Mökkitarinan ei tarvitse olla elämänmittainen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kiinteistömaailma
Mökkitarinan ei tarvitse olla elämänmittainen
Viime kesänä alkanut mökkibuumi käy vilkkaana edelleen. Se on herätellyt monet myös pohtimaan suhdettaan omaan mökkiin: sen remontointiin ja uudistamiseen – tai myymiseen. Yhden mökkitarinan ei tarvitse olla koko elämänmittainen, tietävät Kiinteistömaailman kokeneet välittäjät. Lue heidän ajatuksensa, jos osto tai myynti on mielessäsi.
Julkaistu: 12.7.2021
Mökki on osa suomalaista sielunmaisemaa, ja se kuuluu suurimman osan elämään tavalla tai toisella. On isoja perintöhuviloita ja sisarusten kesken jaettuja pieniä perintömökkejä. On iltamökkejä, joille hurautetaan työpäivän päätteeksi ja on erämaakohteita, joihin vaelletaan kerran kesässä pidemmäksi aikaa. On paikkoja, joissa aikaa on vietetty lapsuudesta asti ja joilla on ehkä enemmän tunnearvoa kuin rahallista arvoa ja on paikkoja, jotka on suunniteltu itselle viimeistä terassikulmaa myöten. Paikkoja, jotka kulunut koronavuosi nosti uudelleen valokeilaan.
– En ole koskaan tehnyt näin paljon mökkikauppaa. Aiemmin mökit myytiin keväisin ja kesäisin, mutta nyt kauppoja solmitaan myös talvella, kertoo Anne-Mari Kalliopuska Kiinteistömaailma Oulu Tuirasta.
– Jos jotain tästä koronavuodesta soisi jäävän elämään, niin se on suhteemme mökin omistamiseen. Yhden mökkitarinan ei tarvitse olla elämänmittainen. Jos vuoroviikkojen sumpliminen suvun mökillä ei tunnu hyvältä, voi hankkia oman. Jos omalla mökillä alkaa tuntua, että sen rantavedet on nähty ja veri vetää muualle, voi sen myydä, Kalliopuska lisää.
Onni on viettää loma juuri siellä missä haluaa.

Osta harkiten ja tiedolla, älä pelkällä tunteella

Suomi on yli puolen miljoonan mökin maa. Tarjontaa on aivan jokaiseen makuun, ja sitä on paljon. Tälläkin hetkellä Kiinteistömaailman välittäjillä on myynnissä yli 500 vapaa-ajan asuntoa, jotka ovat varustelutasoiltaan ja hinnoiltaan hyvin erilaisia.
– Vielä viisi vuotta sitten 80 000 euroa oli monelle kova raha. Nyt myös 150 000 euron mökit menevät kaupaksi, Kalliopuska sanoo.
Kun mökkikuume iskee, kaupat halutaan tehdä heti.
– Huippupaikat menevät nopeasti. Myimme yhden mökin äsken Oulujoen varresta, ja siinä oli kahdeksan asiakasta jonossa.
Saunasta uimaan. Monen suomalaisen kesäillan toive.
On kuitenkin tärkeää tutustua mökkiin huolella, eikä sitä kannata ostaa ihan pelkän ihastuttavan ensivaikutelman ja linnunliverryksen huumassa – vaikka fiiliksellä kiistatta iso merkitys onkin. Mökkikauppa kannattaa aina tehdä ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän kanssa, joka osaa tarkistaa mahdolliset sudenkuopat ja joka osaa esittää oikeat kysymykset. Hän osaa myös suhteuttaa toiveet käytettävissä olevaan budjettiin ja kertoo, mitä mahdollisia kuluja mökistä voi olla tulevaisuudessa.
Perinteisten rantamökkien lisäksi Kalliopuskan asiakkaita kiinnostavat esimerkiksi laskettelukeskusten läheisyydessä sijaitsevat ympärivuotiset mökit. Niitä rakennetaankin kysynnän kasvettua kovalla tohinalla. Mutta edelleen suomalaisten tavallisimpana unelmana on mökki vesistön läheisyydessä.

