Oletko käsistäsi näppärä luovan alan taituri? Kouluttaudu tänä syksynä asumisviihtyvyyden osaajaksi!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TTS Työtehoseura
Oletko käsistäsi näppärä luovan alan taituri? Kouluttaudu tänä syksynä asumisviihtyvyyden osaajaksi!
Oletko kavereiden kehuma remonttiässä tai onko sinulla muita kädentaitoja? Tuotteista osaamisesi ja työllisty intohimosi parissa – TTS Työtehoseuran Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutus hakee osallistujia juuri nyt!
Julkaistu: 10.6.2021

Kiinnostaako sisustaminen, remontointi, puutarha-ala tai jokin muu kotiin ja asumiseen liittyvä osa-alue? Löytyykö takataskustasi lisäksi jokin luovan alan koulutus? Haluatko valjastaa vahvuutesi hyötykäyttöön ja työllistyä lempipuuhassasi?

TTS Työtehoseuran järjestämä Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutus on suunniteltu luomaan työllistymisen mahdollisuuksia asumisviihtyvyyden, rakentamisen ja remontoinnin toimialoilla. Syksyllä alkavan koulutuksen tarkoituksena on yhdistää aiemmin suoritettuun luovan alan tutkintoon uutta ammatillista osaamista ja edistää siten työn löytymistä joko yrittäjänä, palkkatyössä tai niiden yhdistelmänä.

– Vuoden loppuun saakka kestävän kurssin aikana opiskelijat pääsevät pohtimaan mahdollisia lisäkoulutustarpeitaan sekä keinoja työllistyä asumisviihtyvyyden kasvavilla markkinoilla – esimerkiksi vihertöiden, sisustamisen tai huonekalujen kunnostuksen parissa. Omaa ammattilaisuutta kehitetään niin teoriaopiskelun, työsalityöskentelyn kuin työssäoppimisjaksonkin avulla, kertoo TTS:n myynti- ja markkinointijohtaja Minna Karppinen.

Luovan alan toimijoilla on visuaalista silmää ja hyvät kädentaidot. Niiden hyödyntäminen onnistuu asumisviihtyvyyden monipuolisissa tehtävissä, joista jokainen löytää itselleen sopivan vaihtoehdon.

Korona loi osaajan markkinat

Karppisen mukaan luovilla aloilla on paljon osaajia verhoilijoista taidemaalareihin ja puusepistä puutarhureihin, joilla on oman alansa perustutkinto, mutta joiden työllistyminen on muodollisesta pätevyydestä huolimatta haastavaa.

– Vapailla markkinoilla on usein vain vähän tietyn, kapeahkon osaamisalan työpaikkoja. Tällöin kaivataan uudenlaista ajattelua ja osaamisen laajentamista.

Korona-aikana lisääntynyt kotoilu on suurentanut asumisviihtyvyyteen liittyvien palvelujen kysyntää. Koska rahaa ei ole kulunut matkoihin ja muuhun vapaa-ajan viettoon, ollaan säästynyttä varallisuutta valmiita käyttämään neljän seinän sisällä.

– Kotiin liittyvien palvelujen ostaminen on muutenkin lisännyt suosiotaan. Kun ennen oli kunnia-asia tehdä kaikki itse, ymmärretään nyt osin kotitalousvähennyksenkin kannustamana hyödyntää asiantuntijoiden osaamista. Sitä paitsi väestön ikääntyessä koteihin tarvitaan varsinaisten hoivapalvelujen lisäksi muutakin käytännön apua.

Asumisviihtyvyyden asiantuntijoiden osaamista hyödynnetään nykyisin sellaisiinkin tehtäviin, jotka periaatteessa voisi hoitaa itse – esimerkiksi tapetointiin tai pihatöihin. Näin aikaa vapautuu itselle mieluisempaan tekemiseen.

Tuotteista ja markkinoi!

Jotta potentiaalinen asiakas löytää palveluntarjoajan, tulee jälkimmäisen sanoittaa ja tuotteistaa osaamisensa.

– Osaamista voi olla vaikka kuinka, mutta jos sitä ei tuo esille, ei kukaan osaa sitä ostaa. Kuluttajalle tuleekin olla tarjolla selkeästi markkinoituja paketteja, joihin on helppo tarttua. Sellaisia voivat olla esimerkiksi yrttipenkin perustaminen ja ylläpito tai seinämaalauksen tekeminen lastenhuoneeseen, tietää koulutusohjelman pääkouluttaja Leena Sarsila.

Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutuksen tavoitteena onkin täydentää ammatillista ydinosaamista taidoilla, jotka mahdollistavat työllistymisen useammassa roolissa ja tehtävässä. Huonekalupuusepälle kyse voi olla kalusteasennuksen saloista, kuvataiteilijalle uudenlaisista materiaaleista ja työskentelytekniikoista.

– Koulutuksen merkittävintä sisältöä onkin juuri oman osaamisen monipuolistaminen, yhteistyöverkoston ja tuttujen ajatusmallien laajentaminen sekä työmahdollisuuksien lisääminen työntekijänä, yrittäjänä tai molempina. Paljon asumisviihtyvyyteen liittyvää työtä ostetaan myös alihankintana suurempien rakennusalan yritysten kautta.

Nykykodeissa arvostetaan persoonallisia sisustusratkaisuja. Parhaan lopputuloksen saa palvelua alan ammattilaiselta ostamalla.

Teoriaa ja käytännön työssäoppimista

70 päivää kestävä Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutus koostuu kolmesta eri moduulista.

– Kaikille yhteisissä opinnoissa muun muassa kartoitetaan omia ammatillisia taitoja, valmiuksia ja kiinnostuksen kohteita sekä laaditaan konkreettinen ura-, yrittäjyys- ja työllistymissuunnitelma. Kurssilla suoritetaan myös työturvallisuus- ja hätäensiapukortit, joista on hyötyä monissa eri tehtävissä, Leena Sarsila toteaa.

Niin sanotuilla työpaikkatreffeillä tuodaan yhteen työnantajat ja -tekijät, ja tutustutaan asumisviihtyvyyden yrityksiin, näiden palveluihin sekä arkeen alan ammattilaisena.

– Koulutukseen kuuluu kuukauden mittainen työssäoppimisjakso, joka suoritetaan itseä kiinnostavalla suuntautumisalalla. Kurssilaiset hakevat työssäoppimispaikkansa itse, mutta paikka voi hyvin löytyä myös työpaikkatreffeiltä. Mikäli osallistujalla on jo oma yritys, voi työssäoppimisjakson suorittaa sielläkin.

Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutus on juuri sinulle, joka näet elämän visuaalisesti ja tartut toimeen. Kaikille yhteiset opinnot suoritetaan TTS Työtehoseuran Vantaan ja Rajamäen toimipisteissä.

Tämä on minun juttuni! Miten haen mukaan?

Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutus on tarkoitettu pääosin 18–30-vuotiaille työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille, jotka ovat aiemmin suorittaneet jonkin luovan alan koulutuksen.

– Ikä ei kuitenkaan ole tärkein kriteeri. Opiskelijavalinnoissa painotetaan ennen kaikkea henkilön kykyä työskennellä moniammatillisesti sekä kiinnostusta asumisviihtyvyyden toimialoja kohtaan. Tärkeintä on avoin ja motivoitunut mieli, Minna Karppinen ja Leena Sarsila huomauttavat.

Haku maksuttomaan koulutukseen tapahtuu TE-palvelujen kautta viimeistään 18.8.2021, minkä jälkeen osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Valitut 14 opiskelijaa aloittavat kurssilla syyskuun puolivälissä ja saavat todistuksen käteensä joululahjaksi.

Asumisviihtyvyyden osaaja -koulutus (70 pv)

1. Palvelujen tuottaminen asumisviihtyvyyden toimialoilla (10 pv)

 • Omat ammatilliset taidot, valmiudet ja kiinnostuksen kohteet

2. Ammatillinen jakso ja työssäoppimisjakso valitulla suuntautumisalalla (45 pv)

 • Piha, puutarha ja vihertyöt
 • Sisustaminen ja sisäremontointi
 • Verhoilu ja huonekalujen kunnostus
 • Puutyöt ja kalusteiden asennus
 • Kylpyhuoneiden sisustus ja tuunaus
 • Keittiömyynti ja keittiösuunnittelu
 • Ikääntyneiden asuminen ja esteettömyys
 • Kiinteistönhoidolliset tehtävät
 • Asiakaslähtöinen projektityöskentely ja työssäoppimisjakso
 • Yritystreffit ja yritysvierailut

3. Suunnitelmista toteutukseen (15 pv)

 • Ura-, yrittäjyys- ja työllistymissuunnitelman laatiminen
 • Hybridityö, yrittäjyys, palkkatyö, kevytyrittäjyys

Kiinnostuitko? Hae maksuttomaan koulutukseen TE-palvelujen kautta viimeistään 18.8.2021.

Kommentoi »