Maku

Oho, mustikat kypsyvät jo! Tarkista täältä oman paikkakuntasi tilanne ja leivo kesän ensimmäinen mustikkapiirakka

1


Oho, mustikat kypsyvät jo! Tarkista täältä oman paikkakuntasi tilanne ja leivo kesän ensimmäinen mustikkapiirakka

Mustikat kypsyvät Suomessa tänä vuonna ennätysaikaisin lämpimän alkukesän ansiosta. Mustikoiden kypsyystilannetta ei välttämättä tarvitse enää käydä itse tarkistamassa lähimetsässä, sillä uusi sovellus tekee sen puolestasi.
Teksti Petra Tuominen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Mustikkaa voidaan poimia piirakan tarpeiksi jo parin päivän päästä esimerkiksi Lohjalla, Kiskossa ja Taipalsaarella. Niin väittää uusi mustikkaan.fi -sovellus, jonka avulla kuka tahansa pystyy tarkistamaan mustikoiden kypsyystilanteen eri puolella Suomea.

Poikkeuksellisen lämpimän alkukesän vuoksi mustikka kypsyy tänä vuonna lähes puolitoista viikkoa etuajassa kymmenen vuoden keskiarvoon nähden.

Paikallisesti marjat sinistyvät aivan rannikolla hieman myöhemmin kuin sisämaassa, joten esimerkiksi Helsingissä mustikoita saadaan odotella vielä parin viikon verran.

Innofactorin kehittelemän sovelluksen ennuste perustuu Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) mustikan kypsymisaineistoon, joka yhdistetään Ilmatieteen laitoksen sääennustedataan.

Sovellusta ei tarvitse ladata eikä se vaadi kirjautumista. Kypsyysennustetta voi myös helposti kommentoida.

Pyöräytä kesän ensimmäinen mustikkapiirakka + muut ihanat mustikkaherkut

Leivo kesän ensimmäisistä mustikoista vaikka vastustamaton murupiirakka!

Milläpä muulla mustikoiden kypsymistä pitäisi juhlistaa kuin mehevällä mustikkapiirakalla, joka valmistuu helposti ilman sähkövatkainta. Mustikkapiirakka on monen mielestä parhaimmillaan, kun se leivotaan klassiseen murotaikinapohjaan. Täytteessä lumoavat tuoreet mustikat ja ranskankerma.

Varma hitti on myös mustikkamurupiirakka, joka hurmaa pehmeällä pohjallaan, mehevillä mustikoillaan ja rapealla, kanelilla maustetulla murupinnallaan. Mikä parasta, sitä tulee samalla kertaa kätevästi koko pellillinen!

Mustikkapiirakka pullataikinaan on pehmeä ja vastustamattoman mehevä. Tällä suosikkiohjeella onnistut, sillä mukana on myös kätevät vaihe vaiheelta -kuvat.

Suklaanystävien unelma on ehdottomasti suussa sulava mustikka-mutakakku. Siniset suosikkimarjat sopivat tietysti myös juustokakun täytteeksi – testaa mustikkapiirakan sijasta paistettu mustikkajuustokakku, joka on ihanan kesäinen herkku.

Julkaistu: 27.6.2018