”Olen kärsinyt akuutista mustikkapulasta lähikaupan pakastealtaan ammottaessa tyhjyyttään – yllättävä ratkaisu pelasti tilanteen!”

”Olen kärsinyt akuutista mustikkapulasta lähikaupan pakastealtaan ammottaessa tyhjyyttään – yllättävä ratkaisu pelasti tilanteen!”
Mistä ruokatoimituksen keittiöissä kohistaan juuri nyt? Mikä tuote on osoittautunut arjessa korvaamattomaksi ja mitkä raaka-aineet ansaitsevat erityismaininnan? Maku-lehden toimitus paljastaa uudessa juttusarjassa tämän hetken herkullisimmat ruokailmiöt.

Pelastetut talviaamut – puuroannos tutulla kaavalla

Arki- ja viikonloppuaamuni alkavat samalla kaavalla. Keitän kaurapuuron kattilassa ja haudutan sen juuri ja juuri sopivaksi. Puuro ei saa olla liian löysää eikä toisaalta liian tinttaa. Pehmeäksi hautuneen sadonkorjuupuuron kanssa syön päivittäin pensasmustikoita. Ne eivät ole mitä tahansa mustikoita, vaan jyväskyläläisen Lepomäen tilalla kasvaneita ihanan pulleita ja makeita pensasmustikoita.

Tänä syksynä olen kärsinyt akuutista mustikkapulasta, kun lähikaupan pakasteallas on päivä toisensa jälkeen ammottanut tyhjyyttään suomalaisten pensasmustikoiden kohdalla. Onneksi älysin laittaa viestin tilalle ja kysellä mustikoiden perään.

Ensimmäinen vastaus oli, että sato on myyty loppuun ja on odotettava ensi elokuuhun. Epätoivo ehti vallata minut. Toinen viesti kuitenkin pelasti tilanteen ja kaikki talviaamuni, kun sain jonkun toisen peruuttaman mustikkatilauksen. Ihan paras maanantai koitti joulukuun kolmantena päivänä, kun hain Matkahuollosta pikapaketin Jyväskylästä, ja sain pakastimeeni 10 kiloa näitä rakastamiani ihanuuksia aamuhetkiä varten.

Lepomäen tila, lepomaki.fi.

Piparipallot veivät kielen mennessään

Kantolan Pallopipari Maitosuklaa 150 gramman pussissa, noin 2 €.

Löysin uuden lempparipiparin, kun toimitukseemme saapui Kantolan uutuusnäytteitä. Pallopiparit aiheuttivat akuutin himon syödä pussi loppuun kertaheitolla aina viimeiseen herkkupalaan.

Piparista tehdyt söpöt pallot on päällystetty maitosuklaalla. Rapean piparin ja suussasulavan suklaan yhdistelmä on koukuttava. Pienet pallerot ovat mitä ihanin pari höyryävälle glögille tai kahvikupposelle.

Lohiröran salaisuus

Kaveriporukassamme juhla kuin juhla alkaa ihanilla alkupalaleivillä, joissa on päällä lohiröraa. Parhaalta lohitahna maistuu saaristolaisleivän tai ruisleivän päällä. Mikä ihme tuossa yksinkertaisessa tahnassa on niin hyvää, että sitä on saatava niin juhannusjuhlissa kuin pikkujouluissakin? Tänä vuonna tarjoan lohiröraa myös itsenäisyyspäivänä.

Tahnassa on vain kuusi raaka-ainetta: lohta, punasipulikuutioita, smetanaa, tillisilppua, sitruunamehua ja mustapippuria. Maun salaisuus piilee graavilohen ja kylmäsavulohen yhdistelmässä. Ne täydentävät toisiaan ja antavat lohitahnalle juuri sopivan savuisen, suolaisen maun.

Tätä ohjetta minulta kysellään aina. Kurkkaa lohimoussen resepti!

Uura Hagberg on Maku-lehden toimituspäällikkö ja armoton herkkusuu, joka rakastaa niin kotoista kaalilaatikkoa kuin huippukokkien luomuksia. Hän ei voisi elää ilman aamulla kattilassa haudutettua kaurapuuroa, jonka päällä on keko pensasmustikoita. Jos hän saisi valita vain yhden ruokalajin loppuelämäksi, olisi se graavilohiruisleipä tilliä unohtamatta. Suuren Pariisi-fanin tähtäimessä on oppia leipomaan täydellisiä macaron-leivoksia Le Gordon Bleu -kokkikoulun kurssilla. Siihen asti on tyytyminen iki-ihaniin korvapuusteihin ja voisilmäpulliin.

Julkaistu: 4.12.2018
Kommentoi »