Ohjeet mökin ulkohyllykön tekoon
Tee itse
Ohjeet mökin ulkohyllykön tekoon
Mökin ulkoseinään nojaava hyllykkö vie vain vähän tilaa. Kestävyyden parantamiseksi säiden armoilla oleva hyllykkö kannattaa käsitellä puuöljyllä.
Julkaistu 9.3.2015
Meidän Mökki

Hyllykkö syntyy kymmenellä metrillä sahapintaista rimaa, joka maksaa noin euron metri. Puuta kannattaa ostaa pari kolme metriä yli tarpeen, sillä sahatessa jää aina hukkapaloja, joita ei voi hyödyntää.

Ulos tuleva hyllykkö viimeistellään sävytetyllä puuöljyllä. Sisätiloihin sijoitettavan hyllyn pintaan sopii sävytetty kalustelakka tai -maali. Hyllykkö nojaa seinään hitusen kumollaan. Jos hyllykön haluaa aivan pystyyn, ylimpään poikkipuuhun voi laittaa pienen kulmaraudan ja kiinnittää hyllykön siitä yhdellä ruuvilla takaseinään.

Tarvikkeet:

  • kuusirimaa 50 x 50 mm, tarve 10 metriä
  • Valtti Puuöljy, Tikkurila, sävytetty, 0,9 litraa
  • saha
  • pora ja ruuvinväännin
  • kipsilevyruuveja, harvakierre, fosfatoitu, koko 4,8 x 75 mm, tarve 48 kpl
  • hiomapaperia
  • rullamitta ja kynä
  • suorakulma.

Tarvikkeet yhteensä noin 38 euroa.

Näin nikkaroit ulkohyllykön

1. Sahaa kaksi 210 cm:n pituista pystytolppaa ja kaksitoista kappaletta 45 cm:n pituista hyllypuuta. Hio sahatut päät. Aseta tolpat ja vaakapuut siistimmät puolet lattiaan päin, sillä siitä tulee hyllykön julkisivu.

2. Ota tolpista ristimitta, jotta saat ne suoraan ja samaan linjaan. Aseta hyllypuut tolppien alle, ensimmäinen 30 cm:n korkeudelle ja loput 25 cm:n välein. Kiinnitä ensin alin, ylin ja keskimmäinen poikkipuu, sitten välipuut. Poraa ruuville ensin reikä ja kiinnitä sitten ruuvi.

3. Kun ulkohyllykön poikkipuut on kiinnitetty, lisää toiset ruuvit, jotka lukitsevat rakenteen.

4. Aseta toiset hyllypuut alempien kanssa samalle kohdalle.

5. Nyt et tarvitse mittaa, sillä suorakulmalla saat puut samaan linjaan parinsa kanssa. Ota linja hyllypuun alta ja päädystä.

6. Kiinnitä poikkipuut molemmista päistä kahdella ruuvilla. Käsittele ulos sijoitettava hyllykkö sävytetyllä puuöljyllä.

Tarvikkeiden ostopaikka K-rauta.

1 kommentti