matkalla otetusta valokuvasta.

Olohuone laajeni kolmessa viikossa

Kovin homma olohuoneremontissa oli holvikaaren purkaminen ja palkkien kittaaminen.

– Palkkien reunoista ei millään tahtonut saada suoria. Kittasimme ja hioimme niitä uudestaan ja uudestaan. Onneksi itse tehtyä saa fiksata niin kauan, kun on tyytyväinen, pariskunta muistelee.

Olohuoneremonttiin kului kaikkinensa kolmisen viikkoa, sillä pariskunta joutui remontoimaan töiden ohessa ja viikonloppuisin.

Työt sujuivat hyvin, mutta ikävintä oli remontin keskellä asuminen.

– Televisio ja huonekalut piti suojata joka aamu, ja suojaukset oli taas illalla purettava. Pölyä ja murua oli silti joka paikassa. Remontin jälkeen tilasimme siivoojat puhdistamaan talon lattiasta kattoon, isäntä kertoo.

Vaivannäkö kannatti, sillä kohtuullisen pieni ja helposti toteutettava muutos teki kodista tilavan ja viihtyisän.

Mitä olohuoneremontti maksoi?

  • Sähkötyöt ja materiaaleineen 150 e
  • Maalit, kitit ja tasoitteet 100 e
  • Lattia- ja kulmalistat 50 e
  • Laminaatti 50 e
  • Vitriinikaappi 299 e

Yhteensä 649 euroa.

Taulukollaasissa on muistoja matkoilta. Rottinkituoli tuo tilaan ripauksen romantiikkaa.
Olohuoneen televisio siirrettiin eteisen vastaiselle seinälle. Kaiuttimet solahtavat kauniisti sisustukseen.
Kommentoi »