Jos mökkeily on jo nähty, nyt on hyvä aika myydä

Vaikka mökkeily pitää pintansa, ei se ole enää sellainen statusarvo, mitä se oli ehkä vielä 80-luvulla. Eikä missään nimessä pakko. Jos tuntuu, että rantamökkielämä on nähty, ei ole väärin ajatella, voisiko mökkeilyyn kuluvat rahat käyttää johonkin muuhunkin. Vaihtoehto voi olla vaikka huoleton, täysin varusteltu lomahuoneisto Lapista. Vanhemman ikäluokan mökkien myymistä vauhdittaa väistämättä myös elämän tosiasiat: kun puolisosta aika jättää, ei mökin ylläpitäminen ole aina mahdollista niin, että siitä olisi riittävä ilo.
Myyjänkin pitää kuitenkin muistaa, että aivan mikä tahansa ei mene kaupaksi tai ainakaan millä tahansa hinnalla. Sähkötön, rispaantunut, kuivanmaan mummonmökki voi olla vaikea myydä, koska monelle mökin pitää olla kakkoskoti, jonne voidaan vetäytyä etätöihin ja jossa voidaan viettää aikaa lähes yhtä paljon kuin kotona.
Mökin ei tarvitse olla loputon työmaa, mutta moni kaipaa mökille juuri siksi, että saa olla luonnon helmassa ja tehdä sellaisia pihatöitä, mitä kotona ei voi tehdä.
– Nyt haetaan hybridimalleja. Osa perheestä voi asustella ja tehdä töitä vapaa-ajan asunnossa, kun muut pysyvät kotona. Tällöin infran tulee olla kunnossa, toteaa Tampereella toimiva kiinteistönvälittäjä Minna Ehrola.
Mummonmökkejäkin silti myydään. Vaatimattoman mökin ilman suurempia mukavuuksia saa muutamalla kymmenellä tuhannella. Sekin on monen unelma – paikka, jossa puuhailla ja nauttia hiljaisuudesta.
– Olen myynyt myös mökkejä, jotka ovat olleet kylmillään vuosikausia, kun esimerkiksi suku ei ole käynyt hoitamassa yhteistä kesäpaikkaa. Hintapyynnin pitää kuitenkin olla realistinen, sillä vuosien hiljaiselo remonttipuolella näkyy väistämättä hinnassa, Anne-Mari Kalliopuska sanoo.
Jos oman mökin arvo pohdituttaa, kannattaa kutsua ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä Kotikäynnille. Kiinteistömaailman Tarjouskaupalla voidaan varmistaa, että mökistä saa parhaan mahdollisen markkinahinnan, kun kaikki halukkaat pääsevät tarjouksellaan kauppaan mukaan.

Mökki on aina myös sijoitus

Mökkikuumeen kourissa tai mökkeilyyn jo kyllästyneenä kannattaa muistaa, että mökki aina myös sijoitus, ja se voi olla sitä monella tapaa. Kun ostat mökin, huomioi sen mahdollinen jälleenmyyntiarvo.
Hyväpääsyinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet, puhdas tai laaja vesistö, perusmukavuudet ja rakennusten hyvä ylläpito ja kunto nostavat mökin arvoa myös tulevaisuudessa. Voit ehkä myös vuokrata sitä joskus tulevaisuudessa, jos itselle tulee kyllästymisen hetki tai elämäntilanne muuttuu niin, että mökkeilystä on hyvä luopua toviksi. Jos tontilla on jäljellä rakennusoikeutta, myös se on etu.
Jos taas haluat luopua mökistä, huolehdi mökki ensin kohtuulliseen kuntoon. Teetä kuntotarkastus, siisti piha ja ympäristö ja tee mahdollisuuksien mukaan välttämättömät remontit. Jos aikaa ja mahdollisuuksia on, kaikenlainen viimeistely ja sisustaminen vauhdittavat kaupantekoa ja nostavat myös hintaa. Jos mökille on kertynyt vuosikymmenien aikana perintö- ja muuta tavaraa valtavia määriä, tee perustyhjennys jo ennen kuin pyydät välittäjän paikalle.
Kiinteistömaailma on kauppamäärillä mitattuna Suomen suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 600 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Kiinteistömaailma haluaa tehdä asiakkaidensa asunnonvaihdosta mahdollisimman helppoa ja turvallista. Siksi se kuuntelee aktiivisesti asiakkaitaan ja kehittää jatkuvasti palveluaan paremmaksi. Löydä unelmiesi koti Kiinteistömaailmasta!
Kommentoi »